Mängude arv: 64

Löödud väravad: 171

Mängu keskmine väravate arv: 2,67

Eemaldamised: 22

Omaväravad: 4

Kokku pealtvaatajaid: 2 785 538

Mängu keskmine: 43 517

Kuueteistkümnenda finaalturniiriga astus FIFA MM-võistluste korraldamisel taas ühe sammu edasi - Prantsusmaale kutsuti maailmameistrit selgitama 32 koondist. Kahtlejaid nii suure arvu osalejate otstarbekuses oli sama palju nagu siis, kui 16 asemel 24 meeskonda finaalturniirile lubati. 33 suvepäeva Prantsusmaal näitasid, et pessimistid said taas vastu näppe.

Ühepoolseid mänge oli vaid mõni üksik ning turniir tõestas, et oskus jalgpalli mängida on kõikjal maailmas kiiresti kosunud. 64 mängu naelutasid telerite ette 37 miljardit inimest, mis teeb 578 miljonit mängu kohta! Finaali Stade de France'ilt jälgis otsepildis kaks miljardit inimest, ehk iga kolmas maakera kodanik. Ükski sündmus pole maailmas varem ega hiljem kogunud sellist teleauditooriumi.

Valikmängudes osales 170 koondist

Prantsusmaa sai Itaalia ja Mehhiko kõrval endale kolmanda riigina finaalturniiri korraldamise õiguse teist korda. FIFA täitevkomitee langetas vastava otsuse 9. juulil 1992. Välja valiti kümme mängupaika - Bordeaux, Lens, Lyon, Marseilles, Montpellier, Nantes, Pariis, Saint Denis, Saint Etienne ja Toulouse. Üheksa staadionit kaasajastati, Pariisi külje alla Saint Denis'sse rajati aga uus ja uhke rahvusstaadion, Stade de France.

174 koondist osales valikmängudes, neist 32 esimest korda. 32 finalisti loositi alagruppidesse 4. detsembril 1997 Marseille's. Et alagruppe oli kaheksa, polnud palju vaja ka süsteemi kallal nuputada - kaheksandikfinaali pääsesid kõigi alagruppide kaks paremat.

1998. aasta MM-iga sai otsa ka 24 aastat kestnud João Havelange'i valitsusaeg FIFA presidendina. Brasiillase järglaseks valis FIFA kongress senise peasekretäri, šveitslase Sepp Blatteri, kes edestas teravas valimisvõitluses napilt UEFA juhti rootslast Lennart Johansson.

Prantsusmaa ja Argentina tunnistasid alagrupis vaid võite

Turniiri avamängus kohtusid ligi 80 000 pealtvaataja ees tiitlikaitsja Brasiilia ja Šotimaa. Algusärevusest mõjutatud, kuid siiski nauditava mängu võitsid brasiillased 2:1. A-alagrupi parimaks osutuski Brasiilia, ehkki viimases voorus kaotati Norrale 1:2. See oli brasiillaste esimene kaotus alagrupiturniiril pärast 32-aastast vaheaega. Nii Maroko kui Šotimaaga viiki mänginud norralased aitas just see võit edasi, sest viigi korral oleks 16 parema hulka pääsenud šotlasi 3:0 sugenud marokolased.

B-alagrupi parim oli kolmekordne maailmameister Itaalia. Esimeses voorus viigistati Tšiiliga 2:2, kusjuures punkti päästis itaallastele eelmise MM-i üks kangelasi Roberto Baggio, kes viis minutit enne mängu lõppu lõi väravaks penaltipalli. Kameruniga läks juba kergemalt (3:0) nagu ka Austriaga (2:1).

Teisena sai edasi Ivan Zamorano ja Marcelo Salase meeskond Tšiili, kes mängis kõik kolm mängu viiki. Kameruni kaitsjast Rigobert Songist sai esimene mängija, kes eemaldatud väljakult kahel MM-il. 1994 USA-s juhtus selline asi Songiga mängus Brasiiliaga, nüüd kohtumises Austria vastu.

