•• Allan, kuidas sa meeste meistriliiga hooajaga rahule jääd? Kas see on pakkunud sulle oodatud põnevust ja taset?

Vaadates nii, et poolfinaalides madistavad praegu neli võrdset võistkonda, kuigi tegelikkuses ei tohiks nad olla nii võrdsed midagi, ja põnevust jätkub küllaga, siis see korvab ehk mängutaseme vajakajäämist.

Mis puutub Kalev/Cramosse, kellele ma kõige rohkem kaasa elan, siis minu arvates on kogu see hooaeg läinud üle kivide ja kändude. Ma ei tea, kui palju raha on selle meeskonna ülalpidamiseks tänavu kulutatud, aga...

•• Kas Rakvere Tarva peatreeneri Andres Sõbra öeldul, et Ka­lev/Cra­mo ja Tartu Ülikool/Rock on tühikargajad, leidub siis tõepõhja?

Sõber on juba selline, nagu ta on, tema hooplemised toovad rahva saali. Mina polnud juures, kui Sõber niimoodi ütles, mistõttu mul on raske täpsemalt kommenteerida. Sageli on ju nii, et kui sinult vahetult pärast mängu midagi küsitakse, oled emotsionaalne. Inimene võib olla nagu hobune, kes on pärast sõitu vahul, perutab ning lööb tagant ja eest üles. Kui Sõber poleks seda öelnud, olnuks kõik kuidagi lame. Nüüd on aga kusagilt vähemalt kinni võtta ega räägita enam niivõrd mängust, vaid sellest, mida keegi kellegi kohta ütles.

Samas olen siiski seda meelt, et nagu arstil ei sobi teist arsti arvustada, siis ei kõlba oma ametivenna kohta halvasti öelda ka treeneril. Las hinnangu andjad olla ikka kriitikud, omavahel pole meil mõtet üksteist halvustada. Me võiksime teistmoodi, oma tegudega mõista anda, et oleme kellestki paremad, mitte ärbelda. Tarva lahingud pole veel ju läbi. Mis seal ikka, Sõbral on oma stiil. Mõnikord, kui Sõber on jälle rahulikum, ütleb ta ka õigeid asju! Näiteks Eesti koondise peatreenerilt (Tiit Sokk – toim) ei saa üldse sõna suust – see on teine äärmus. Mine võta kinni, kas ta ei oska rääkida või tal on puudulik eesti keele haridus... Rahvas aga ju ootab, et koondise peatreener midagi ütleks. Kunagi olid Tiidul ju koguni sellised probleemid, et ta ei saanud isegi oma mängijatega räägitud.

•• Hea küll, mis sulle sel hooajal kõige enam tuska valmistas?

Mul on kahju neist poistest, kes Kalev/Cramos pingil istuvad. Kes on pidanud kogu hooaja istuma, ent nüüd äkki on neid vaja! Ega Tanel Kurbas ja Marko Riis pole kunagi olnud kehvemad, kui nad praegu on, aga nüüd, kus häda käes, võivad nad mängida küll. Ma ei saa sellest asjast aru, et Eesti juhtklubis töötavad Eesti koondise kaks treenerit (Alar Varrak ja Tiit Sokk – toim) ei mõtle kogu pika hooaja vältel oma ja kogu Eesti korvpalli missioonile mitte üldse! Kui need jugoslaavlased läksid meilt ära, jäid Eesti treeneritele ju ometi vabad käed...

Vucinici lahkumise järel pidanuks kohe tulema pööre, aga ei tulnud. Ma ei saa aru, kuidas saab Eesti koondise nimekirja koostada varumeeste pingil istuvatest mängijatest! Mille põhjal need kandidaadid määratakse?!

Praegune seis on õnneks normaalne. Kui Eesti mehed niimoodi tasapisi üksteist „lõhuvad”, rabelevad ja peedistavad, siis rahvale see meeldib ning paneb ka mängijad veel rohkem pingutama. Kahju vaid, et asjad sedapidi lõpuks paika said.

