Mängude arv: 38

Löödud väravad: 102

Mängu keskmine väravate arv: 2,68

Eemaldamised: 3

Omaväravad: 3

Kokku pealtvaatajaid: 1 610 215

Mängu keskmine: 42 374

Korduvalt kandideerinud, kuid ikka ja jälle MM-ist ilma jäänud argentiinlastele anti juba 1964. aastal Tokyos mõista, et 1978. aastal on finaalturniir nende korraldada. Lõpliku otsuse tegi FIFA 6. juulil 1966 Londonis. Tosin aastat on aga pikk aega ja nii juhtus, et 1976. aastal kukutati Argentinas seaduslikult valitud president ning võimule tuli sõjaväehunta eesotsas kindral Videlaga. Riigis kehtestati sõjaseisukord ning veristes kokkupõrgetes kaotas elu umbes 5000 inimest.
 
Seega oli ka FIFA vaid kaks aastat enne järjekordset finaali ärevuses, sest mitmed Euroopa riigid eesotsas Hollandiga rääkisid avalikult vajadusest Argentinas toimuvat MM-i boikoteerida. Et Argentina uus juhtkond lubas maailma jalgpallijuhtidele garanteerida probleemidevaba finaalturniiri, ei hakanud FIFA siiski uut mängupaika otsima. Õnneks kulges 16-aastase vaheaja järel taas Lõuna-Ameerikasse põiganud MM-il kõik tõesti nii nagu argentiinlased lubasid, mänguväliste probleemideta.

1974. aastal Saksamaal rakendatud turniirisüsteemi ei muudetud, finaali lubati lisaks korraldajale ja valitsevale maailmameistrile endiselt 14 meeskonda. Registreerus 106 koondist (esimest korda üle saja!), neist 97 loositi 19. novembril 1979 Guatemala Citys valikmängudeks alagruppidesse või paaridesse ning 96 käisid ka vähemalt ühe korra platsil. Finaali alagruppide loosimine leidis aset 14. jaanuaril 1978 Buenos Aireses. Ees ootas 38 mängu Buenos Aireses, Córdobas, Mar del Platas, Mendozas ja Rosarios.

Eelmise MM-i finalistid Saksamaa LV ja Holland olid favoriidid ka selle MM-i eel, ehkki mõlema rivistusest puudus tähtmängijaid. Sakslaste kapten Franz Beckenbauer ja väravakütt Gerd Müller oli suure jalgpalliga lõpetanud, hollandlaste täht Johann Cruyff tõi eemalejäämise ettekäändeks kartuse isikliku julgeoleku suhtes. Alahinnata ei saanud ka Argentina noort meeskonda, keda toetasid häälekalt tribüünid.

Esimene proovikivi oli võõrustajatele alagrupiturniir, kus nad sattusid A-alagruppi koos Itaalia, Prantsusmaa ja Ungariga. Puhaste paberitega väljusid esimesest kolmest vastasseisust itaallased, kes võitsid avamängus Prantsusmaa 2:1, siis Ungari 3:1 ja lõpuks ka Roberto Bettega väravast Argentina 1:0.

Võõrustajad said siiski teisena edasi, sest Ungari alistati 0:1 kaotusseisust 2:1 ja Prantsusmaa samuti 2:1. Prantslased eesotsas noore Platiniga pidid leppima kolmanda kohaga, võites ainsana Ungarit 3:1. Ainus lohutus oli, et mängus Itaaliaga lõi Bernard Lacombe finaalturniiride ajaloo kiireima värava - Dino Zoff pidi palli oma võrgust välja noppima juba 36 sekundit pärast avavilet.

Enne Prantsusmaa - Ungari mängu Mar del Platas selgus, et mõlemal meeskonnal on ühesugused särgid. Et loosi järgi oli kohustus vajadusel särgivärvi vahetada prantslastel, aga teist värvi särke neil kaasas polnud, saadeti politseieskort kiirkorras Argentina teise divisjonis mängiva kohaliku klubi Atletico Kimbeira peakorterisse, kust saadi kohtuniku nõudmistele vastav vorm. Mängu algus hilines, kuid brasiillasest vilemees Coelho lubas prantslased lõpuks siiski platsile.