Peoperemehed prantslased ise sattusid C-alagruppi, kus nende ainus tõsisem vastane oli Taani. Prantsusmaa alustas 3:0 võiduga LAV-i üle, teises voorus alistati Saudi Araabia (4:0) ja viimases ka Taani (2:1). Kohtumises saudidega tegi rumala vea võõrustajate mängujuht Zinedine Zidane, kes kukkunud vastasele jalaga selga hüppas. Punane kaart oli tõsiasi ja Zidane pidi kaks järgmist mängu vahele jätma. Saudi Araabiat 1:0 võitnud taanlased olid hädas lõuna-aafriklastega, kuid kahe mängija eemaldamisele vaatamata suutsid siiski 1:1 viiki lõpuni hoida ja pääsesid teisena edasi.

D-alagrupis lõppseis tekitas leinameeleolu Prantsusmaa lõunapoolses naaberriigis. Hispaanlased läksid Nigeeria vastu kaks korda juhtima, kuid lõpuks kaotasid 2:3. Hüva kaitsega hiilanud Paraguay vastu jäid väravad löömata (0:0) ja et ladinaameeriklased nahutasid viimases voorus omakorda nigeerlasi (3:1), muutus hispaanlaste 6:1 võit Bulgaaria üle tähtsusetuks. Edasi said Nigeeria ja Paraguay.

Kui B-alagrupis piisas Tšiilil teiseks kohaks kolmest viigist, siis E-alagrupis samaga hakkama saanud belglased pidid leppima kolmanda kohaga. Võit ja kaks viiki andsid esikoha Hollandile ja teise koha Mehhikole. Omavahelises mängus juhtisid hollandlased juba 19. minutil 2:0, kuid mängu viimase veerandtunniga suutsid mehhiklased viigistada.

F-alagrupis olid favoriidid Saksamaa ja Jugoslaavia ning omavahel 2:2 pallinud eurooplased ka edasi said. Eakad sakslased näitasid seejuures iselooomu, sest lõunaslaavlaste vastu tuldi välja 0:2 kaotusseisust. USA-st ja Iraanist said mõlemad jagu. Lyonis peetud printsipiaalse kohtumise ameeriklaste ja iraanlaste vahel võitsid islamimaailma esindajad 2:1.

G-alagrupis jäi kaotuseta Rumeenia, kes viimases voorus võis endale lubada ka 1:1 viiki Tuneesiaga, sest enne seda oli alistatud Kolumbia 1:0 ja Inglismaa 2:1. Viimatises mängus lõi 85. minutil oma esimese värava nooruke ründeäss Michael Owen, kuid viiginumbrid kaotas juba üleajal tabloolt Petrescu. Ka inglased said Tuneesiast ja Kolumbiast jagu (mõlemast 2:0) ja jõudsid teise ringi.

H-alagrupis näitas võimsat minekut Argentina, kellele väravasse ei suutnud debütantidest grupikaaslased ühtegi palli ajada. Jaapani alistasid kahekordsed maailmameistrid 1:0, Jamaica 5:0 (Gabriel Batistuta hat-trick  selles mängus jäi kogu turniiri ainsaks) ja Horvaatia 1:0. Sama kindlalt hõivasid teise koha horvaadid, kes reagge-poistest olid üle 3:1 ja Jaapanist 1:0.

Mängus Jamaicaga ühe värava autoriks olnud Robert Prosineckist sai finaalturniiride ajaloos esimene jalgpallur, kes löönud värava kahe rahvuskoondise eest. 1990. aastal Itaalias oli Prosinecki ühe palli saatnud Araabia Ühendemiraatide võrku Jugoslaavia koondise mängijana.

Kuueteistkümne parema hulka pääses seega kümme Euroopa meeskonda.