•• Kui palju hoolisid Eesti korvpallist Kalev/Cramo endised peatreenereid Veselin Matic ja Nenad Vucinic?

Mina väidan kogu aeg, et Matic oli Eesti korvpalli hukutaja ja see järgmine mees, Vucinic, polnud sugugi parem! Iga Eesti treener suudaks tulla Eesti meistriks, kui sa saad meeskonda osta kokku nii head mängijad, nagu said Matic või Vucinic. Iseasi, kelle teene see oli, et need mängijad osteti.

Matic tahtis topelt raha saada. Tõi oma agentuurist siia poolvinnas „jugosid” ja kooris selle eest lisaks peatreeneri palgale veel boonussummasid. Matici eesmärk oli pääseda Kalev/Cramost kuhugi rikkamasse riiki – nägime, kuhu ta end lõpuks nokkis! (Matic siirdus Eestist Iraani koondise peatreeneriks – toim.) Ta tahtis küll kogu hingest pääseda Venemaale, sest seal liigub ju vagunite viisi raha. Nii mõtlematut, ahnet ja ennast nautivat venda nagu Matic annab ikka otsida! Eesti korvpall ei saanud temalt midagi – ainult laibad! Miskipärast pilluti raha ohjeldamatult paremale ja vasakule ning lasti Maticil seda muudkui välja pressida.

Pärast Maticit tuli Vucinic ja oli kohe näha, et ta ei viitsinud üldse trenni teha. No kohe üldse ei viitsinud! Ju tal olid juba ammu need äraminekuplaanid. Kohalikesse mängijatesse suhtus ta halvasti. Loodan, et nüüd võiks see jugoslaavlaste-maania lõpuks ära lõppeda. Lõpuks peavad ju oma uued treenerid ka kusagilt välja kasvama. Ei saa nii, et tood muudkui siia välismaalasi istuma. Las meie nooremad treenerid ka proovivad!

•• Nii et sa pead siis Kalev/Cramo 28-aastast juhendajat Alar Varrakut ja peagi 34-aastaseks saavat TÜ/Rocki peatreenerit Indrek Visnapuud oma kohtadel õigeteks meesteks?

Inimesed, kes Varraku ja Visnapuu sellistele kohtadele valisid, peaksid oskama ka hinnata, kas nad on oma ametis õiged mehed. Kõik, kes alustavad, teevad vigu. Ühed teevad vigu suhtumises, teised arvavad endast rohkem, kui tiivad kannavad, aga elu paneb ju asjad paika.

Selge, et Varrakul oli raske hakata kohe Eesti meistermeeskonna peatreeneriks, kuna ta pole isegi ühtegi lastevõistkonda täiskasvanute klassi välja kasvatatud. Selge, et see on probleem, kui sa oled peatreener ja vaatad kogu aeg üle õla, mida Tiit (Sokk – toim) ütleb, aga Tiit on vait. Võib-olla talitab Tiit õigesti, võib-olla mitte – selge, et meistriks on tuldud nii vaikides kui ka lärmates ja keegi ei suuda öelda, kumb see õige on.

•• Keda näeksid kõige meelsamini mängimas meistriliiga finaalis?

Tarvas või TTÜ vääriksid finaalikohta juba sellepärast, et TÜ/Rock ega Kalev/Cramo pole hooaega ilusasti mänginud ning on andnud ära selliseid mänge, mida poleks tohtinud. Selge on see, et olen Kalev/Cramo poolt, aga teisest küljest – kui Kalev/Cramo ei jõuaks finaali, siis võib-olla keegi klubis hakkab lõpuks aru saama, et päris mitu aastat on midagi valesti tehtud. Ehk võetakse oma vigadest õppust!

•• Millised probleemid on Kalev/Cramot tänavu vaevanud?

Keegi ei julge seda välja öelda, aga mina julgen – ausalt öeldes on Tanel (Sokk – toim) juba päris tükk aega kehv. Mänguvorm on üks asi, lisaks on ta ju pisikene ja habras. Rocki–Kalev/Cramo poolfinaalis näeme, kuidas vend mängib venna vastu. Kui nende tagameestega, Taneli ja Sten-Timmu Sokuga Rockist peab Eesti koondis mudast välja roomama... No kuulge!