B-grupi sensatsioonitekitaja oli Tuneesia. Kohe avamängus 2. juunil Rosarios mängiti üle Mehhiko 3:1 ning see tähistas Aafrika jalgpallurite kõigi aegade esimest võitu finaalturniiridel. Eelmise MM-i pronksimeeskonnale Poolale tuneeslased küll kaotasid (0:1), kuid maailmameistri Saksamaa Liitvabariigiga suudeti välja võidelda 0:0 viik. Edasipääsuks kolmest punktist paraku ei piisanud.

Poolakad tegid turniiri ametlikus avamängus väravateta viigi (juba neljas kord järjest!) sakslastega, võitsid lisaks Tuneesiale ka Mehhiko (3:1) ning hõivasid alagrupis 5 punktiga esikoha. Mehhiklasi 6:0 nahutanud sakslased said nelja punktiga teise koha.

C-alagrupis üllatasid austerlased. Hispaania alistati 2:1 ja Rootsi 1:0 ning enne viimast vooru oli esikoht käes, sest peakonkurent Brasiilia oli mõlema vastasega viiki mänginud. Viimase vooru mängu Austria vastu Brasiilia siiski võitis (1:0) ning jättis pealtvaatajaks Hispaania.

Walesi kohtuniku Clive Thomase südametunnistusele jääb võidu röövimine brasiillastelt mängus Rootsiga. Nimelt andis ta lõpuvile hetkel, kui Zico oli sooritamas nurgalööki. Pall lendas brasiillase löögist otse rootslaste võrku, kuid Thomas väravat ei lugenud.

Ka D-alagrupis ei võitnud ennustatud meeskond. Peruu koondis eesotsas oma 29-aastase karismaatilise kapteni Teofilo Cubillasega seljatas Šotimaa 3:1, pallis 0:0 Hollandiga ning võitis viimases voorus Iraani 4:1. Cubillas lõi seitsmest väravast viis.

Hollandlased alustasid 3:0 võiduga Iraani üle ning pärast väravateta viiki Peruuga kaotasid šotlastele 2:3. Seejuures oli 34. minutil Hollandi penaltist juhtima viinud Rob Rensenbrinki värav finaalturniiride ajaloo 1000. tabamus.

Et Holland ja Šotimaa kogusid võrdselt kolm punkti, tuli taas vaadata väravate vahet. Hollandil oli see +2, šotlastel tänu 1:3 kaotusele Peruule ja 1:1 viigile Iraaniga -1. Kildikandjad olid jälle napilt kõrvale tõrjutud. Lisaks andis pärast mängu peruulastega positiivse dopinguproovi ääreründaja Willie Johnston, kelle koondise juhtkond koheselt häbiga koju tagasi saatis.

Tänu üllatustele alagrupiturniiril juhtus nii, et esimese poolfinaalgrupi moodustasid vaid Euroopa meeskonnad - Austria, SLV, Holland ja Itaalia -, teises selgitasid medalimängudele pääsejad kolm Lõuna-Ameerika meeskonda (Argentina, Brasiilia, Peruu) ja üks Euroopa esindaja (Poola).

Alagrupis loodetust kahvatumalt mänginud Holland hakkas nüüd oma paremate päevade vormi saavutama. Avamäng Austriaga võideti 5:1, seejärel tuldi kaks korda kaotusseisust välja Saksamaa vastu (2:2) ning lõpetuseks löödi 0:1 kaotusseisust Itaaliat 2:1. Ernie Brandts saavutas algatuseks omavärava, kuid teise poolaja viiendal minutil heastas oma näotu teo. Võidu tõi hollandlastele Arie Haani imepärane tabamus ligi neljakümnelt meetrilt, veerand tundi enne mänguaja lõppemist.

Teised komistasid rohkem. Itaalia mängis Saksamaaga 0:0, kuid võitis seejärel tänu Paolo Rossi väravale Austria 1:0 ning võis pronksimängu enda omaks pidada. Sootuks võiduta jäid tiitlikaitsjad sakslased. Võit viimases voorus Austria üle oleks neid aidanud Itaalia asemel vähemalt pronksimängule, kuid Hans Krankli värav kaks minutit enne mängu lõppu andis 3:2 üllatusvõidu hoopis austerlastele.

