Mängude arv: 52

Löödud väravad: 141

Mängu keskmine väravate arv: 2,71

Eemaldamised: 15

Omaväravad: 1

Kokku pealtvaatajaid: 3 587 538

Mängu keskmine: 68 991

FIFA kongressil 4. juulil 1988 Zürichis langetatud otsus anda 1994. aasta MM-võistlused USA korraldada sundis paljusid kui mitte enamaks, siis vähemalt kulme kergitama. Ragbi robustset sugulast meenutavat ameerika jalgpalli ja pesapalli kummardavas riigis peetavale turniirile kiputi ennustama läbikukkumist. Ent samas oli üldteada seegi, et jänkid ei võta ette ühtegi asja, mis neile kasu ei tõotaks.

Ekslikuks osutus arvamus, et suured staadionid jäävad MM-i aegu pooltühjaks. 52 mängu üheksal staadionil jälgis kokku üle 3,5 miljoni pealtvaataja, mis on siiani finaalturniiride absoluutne rekord. Mängu keskmine pealtvaatajate arv oli 68 991! Paljude finalistide toetajaskonna moodustasid selle rahvuse kohalikud kogukonnad. Nii näiteks olid staadionid Kreeka mängude ajal täis sinivalgeid lippe, New Yorgis mänginud iirlased tundsid end Giants Stadiumil kui Dublinis. Võimalust uue ala tipptaset kaeda ei jätnud kasutama ka ameeriklased ise.

MM-i mänge nähti Bostonis, Chicagos, Dallases, Detroidis, Los Angeleses, New Yorgis, Orlandos, San Franciscos ja Washingtonis.

Kaheksa aastat tagasi peetud MM-i saatis edu ka mänguliselt. Väravaid löödi 26 rohkem kui neli aastat varem Itaalias. Viimati oli mängu keskmine nii kõrge 1982. aastal Hispaanias. Ekspertide kardetud kaitsetaktika domineerimine õnneks ei jätkunud.

Kommunistliku süsteemi kokkuvarisemisega Euroopas kasvas plahvatuslikult ka osalejate arv. Valikmängudeks pani end kirja 145 meeskonda, kellest 133 ka palliplatsil käisid. Uustulnukaid oli kokku 16. Mängida ei lubatud vaid Jugoslaavial, kelle suhtes oli ÜRO  kehtestanud sanktsioonid. 24 finalisti said oma alagrupid teada 19. detsembril 1993 Las Vegases.

Bora Milutinovic taas ülesannete kõrgusel

Tavakohaselt avas turniiri eelmine maailmameister - Saksamaa mängis C-grupi kohtumises Chicagos ja alistas Jürgen Klinsmanni väravast Bolivia 1:0. Teise mängu Hispaaniaga tiitlikaitsjad viigistasid (1:1), viimases lasti 3:0 eduseisus Lõuna-Koreal endale kaks väravat lüüa. Hispaanlased võitsid Boliivia ja viigistasid korealastega ning pääsesid teisena edasi.

Pärast mängu Lõuna-Koreaga saatis Saksamaa koondise juhtkond koju Ida-Saksamaalt pärit keskväljamehe Stefan Effenbergi, kes mängu ajal oli tribüünide poole keskmist sõrme vibutanud. Pärast seda pole Effenberg enam kordagi koondise särki selga tõmmanud, ehkki 2000. aasta EM-i eel talle ettepanek tehti.

Korraldajamaa USA oli enda koondise treeneriks palganud eelmistel finaalturniiridel edukalt Mehhikot ja Costa Ricat juhendanud Bora Milutinovici ning serblane jätkas oma traditsiooni - viia oma hoolealused vähemalt teise ringi.

Ameeriklased mängisid A-alagrupi avamängus 1:1 viiki Šveitsiga, võitsid teises Kolumbia 2:1 ning kaotasid kolmandas 0:1 Rumeeniale. Neljast punktist (esimest korda arvestati finaalturniiril võidu eest kolm punkti ja viigi eest üks punkt) siiski piisas, et grupist Rumeenia ja Šveitsi järel kolmandana edasi pääseda.