Blanci kuldne värav aitas võõrustajad edasi

Alates 27. juunist enam viike ei tunnistatud. Kaheksast teise ringi mängust nõudis üks lisaaega ja kuldset väravat ning üks ka penalteid. Kui varem mängiti lisaaeg skoorile vaatamata alati lõpuni, siis sel MM-il katsetas FIFA nn kuldse värava reeglit, mis tähendas, et lisaajal esimesena värava lööv meeskonda on ka mängu võitja. Seda julma reaalsust said enda nahal esimestena tunda paraguailased, kes Lensis prantslastega vastamisi olid. Jõud olid ebavõrdsed, kuid paraguailased eesotsas oma karismaatilise väravavahi Jose Luis Chilavertiga panid vapralt vastu ning püüdsid mängu 11 meetri karistuslöökideni tüürida. Seitse minutit enne lisaaja lõppu sai nende õnn siiski otsa - prantslaste kaitsja Laurent Blanc lõi lahtise palli mõnelt meetrilt Chilaverti võrku.

Kaheksandikfinaalide suurim draama etendus juunikuu viimasel päeval Saint-Etienne'is, kus Argentina võitis 1:2 kaotusseisust lõpuks penaltitega 4:3 Inglismaa. Alagrupis argentiinlaste kasuks neli väravat löönud Gabriel Batistuta viis oma meeskonna juba viiendal minutil penaltist ette, neli minutit hiljem Alan Shearer samamoodi viigistas. 16. minutil lõi Owen soolorünnaku lõpetuseks selle MM-i ühe kauneima värava, esimese poolaja üleajal mängisid aga argentiinlased nutikalt lahti karistuslöögi ning Zanetti löögist oli pall David Seamani võrgus.

Teine poolaeg tõotas põneva heitluse jätku, kuid juba teisel minutil jäid inglased kümnekesi. David Beckham kõksas maas lamades Diego Simeonet jalaga, mille peale argentiinlane efektselt murule varises. Taani vilemees Kim Milton Nielsen ei saanud lööjat punase kaardiga karistamata jätta. Beckham oli finaalturniiride ajaloos alles teine platsilt eemaldatud inglane.

Vähemusse jäämisest hoolimata mängisid inglased vapralt ning lõpu eel oli Sol Campbellil võimalus vaevad lõpetada, kuid Nielseni arvates rünnati hetk enne täpset pealööki ebaausalt argentiinlaste väravavahti Roa'd. Lahendust ei toonud ka lisaaeg ning penaltid pidid otsustama. Teises voorus eksisid nii Hernan Crespo kui ka Paul Ince, edasi löödi sisse kuni viiendas voorus tõrjus Roa Eric Batty soorituse. Argentina oli võitnud 4:3.

Teistes mängudes võitis Itaalia Norra 1:0 (Christian Vieri viies värav neljas mängus!), Brasiilia Tšiili 4:1 (Ronaldolt kaks väravat) ja Taani sama skooriga Nigeeria. Ebbe Sandist sai selles mängus finaalturniiride kõige kiiremini värava löönud vahetusmees - taanlane saatis palli aafriklaste võrku vaid 16 sekundit pärast mängu sekkumist!

Algul 0:1 kaotusseisu jäänud Saksamaa oli tänu Jürgen Klinsmanni ja Oliver Bierhoffi väravatele lõpuks üle Mehhikost 2:1, Holland tänu üleajal Edgar Davidsi löödud väravale sama tulemusega Jugoslaaviast. Horvaatia võitis Davor Šukeri kaks korda korratud penaltist Rumeenia 1:0.

Blanc taas kangelane

Veerandfinaalides oli kõige rängem Prantsusmaa ja Itaalia vastasseis. Prantslastel oli küll taas mänguloaline Zidane, kuid itaallaste kaitset ei suutnud võõrustajad isegi  tema passidest eksima panna. Nii normaal- kui lisaaeg lõppesid väravateta ning veerand tundi hoiti mõlemal maal telerite ees hinge kinni ja pigistati pöialt.