Teises poolfinaalgrupis lõi särama uus täht - Mario Kempes. Kohe avamängus Poola vastu lõi pikalakaline argentiinlane kaks väravat. Vana vaenlase Brasiiliaga madistas Argentina Rosarios aga 0:0 viiki ning see tähendas, et enne viimast vooru oli mõlemal võrdselt kolm punkti, kuid brasiillaste väravate vahe oli tänu 3:0 võidule Peruu üle +3, argentiinlastel aga +2.

Tollal polnud turniiri reglemendis veel sätet, mis nõudnuks viimase vooru mängude pidamist üheaegselt ning nii oli argentiinlastel enne Peruuga kohtumist juba selge, et finaali jõudmiseks tuleb võita vähemalt neljaväravalise vahega. Brasiilia oli napilt kolmveerand tunni enne argentiinlaste mängu algust võitnud Poola 3:1.

Kuigi takkajärgi on argentiinlasi ja peruulasi kahtlustatud kokkuleppemängus, pole ükski uurija seni midagi tõestada suutnud. Argentina võitis poolaja 3:0 ning 50. minutil lõi Leopoldo Luque ka hädavajaliku neljanda värava. 'Igaks juhuks' ründasid võõrustajad edasi ning lõppskooriks kujunes 40 000 pealtvaataja juubelduste saatel 6:0. Kaks väravat kanti nii Luque' kui Kempesi arvele.

Pronksimängus tuletas Dirceu itaallaste väravavahile Dino Zoffile jälle meelde poolfinaalgrupi viimast kohtumist Hollandiga, sest ka brasiillane lõi lõppseisuks 2:1 kaugelt, nagu Haangi. Esimese poolaja järel juhtis Franco Causio väravast Itaalia, 64. minutil Nelinho viigistas ja kaheksa minutit hiljem tegi oma töö Dirceu kauglöök.

Finaal oli täis dramaatikat ja maailmameistri selgitamine venis lisaajale. Kempes viis võõrustajad Estadio Monumentalele kogunenud 72 260 pealtvaataja ees juhtima seitse minutit enne poolajavilet, kuid Dirk Nanningal õnnestus kaheksa minutit enne normaalaja lõppu peapall Ubaldo Filloli võrku sokutada. Lisaaja esimese 15-minutilise poolaja lõpuhetkil lõi Kempes 2:1 ning viis minutit enne lõppu Daniel Bertoni 3:1. Holland oli teist MM-i järjest kaotanud esikohaheitluses võõrustajale.

     STATISTIKA                                                                                                                                            

K Õ I K   M Ä N G U D

1. RING

A-alagrupp

02.06.78  Mar del Plata : Itaalia        - Prantsusmaa      2:1
02.06.78  Buenos Aires  : Argentina      - Ungari           2:1
06.06.78  Mar del Plata : Itaalia        - Ungari           3:1
06.06.78  Buenos Aires  : Argentina      - Prantsusmaa      2:1
10.06.78  Mar del Plata : Prantsusmaa    - Ungari           3:1
10.06.78  Buenos Aires  : Itaalia        - Argentina        1:0

1. ITAALIA          3  3  0  0   6:2   6
2. ARGENTINA        3  2  0  1   4:3   4
3. Prantsusmaa      3  1  0  2   5:5   2
4. Ungari           3  0  0  3   3:8   0

B-alagrupp

01.06.78  Buenos Aires  : Saksamaa LV    - Poola            0:0
02.06.78  Rosario       : Tuneesia       - Mehhiko          3:1
06.06.78  Rosario       : Poola          - Tuneesia         1:0
06.06.78  Córdoba       : Saksamaa LV    - Mehhiko          6:0
10.06.78  Rosario       : Poola          - Mehhiko          3:1
10.06.78  Córdoba       : Saksamaa LV    - Tuneesia         0:0

1. POOLA            3  2  1  0   4:1   5
2. SAKSAMAA LV      3  1  2  0   6:0   4
3. Tuneesia         3  1  1  1   3:2   3
4. Mehhiko          3  0  0  3   2:12  0