Kolumbia suutis võita vaid Šveitsi ja jäi viimaseks. Mängus ameeriklastega omavärava löönud Andres Escobar kaotas hiljem kodumaal elu, kui teda ühe baari ukse ees tulistati. Esialgu seoti mõrv finaalturniiril juhtunuga, hiljem selgus, et tegemist oli lihtsa olmetüliga.

Pärast Itaalia MM-i ebaõnnestumist oli uue põlvkonna pallivõluritega väljas Brasiilia ning B-alagrupis suutsid neile võrdset vastumängu pakkuda vaid rootslased, kes viimases voorus 1:1 viigi välja võitlesid. Kennet Anderssoni löödud värav oli kolme alagrupimängu peale ka ainus, mis Claudio Taffareli puuri tee leidis.

Esimeses voorus oli Brasiilia 2:0 jagu saanud Venemaast, teises 3:0 Kamerunist. Viimases mängus näitas kohtunik punast kaarti 17-aastasele Kameruni kaitsjale Rigobert Songile, kes on seni noorim jalgpallur, kes finaalturniiril platsilt eemaldatud.

Pettumus oli Itaalias veerandfinaali jõudnud Kameruni esinemine. Ainsa punkti teenisid Alistamatud Lõvid avavoorus 2:2 viigiga Rootsi vastu, viimases voorus jäädi nii nagu neli aastat tagasigi suurelt alla Venemaale (tollal veel NSV Liit), 1:6. Selles mängus sündis kolm uut finaalturniiride rekordit. Oleg Salenko lõi esimesena ühes mängus viis väravat, 42-aastasest Roger Millast sai vanim finaalturniiril mänginud jalgpallur ning ühtlasi ka vanim väravalööja. Vanameister lõi 0:3 kaotusseisus Kameruni auvärava.

Esimest korda trikoloori all osalenud Venemaa koondist lõhestasid sisetülid, sest mitmed potentsiaalsed põhikoosseisu mängijad polnud nõus peatreeneri Pavel Sadõrini vaadetega ning loobusid protestiks koondisekohast.

D-alagrupis kogusid kolm koondist - Nigeeria, Bulgaaria ja Argentina - kõik võrdselt kaks võitu ja ühe kaotuse ning pääsesid ka jätkama. Moes oli Kreeka alistamine nulliga - esimest korda finaalturniiril mänginud kreeklased ei suutnud publiku poolehoiust hoolimata lüüa ainsatki väravat, neile löödi aga koguni kümme.
 
Nigeeria võitis Bulgaaria 3:0, kuid kaotas Argentinale 1:2, bulgaarlased omakorda said viimases voorus jagu Maradonast ilma jäänud Argentinast 2:0. Avamängus kreeklaste vastu ühe värava löönud Maradona andis pärast kohtumist Nigeeriaga positiivse dopinguproovi ja kõrvaldati turniirilt.

Erakordne olukord tekkis E-alagrupis - kõik neli koondist lõpetasid ühe võidu, ühe viigi ja ühe kaotusega ning ka kõigi väravate vahe oli 0. Mehhikole andis grupis esikoha suurem väravate arv (3), Iirimaal ja Itaalial oli seegi näitaja võrdne ning otsustavaks sai omavaheline mäng, mille iirlased olid võitnud 1:0. Kõige õnnetumad olid norralased oma ühe väravaga - kojusõit.
 
F-alagrupis segas kahe naabri ja eeldatud tugevama Hollandi ja Belgia kaarte uustulnuk Saudi Araabia. Holland suutis avavoorus saude 0:1 kaotusseisust lõpuks 2:1 võita, Maroko panid naftakuningriigi vutimehed aga selili 2:1 ning viimases voorus mängisid üle ka Belgia 1:0. Et marokolasi loputasid kõik, kujunes võrdsete punktide juures järjestuseks: Holland, Saudi Araabia ja Belgia. Kõik kolm said õiguse jätkata.

Kuues paaris saadi hakkama 90 minutiga

Kaheksandikfinaalides nõudsid pooleteisest tunnist pikemat mänguaega kaheksast kohtumisest vaid kaks. Itaalia - Nigeeria kohtumises sai normaalaeg otsa seisul 1:1, kusjuures viigi seadis Roberto Baggio jalule alles eelviimasel minutil. Lisaaja 13. minutil otsustas sama mees ka mängu saatuse, seekord penaltipaigalt.