Esimene penaltivoor möödus mõlemale edukalt, teises eksis esmalt Lizarazu ja kohe tema järel Albertini. Viiendas voorus täitis prantslastest oma kohustuse Blanc, itaallastest pingutas aga Luigi di Bagio üle ning pall lendas väravaristkülikust mööda. Prantslastel oli jälle õnne olnud. Samal päeval Nantes'is peetud teises põnevusmängus oli Brasiilia üle Taanist 3:2. Võiduvärava meisterdas 60. minutil Rivaldo.

4. juulil võitsid hollandlased tänu Dennis Bergkampi viimase minuti iluväravale Argentina 2:1 ja Horvaatia mängis Lyonis 3:0 auti Saksamaa. Kolmekordsele maailmameistrile sai saatuslikuks Christian Wörnsi eemaldamine viis minutit enne esimese poolaja lõppu. Poolaja viimasel minutil avas Robert Jarni skoori. Sakslaste lootused viik jalule seada kahanesid tunduvalt 80. minutil, mil Goran Vlaovic teise värava lõi, ning kustusid sootuks veel viis minutit hiljem, kui Davor Šuker kolmanda palli väravanurka veeretas. Finaalturniiril rekordilise 25. mängu mänginud Lothar Matthäus tahtnuks oma karjääri kindlasti veidi teistmoodi lõpetada.

Thurami esimesed väravad päästsid Prantsusmaa

Esimeses poolfinaalis kohtus Brasiilia Marseille's Hollandiga. Ronaldo viis brasiillased teise poolaja esimesel minutil ette, kuid pärast rohkeid tulutuid üritusi õnnestus Patrick Kluivertil viis minutit enne normaalaja lõppu üks peapall siiski Claudio Taffarelist mööda lennutada. Lisaajal olid mõlemad kuldsele väravale paar korda päris lähedal, kuid leppisid siiski lõpuks penaltitega.

Brasiilia rahvuskangelaseks tõusis kogenud Taffarel, kes tõrjus esmalt Philippe Cocu ja kohe seejärel ka Ronald de Boeri löögi. Brasiillased lõid kõik neli palli  Edwin van der Sarist mööda ja võitsid 4:2.

Stade de France'il šokeeris teise poolaja avaminutil publikut Davor Šuker, viies Horvaatia Prantsusmaa vastu 1:0 juhtima. Vastus võttis prantslastel aega vaid napi minuti - kaitsja Lilian Thuram jooksis läbi ja lõi viigi. 69. minutil sattus pall taas löögivalmilt sama mehe ette ning ka teisel korral oli õnn tema ja Prantsusmaaga. Kunagi varem polnud Thuram koondise eest ainsatki väravat löönud, nüüd aga sündis neid koguni kaks. Ja veel kui tähtsas mängus!

Medalimängud võitsid eurooplased

Pronksimängus lõpetas Horvaatia oma kuu aega kestnud imelise reisi mööda prantsuse linnu 2:1 võiduga Hollandi üle. 35. minutil horvaatide võiduvärava löönud Šuker jäigi kuue tabamusega selle MM-I edukaimaks väravakütiks ja sai traditsioonilise Kuldse jalgpallisaapa enda valdusse.

Prantsusmaa - Brasiilia finaal (finaalturniiride 580. mäng) lõppes prantslaste kindla 3:0 võiduga, kusjuures asja otsustasid Zidane'i kaks peaga löödud väravat 27. ja 45. minutil. Ehkki teise kollase kaardi teeninud Marcel Desailly eemaldati 22 minutit enne mängu lõppu, ei suutnud kaotusseisust kammitsasse sattunud brasiillased midagi korda saata ning üleajal lõi Emmanuel Petit kiirrünnaku lõpetuseks veel ühe värava.