Hea küll, Tiit on olümpiavõitja, aga keda ta nüüd petab! Öelgu nüüd otse välja: „Näete, minu poisid on s...d. Kes on järgmised, kes nende koha üle võtavad, seni kuni nad kosuvad?” Ei midagi! Meestel on sildid küljes ja koondisekohad kindlad – mängi, kuidas sa mängid.

Andres Sõbral on õigus – kui Eesti tahab mudast välja tulla, peab koondises valitsema konkurents ja peatreeneril peaks olema ükskõik, kas Kristo Saage on hasartmängusõltlane või mitte. Või kui mõni vend käib vabal ajal diskol endale elukaaslast otsimas ja noka natukene täis võtab – kas Martin Müürsepp pole seda siis teinud? Miks teised ei või seda kunagi teha?

•• Eesti koondise ekspeatreener Üllar Kerde ütles mulle hiljuti: „Mis sellest, et Eesti meistrivõistluste finaalseeria ühte mängu tuleb vaatama 6000 inimest – korvpalli siin ju ei mängita, tõelist mängu ei näe!“ Kas tase on siis nii vilets?

(Ohkab.) Ma ei tea, kus temal see tase siis oli...

•• Samas on minul fännina huvitav, et tänavu on neli võrdset meeskonda!

No eks Matici-värk tõigi selle lõpuks kaasa. Praegused TTÜ pallurid on kõik Kalev/Cramo pingid läbi istunud ja neid oli isegi minu ajal Ehitustööriistas. Võtame näiteks Joosep Toome – kui sa käid kolm-neli aastat pidevalt Balti liiga mängudel ja saad selle aja jooksul mängida kokku kümme minutit, siis bussinina keeramine taas Leedu tee peale võib ikka jubedalt mõjuda küll (naerab).

Matici ajast tooksin veel ühe näite – Kalev/Cramo käis eurosarja mängul ja Matic tahtis 30 sekundit enne lõppu Heiko Niidase esmakordselt väljakule saata. Kui Niidas keeldus väljakule minemast, tuli sellest muidugi paksu pahandust, aga ma leian samuti, et Eesti koondise kandidaadi suhtes on selline käitumine lausa mõnitamine! Kas nii kogenud treener ei oska siis kusagil mängu keskel leida ühte-kahte minutit, et mängijat enne proovida?!

Rääkisin kogu aeg Kalev/Cramo meestele, et võtke Rain Veideman ära. Ta mängis ju minu juures – oli Audenteses, mängis tublisti esiliigat. Korrutasin, et see poiss tuleb ära võtta, aga kui ta toodi sügisel Vucinici juurde, ei teinud see temast väljagi. Muidugi vajus Veideman minema ja kogu lugu. Vucinic ei teadnud poisist midagi ega küsinud ka kellegi käest... Nüüd särab Veideman Tarvas.

•• Millised mängijad sellest hoo­ajast välja tooksid? Kes on valmistanud positiivse üllatuse?

Üllatusi ei ole tulnud kusagilt. Aga positiivselt on end näidanud ikka Veideman ja Saage Tarvast, TTÜ-s mängib Reimo Tamm suhteliselt stabiilselt, Joosep Toome meeldib mulle samuti, ka Joosep Pokla. Pokla on kogu aeg olnud skooritegija, kes hakkab siis jonnima, kui skoori ei suuda teha – las ta olla, see on tema firmamärk.

•• Kes tuleb Eesti meistriks?

Seda ma ei oska öelda, aga neljast poolfinalistist on oma potentsiaali välja mänginud Tarvas ja TTÜ, Rock ja Kalev/Cramo mitte. Oleks Tarvas ja TTÜ poolfinaalis kohtunud kas Rocki või Kalev/Cramoga ning kaks giganti välja lükanud, vaat siis saanuks asjad tõestatud! Ja siis võiks Rockile ja Kalev/Cramole öelda, et olete tühikargajad.