Bulgaaria - Mehhiko kohtumises tuli appi võtta ka penaltid, sest esimel poolajal löödud kaks väravat jäid mängus ainsateks. Kaheksast löögist leidis pall tee väravasse vaid neljal korral. Kolm korda olid täpsed bulgaarlased ja pääsesid jätkama. Mängu ajal said mõlemad meeskonnad aga plaanivälise puhkepausi, sest värava purunenud põikpuu asendamiseks kulus ligi veerand tundi.

Teise ringi parima mängu pidasid Rumeenia ja Argentina. Eurooplased võitsid Ilie Dumitrescu kahest väravast poolaja 2:1 ning Gheorghe Hagi 57. minuti tabamus viis nad ette juba 3:1. Abel Balbo suutis 16 minutit enne normaalaja lõppu küll veel vahet vähendada, kuid viigipall jäi argentiinlastel löömata.

Brasiilia oli USA iseseisvuspäeval hädas võõrustajate meeskonna vastu, jäädes lisaks 44. minutil platsile kümnekesi (rusikalöögi eest eemaldati kaitsja Leonardo). Tol hetkel veel kolmekordse maailmameistri päästis häbist Bebeto värav 73. minutil.

Saksamaa juhtis Belgia vastu poolajaks 3:1, belglased suutsid vahe minimaalseks vähendada alles viimasel minutil. Kõige kindlama võidu (3:0) sai selles ringis Hispaania Šveitsi üle, Rootsi lõpetas 3:1 skooriga Saudi Araabia üllatustega pikitud teekonna.

Stoichkov & Co šokeerisid Saksamaad

Veerandfinaalide suurim üllatus oli Saksamaa allajäämine Bulgaariale. Väravateta avapoolaja järel viis Lothar Matthäus oma sakslased kohe teise poolaja alguses penaltist juhtima ning sakslased rahunesid.

76. minutil lennutas aga bulgaarlaste 'tsaar' Hristo Stoichkov palli karistuslöögist tiitlikaitsjate müürist mööda Bodo Illgneri võrku. Kaks minutit hiljem sai Jordan Lechkov pea vahele tsenderdusele ning Bulgaaria kaotusseisust oli mõne minutiga saanud võiduseis. Ähmis sakslased šokist enam ei kosunudki.

Kõik neli veerandfinaali olid tasavägised, kuid neist vaid üks nõudis 11 meetri karistuslöökide seeriat. Rootsi ja Rumeenia lõpetasid normaalaja seisul 1:1, lisaaja 10. minutil viis Florin Raducoiu rumeenlased ette, kuid viis minutit enne lõppu tuli Kennet Anderssoni pealöögi järel jälle viik. Penaltiseeriat alustati küll Håkan Mildi möödalöögiga, kuid rootslaste veteranvahi Thomas Ravelli kaks tõrjet kallutasid kaalukausi lõpuks siiski 5:4 svenssonite kasuks.

Kui teises ringis oli Roberto Baggio Itaalia aidanud lisaajale, siis nüüd Hispaania vastu tegi ponipatsiga ründaja otsustava pealelöögi 88. minutil seisuks 2:1.

Brasiilia läks Hollandi vastu Romario ja Bebeto väravatest 2:0 juhtima, kuid Dennis Bergkamp ja Aron Winter seadsid viimase veerandtunni alguseks viigi jalule. 81. minutil vasakkaitsja Branco vabalöögist võrku lipsanud pallile oranjed enam vastust ei leidnud.

Roberto Baggio soolo jätkus

New Yorgis peetud esimeses poolfinaalis Itaalia - Bulgaaria jätkus Roberto Baggio võidumarss. 20. ja 25. minutil kõksas aasta varem nii Euroopa kui ka maailma parimaks jalgpalluriks valitud 27-aastane ründaja kaks palli bulgaarlaste väravasse. Stoichkov realiseeris kolm minutit enne poolajapuhkust küll penalti, kuid teisel poolajal jäid mõlemad väravad pallist puutumata.
 