C-alagrupp

03.06.78  Buenos Aires  : Austria        - Hispaania        2:1
03.06.78  Mar del Plata : Brasiilia      - Rootsi           1:1
07.06.78  Buenos Aires  : Austria        - Rootsi           1:0
07.06.78  Mar del Plata : Brasiilia      - Hispaania        0:0
11.06.78  Buenos Aires  : Hispaania      - Rootsi           1:0
11.06.78  Mar del Plata : Brasiilia      - Austria          1:0

1. AUSTRIA          3  2  0  1   3:2   4
2. BRASIILIA        3  1  2  0   2:1   4
3. Hispaania        3  1  1  1   2:2   3
4. Rootsi           3  0  1  2   1:3   1

D-alagrupp

03.06.78  Córdoba       : Peruu          - Šotimaa          3:1
03.06.78  Mendoza       : Holland        - Iraan            3:0
07.06.78  Córdoba       : Šotimaa        - Iraan            1:1
07.06.78  Mendoza       : Peruu          - Holland          0:0
11.06.78  Córdoba       : Peruu          - Iraan            4:1
11.06.78  Mendoza       : Šotimaa        - Holland          3:2

1. PERUU            3  2  1  0   7:2   5
2. HOLLAND          3  1  1  1   5:3   3
3. Šotimaa          3  1  1  1   5:6   3
4. Iraan            3  0  1  2   2:8   1

2. RING

Grupp 1

14.06.78  Buenos Aires  : Saksamaa LV    - Itaalia          0:0
14.06.78  Córdoba       : Holland        - Austria          5:1
18.06.78  Córdoba       : Saksamaa LV    - Holland          2:2
18.06.78  Buenos Aires  : Itaalia        - Austria          1:0
21.06.78  Buenos Aires  : Holland        - Itaalia          2:1
21.06.78  Córdoba       : Austria        - Saksamaa LV      3:2

1. HOLLAND          3  2  1  0   9:4   5
2. Itaalia          3  1  1  1   2:2   3
3. Saksamaa LV      3  0  2  1   4:5   2
4. Austria          3  1  0  2   4:8   2

Grupp 2

14.06.78  Mendoza       : Brasiilia      - Peruu            3:0
14.06.78  Rosario       : Argentina      - Poola            2:0
18.06.78  Mendoza       : Poola          - Peruu            1:0
18.06.78  Rosario       : Argentina      - Brasiilia        0:0
21.06.78  Mendoza       : Brasiilia      - Poola            3:1
21.06.78  Rosario       : Argentina      - Peruu            6:0

1. ARGENTINA        3  2  1  0   8:0   5
2. Brasiilia        3  2  1  0   6:1   5
3. Poola            3  1  0  2   2:5   2
4. Peruu            3  0  0  3   0:10  0

PRONKSIMÄNG

24.06.78  Buenos Aires  : Brasiilia     - Itaalia           2:1

FINAAL

25.06.78  Buenos Aires  : Argentina    - Holland         3:1 la

1:0 - Kempes         38'
1:1 - Nanninga       82'
2:1 - Kempes        105'
3:1 - Bertoni       115'
K: Gonella (Ita)
P: 78 000.

Arg: Fillol, Olguin, Galvan, Passarella, Tarantini, Ardiles (Larossa 66), Gallego, Kempes, Bertoni, Luqué, Ortiz (Houseman 75).

Hol: Jongbloed, Poortvliet, Krol, Brandts, Jansen (Suurbier 73), Neeskens, Haan, W.van de Kerkhof, R.van de Kerkhof, Rep (Nanninga 59), Rensenbrink.


E D U K A M A D   V Ä R A V A L Ö Ö J A D

6 - Mario Kempes           (Argentina)
5 - Teofilio Cubillas      (Peruu)
5 - Rob Rensenbrink        (Holland)
4 - Leopoldo Luque         (Argentina)
4 - Hans Krankl            (Austria)
3 - Dirceu                 (Brasiilia)
3 - Roberto                (Brasiilia)
3 - Karl-Heinz Rummenigge  (SLV)
3 - Johnny Rep             (Holland)
3 - Paolo Rossi            (Itaalia)