Möödunud aastal teenis Jelena Glebova kümnenda kohaga naistele kaks pääset, Eesti meistrivõistluste tulemuste põhjal sõidavad nädala pärast algavale EM-ile 15-aastane Gerli Liinamäe ja 17-aastane Svetlana Issakova. Aasta tagused esipaarid, paarissõidus Maria Sergejeva ja Ilja Glebov ning jäätantsus Caitlin Mallory ja Kristjan Rand, tänavu koos ei sõida. Paaridest teeb tiitlivõistluse debüüdi alles suvel teineteist leidnud 16-aastane Natalja Zabijako ja 18-aastane Sergei Kulbatš ning jäätantsus kaitsevad Eesti au mullu Vancouveri olümpiamängude tuleristsed saanud Irina Štork ja Taavi Rand. Vaid meesüksiksõitja Viktor Romanenkov kuulub koondisse teist aastat järjest. Võrreldes 2010. aasta jaanuariga tunneb Romanenkov end märksa kindlamana, tuju on hea, kodupubliku ees võistlemisest tekkinud pingeid seekord ei kogune.

„Muidugi on Viktor arenenud, tema hüpped on märksa stabiilsemad, selle, mida ta oskab, teeb ta heal tasemel ja emotsionaalselt ära,” sõnas Romanenkovi treenerist ema Oksana Romanenkova. „EM-i kavas näitame kolmekordseid hüppeid, soovin, et Viktor need puhtalt sooritaks, neljakordseid me võistluskavva ei pane,” lisas ta. „Samuti on ta rahulik, teab juba, kuidas suurvõistlustel asjad käivad.” Suvel ja sügisel harjutas Romanenkov Rootsis Jevgeni Lutkovi ja Galina Lutkova juures, samuti vahetas ta sarnaselt Svetlana Issakovaga kooli. Ka Romanenkov läks Audentesest tagasi oma endisesse kooli, Tallinna humanitaargümnaasiumi. „Eesti keeles õppimine oli talle raske, pealegi ei ole meil päeval jääd, nii et Audentese poolt võimaldatud päevaste trenniaegadega polnud meil midagi peale hakata,” selgitas Romanenkova. „Vana kooli direktor oli nõus Viktori tagasi võtma, nii et parem kasutagu päeva õppimiseks,” naeris ema. Eesti meister Gerli Liinamäe harjutas Moskvas suurel jääl, ent nüüd on ta tagasi Eestis. Treener Tiiu Valgemäe sõnul on Liinamäel tuju hea, 15-aastane neiu on EM-iks valmis.

Treenivad Venemaal ja USA-s

Jäätantsijad Štork ja Rand harjutavad Moskvas Jelena Kustarova käe all. Jõulupühad veetsid nad kodus, kuid nüüd on tagasi Venemaal, kust lendavad ka otse EM-i toimumispaika. „Tegemist on neil palju, sest taas võistlevad Ira ja Taavi nii juunioride kui ka seenioride klassis, kus kavad on väga erinevad,” tõdes Taavi Ranna ema Lea Rand. „Aastaga on nad kindlasti paremaks läinud. Kuna neil on veel kaks aastat juunioride seas võistelda, lootsin, et ehk pühenduvad nad sel aastal just omavanuste tiitlivõistlustele ja võtavad sealt maksimumi, kuid siis otsustati, et Ira ja Taavi peavad ikkagi osalema ka täiskasvanute EM-il,” rääkis Lea Rand, lisades, et ega muud eesmärki saagi olla, kui igal võistlusel hetke paremat näidata.

Juunioride MM algab kuu aega pärast Berni võistlust, nii et mingist eri ettevalmistusest selleks rääkida ei saa. „Arutasin ka Venemaa treeneritega, nende arvates on õige kohe seenioride hulgas ennast näidata, sest meie eesmärk on Sotši olümpia – suurte riikide jaoks ei maksa juunioride seas saavutatu midagi,” lisas Lea Rand. Täiesti uus on paarissõidu paar Zabijako ja Kulbatš, kes harjutavad USA-s Pavel Dimitrovi juures. „Dortmundi võistlusel olid nad päris tublid, tegid oma elemendid ära, kuid peame siiski meeles pidama, et nad on vaid viis kuud koos harjutanud,” andis paarile hinnangu Eesti uisuliidu peasekretär Gunnar Kuura.