Alagrupis juba korra kohtunud Brasiilia ja Rootsi kohtumises Los Angelese lähedal Pasadenas otsustas finalisti nime Romario värav kümme minutit enne normaalaja lõppu. 64. minutil olid rootslased jäänud kümnekesi (eemaldati Jonas Thern) ning lisaaja ja penaltiteni neil välja vedada ei õnnestunud.

Brasiilia neljakordne maailmameister

Pronksimatšiks oli bulgaarlastel jaks otsas ning Rootsi haaras 4:0 võidu. 36-aastase vaheaja järel said rootslased MM-ilt taas medali. Bulgaariale oli aga nelja parema sekka jõudmine suur kordaminek, sest eelneval viiel finaalturniiril polnud nad saavutanud veel ainsatki võitu! Alles alagrupiturniiri 4:0 edu Kreeka üle lõpetas selle kurva seeria.

MM-ajaloo teine Brasiilia - Itaalia finaal (esimene oli 1970) lõppes väravateta. Penaltiseeria sai otsa üheksanda löögiga, kui Baggio palli üle Taffareli värava lennutas. Oma kapteni Dunga jala läbi tõusis Brasiilia neljandat korda kõrgeimale troonile. World Cup võideti siiski alles esimest korda. Oma võidu pühendasid Brasiilia vutimehed sama aasta 1. mail Imolas juhtunud avariis hukkunud vormelipiloodi Ayrton Senna mälestusele.

     STATISTIKA                                                                                                                                            

K Õ I K   M Ä N G U D

1. RING

A-alagrupp

18.06.94  Detroit      : USA            - Šveits            1:1
18.06.94  Los Angeles  : Rumeenia       - Kolumbia          3:1
22.06.94  Detroit      : Šveits         - Rumeenia          4:1
22.06.94  Los Angeles  : USA            - Kolumbia          2:1
26.06.94  Los Angeles  : Rumeenia       - USA               1:0
26.06.94  San Francisco: Kolumbia       - Šveits            2:0

1. RUMEENIA          3  2  0  1   5:5   6
2. ŠVEITS            3  1  1  1   5:4   4
3. USA               3  1  1  1   3:3   4
4. Kolumbia          3  1  0  2   4:5   3

B-alagrupp

19.06.94  Los Angeles  : Kamerun        - Rootsi            2:2
20.06.94  San Francisco: Brasiilia      - Venemaa           2:0
24.06.94  San Francisco: Brasiilia      - Kamerun           3:0
24.06.94  Detroit      : Rootsi         - Venemaa           3:1
28.06.94  Detroit      : Brasiilia      - Rootsi            1:1
28.06.94  San Francisco: Venemaa        - Kamerun           6:1

1. BRASIILIA         3  2  1  0   6:1   7
2. ROOTSI            3  1  2  0   6:4   5
3. Venemaa           3  1  0  2   7:6   3
4. Kamerun           3  0  1  2   3:11  1

C-alagrupp

17.06.94  Chicago      : Saksamaa       - Bolivia           1:0
17.06.94  Dallas       : Hispaania      - Lõuna-Korea       2:2
21.06.94  Chicago      : Saksamaa       - Hispaania         1:1
23.06.94  Boston       : Bolivia        - Lõuna-Korea       0:0
27.06.94  Dallas       : Saksamaa       - Lõuna-Korea       3:2
27.06.94  Chicago      : Hispaania      - Bolivia           3:1

1. SAKSAMAA          3  2  1  0   5:3   7
2. HISPAANIA         3  1  2  0   6:4   5
3. Lõuna-Korea       3  0  2  1   4:5   2
4. Bolivia           3  0  1  2   1:4   1

D-alagrupp

21.06.94  Boston       : Argentina      - Kreeka            4:0
21.06.94  Dallas       : Nigeeria       - Bulgaaria         3:0
25.06.94  Boston       : Argentina      - Nigeeria          2:1
26.06.94  Chicago      : Bulgaaria      - Kreeka            4:0
30.06.94  Dallas       : Bulgaaria      - Argentina         2:0
30.06.94  Boston       : Nigeeria       - Kreeka            2:0

1. NIGEERIA          3  2  0  1   6:2   6
2. BULGAARIA         3  2  0  1   6:3   6
3. ARGENTINA         3  2  0  1   6:3   6
4. Kreeka            3  0  0  3   0:10  0