     STATISTIKA                                                                                                                                            

K Õ I K   M Ä N G U D

ESIMENE RING

A-alagrupp

10.06.98  St. Denis  : Brasiilia       - Šotimaa            2:1
10.06.98  Montpellier: Maroko          - Norra              2:2
16.06.98  Bordeaux   : Šotimaa         - Norra              1:1
16.06.98  Nantes:    : Brasiilia       - Maroko             3:0
23.06.98  Marseille  : Norra           - Brasiilia          2:1
23.06.98  St. Etienne: Maroko          - Šotimaa            3:0

1. BRASIILIA       3  2  0  1   6:3   6
2. NORRA           3  1  2  0   5:4   5
3. Maroko          3  1  1  1   5:5   4
4. Šotimaa         3  0  1  2   2:6   1

B-alagrupp

11.06.98  Bordeaux   : Itaalia         - Tšiili             2:2
11.06.98  Toulouse   : Kamerun         - Austria            1:1
17.06.98  St. Etienne: Tšiili          - Austria            1:1
17.06.98  Montpellier: Itaalia         - Kamerun            3:0
23.06.98  St. Denis  : Itaalia         - Austria            2:1
23.06.98  Nantes     : Tšiili          - Kamerun            1:1

1. ITAALIA         3  2  1  0   7:3   7
2. TŠIILI          3  0  3  0   4:4   3
3. Austria         3  0  2  1   3:4   2
4. Kamerun         3  0  2  1   2:5   2

C-alagrupp

12.06.98  Lens       : Taani           - Saudi Araabia      1:0
12.06.98  Marseille  : Prantsusmaa     - LAV                3:0
18.06.98  Toulouse   : LAV             - Taani              1:1
18.06.98  St. Denis  : Prantsusmaa     - Saudi Araabia      4:0
24.06.98  Lyon       : Prantsusmaa     - Taani              2:1
24.06.98  Bordeaux   : LAV             - Saudi Araabia      2:2

1. PRANTSUSMAA     3  3  0  0   9:1   9
2. TAANI           3  1  1  1   3:3   4
3. LAV             3  0  2  1   3:6   2
4. Saudi Araabia   3  0  1  2   2:7   1

D-alagrupp

12.06.98  Montpellier: Paraguay        - Bulgaaria          0:0
13.06.98  Nantes     : Nigeeria        - Hispaania          3:2
19.06.98  Paris      : Nigeeria        - Bulgaaria          1:0
19.06.98  St. Etienne: Hispaania       - Paraguay           0:0
24.06.98  Lens       : Hispaania       - Bulgaaria          6:1
24.06.98  Toulouse   : Paraguay        - Nigeeria           3:1

1. NIGEERIA        3  2  0  1   5:5   6
2. PARAGUAY        3  1  2  0   3:1   5
3. Hispaania       3  1  1  1   8:4   4
4. Bulgaaria       3  0  1  2   1:7   1

E-alagrupp

13.06.98  Lyon       : Mehhiko         - Lõuna-Korea        3:1
13.06.98  St. Denis  : Holland         - Belgia             0:0
20.06.98  Bordeaux   : Belgia          - Mehhiko            2:2
20.06.98  Marseille  : Holland         - Lõuna-Korea        5:0
25.06.98  St. Etienne: Holland         - Mehhiko            2:2
25.06.98  Pariis     : Belgia          - Lõuna-Korea        1:1

1. HOLLAND         3  1  2  0   7:2   5
2. MEHHIKO         3  1  2  0   7:5   5
3. Belgia          3  0  3  0   3:3   3
4. Lõuna-Korea     3  0  1  2   2:9   1

F-alagrupp

14.06.98  St. Etienne: Jugoslaavia     - Iraan              1:0
15.06.98  Pariis     : Saksamaa        - USA                2:0
21.06.98  Lens       : Saksamaa        - Jugoslaavia        2:2
21.06.98  Lyon       : Iraan           - USA                2:1
25.06.98  Montpellier: Saksamaa        - Iraan              2:0
25.06.98  Nantes     : Jugoslaavia     - USA                1:0