E-alagrupp

18.06.94  New York     : Iirimaa        - Itaalia           1:0
19.06.94  Washington   : Norra          - Mehhiko           1:0
23.06.94  New York     : Itaalia        - Norra             1:0
24.06.94  Orlando      : Mehhiko        - Iirimaa           2:1
28.06.94  Washington   : Itaalia        - Mehhiko           1:1
28.06.94  New York     : Iirimaa        - Norra             0:0

1. MEHHIKO           3  1  1  1   3:3   4
2. IIRIMAA           3  1  1  1   2:2   4
3. ITAALIA           3  1  1  1   2:2   4
4. Norra             3  1  1  1   1:1   4

F-alagrupp

19.06.94  Orlando      : Belgia         - Maroko            1:0
20.06.94  Washington   : Holland        - Saudi Araabia     2:1
25.06.94  Orlando      : Belgia         - Holland           1:0
25.06.94  New York     : Saudi Araabia  - Maroko            2:1
29.06.94  Orlando      : Holland        - Maroko            2:1
29.06.94  Washington   : Saudi Araabia  - Belgia            1:0

1. HOLLAND           3  2  0  1   4:3   6
2. SAUDI ARAABIA     3  2  0  1   4:3   6
3. BELGIA            3  2  0  1   2:1   6
4. Maroko            3  0  0  3   2:5   0

KAHEKSANDIKFINAALID

02.07.94  Chicago      : Saksamaa    - Belgia        3:2
02.07.94  Washington   : Hispaania   - Šveits        3:0
03.07.94  Dallas       : Rootsi      - Saudi Araabia 3:1
03.07.94  Los Angeles  : Rumeenia    - Argentina     3:2
04.07.94  Orlando      : Holland     - Iirimaa       2:0
04.07.94  San Francisco: Brasiilia   - USA           1:0
05.07.94  Boston       : Itaalia     - Nigeeria      2:1 la
05.07.94  New York     : Bulgaaria   - Mehhiko       1:1, p 3:1

VEERANDFINAALID

09.07.94  Boston       : Itaalia      - Hispaania    2:1
09.07.94  Dallas       : Brasiilia    - Holland      3:2
10.07.94  New York     : Bulgaaria    - Saksamaa     2:1
10.07.94  San Francisco: Rootsi       - Rumeenia     2:2, p 5:4

POOLFINAALID

13.07.94  New York     : Itaalia        - Bulgaaria        2:1
13.07.94  Los Angeles  : Brasiilia      - Rootsi           1:0

PRONKSIMÄNG

16.07.94  Los Angeles  : Rootsi         - Bulgaaria         4:0

FINAAL

17.07.94  Los Angeles  : Brasiilia       - Itaalia   0:0, p 3:2

Penaltid:
0:0 - Baresi (lõi üle värava)
0:0 - Marcio Santos (väravavaht tõrjus)
0:1 - Albertini
1:1 - Romario
1:2 - Evani
2:2 - Branco
2:2 - Massaro (väravavaht tõrjus)
3:2 - Dunga 2-3
3:2 - Roberto Baggio (lõi üle värava)
K: Puhl (Hun).
P: 94 800.

Bra: Taffarel, Jorginho (Cafu), Aldair, Marcio Santos, Branco, Mazinho, Mauro Silva, Dunga, Zinho (Viola), Bebeto, Romario.

Ita: Pagliuca, Mussi (Apolloni), Baresi, Maldini, Benarrivo, Berti, D.Baggio (Evani), Albertini, Donadoni, R. Baggio, Massaro.


E D U K A M A D   V Ä R A V A L Ö Ö J A D

6 - Hristo Stoitchkov   (Bulgaaria)
6 - Oleg Salenko        (Venemaa)
5 - Romario             (Brasiilia)
5 - Roberto Baggio      (Itaalia)
5 - Jürgen Klinsmann    (Saksamaa)
5 - Kennet Andersson    (Rootsi)
4 - Gabriel Batistuta   (Argentina)
4 - Martin Dahlin       (Rootsi)
4 - Florin Raducioiu    (Rumeenia)