1. SAKSAMAA        3  2  1  0   6:2   7
2. JUGOSLAAVIA     3  2  1  0   4:2   7
3. Iraan           3  1  0  2   2:4   3
4. USA             3  0  0  3   1:5   0

G-alagrupp

15.06.98  Marseille  : Inglismaa       - Tuneesia           2:0
15.06.98  Lyon       : Rumeenia        - Kolumbia           1:0
22.06.98  Montpellier: Kolumbia        - Tuneesia           1:0
22.06.98  Toulouse   : Rumeenia        - Inglismaa          2:1
26.06.98  St. Denis  : Rumeenia        - Tuneesia           1:1
26.06.98  Lens       : Inglismaa       - Kolumbia           2:0

1. RUMEENIA        3  2  1  0   4:2   7
2. INGLISMAA       3  2  0  1   5:2   6
3. Kolumbia        3  1  0  2   1:3   3
4. Tuneesia        3  0  1  2   1:4   1

H-alagrupp

14.06.98  Toulouse   : Argentina       - Jaapan             1:0
14.06.98  Lens       : Horvaatia       - Jamaica            3:1
20.06.98  Nantes     : Horvaatia       - Jaapan             1:0
21.06.98  Paris      : Argentina       - Jamaica            5:0
26.06.98  Bordeaux   : Argentina       - Horvaatia          1:0
26.06.98  Lyon       : Jamaica         - Jaapan             2:1

1. ARGENTINA       3  3  0  0   7:0   9
2. HORVAATIA       3  2  0  1   4:2   6
3. Jamaica         3  1  0  2   3:9   3
4. Jaapan          3  0  0  3   1:4   0

KAHEKSANDIKFINAALID

27.06.98  Marseille  : Itaalia       - Norra        1:0
27.06.98  Pariis     : Brasiilia     - Tšiili       4:1
28.06.98  Lens       : Prantsusmaa   - Paraguay     1:0 la
28.06.98  St. Denis  : Taani         - Nigeeria     4:1
29.06.98  Montpellier: Saksamaa      - Mehhiko      2:1
29.06.98  Toulouse   : Holland       - Jugoslaavia  2:1
30.06.98  Bordeaux   : Horvaatia     - Rumeenia     1:0
30.06.98  St. Etienne: Argentina     - Inglismaa    2:2, p 4:3

VEERANDFINAALID

03.07.98  St. Denis  : Prantsusmaa   - Itaalia       0:0, p 4:3
03.07.98  Nantes     : Brasiilia     - Taani         3:2
04.07.98  Marseille  : Holland       - Argentina     2:1
04.07.98  Lyon       : Horvaatia     - Saksamaa      3:0

POOLFINAALID

07.07.98  Marseille  : Brasiilia     - Holland       1:1, p 4:2
08.07.98  St. Denis  : Prantsusmaa   - Horvaatia     2:1

PRONKSIMÄNG

11.07.98  Pariis     : Horvaatia       - Holland            2:1

FINAAL

12.07.98  St. Denis  : Prantsusmaa     - Brasiilia          3:0

1:0 - Zidane       27'
2:0 - Zidane       45'
3:0 - Petit        90'
K: Belqola (Mar).
P: 80 000.

Fra: Barthez, Thuram, Desailly, Leboeuf, Lizarazu, Deschamps, Karembeu (Boghossian 57), Petit, Zidane, Djorkaeff (Vieira 76), Guivarc'h (Dugarry 66).

Bra: Taffarel, Cafu, Junior Baiano, Aldair, Roberto Carlos, Cesar Sampaio (Edmundo 66), Leonardo (Denilson 46), Dunga, Rivaldo, Bebeto, Ronaldo.


E D U K A M A D   V Ä R A V A L Ö Ö J A D

6 - Davor Šuker          (Horvaatia)
5 - Gabriel Batistuta    (Argentina)
5 - Christian Vieri      (Itaalia)
4 - Marcelo Salas        (Tšiili)
4 - Ronaldo              (Brasiilia)
4 - Luis Hernandez       (Mehhiko)