Hooaja kulminatsioonini jääb ju veel nii palju aega.

Pigem süvendas Pärnu jõel peetud katsevõistlus ebaselgust, sest meeste konkurents paarisaerupaatidel kujunes sõudeliidu peasekretäri Jaan Tultsi sõnul ühtlasemaks kui mitmetel varasematel hooaegadel. Vaid laupäeval ühepaadil ja eile koos Kaspar Taimsooga kahesel võidutsenud Allar Raja kerkis võrdluses rivaalidega silmanähtavalt esile.

„Tuleb välja jah, et olen nüüd esinumber,” tõdes seni neljapaadis istunud Raja, kes panustab tänavuse hooaja esimesel poolel kahesele. Vähemalt kuni 19.–21. juunini Münchenis peetava MK-sarja teise etapini üritab ta läbilööki koos enda poolt valitud paarimehe Taimsooga.

„Edukas esinemine valmistas mulle kerge positiivse üllatuse, sest olen pidanud kevadel aega jagama treenimise ja õpingute lõpetamise vahel sisekaitseakadeemias. Tempotreeninguid tegemata suutsin katsevõistlusel kogu aeg korralikku tempot hoida,” selgitas Raja.

Raja, kellest saab juunis diplomeeritud politseiametnik, tundis jõuproovi eel närvipinget, sest polnud kindel, kas on nädala alguse öistest politseipatrullidest välja puhanud. „Just praegu teen Pärnus koolipraktikat,” ütles ta. „Alles esmaspäeva ja teisipäeva öösel käisin patrullimas. Pelgasin, et ööelu võib võistlemisele mingi jälje jätta.”

Jaanson katkestas

Kuni mai lõpuni läheb Rajal samasuguses rütmis – vaheldumisi treeningud ja politseipraktika Lääne prefektuuris, lisaks on tarvis valmis kirjutada viimane kursusetöö. Vahepeale mahub ka startimine kolme nädala pärast Eesti karikavõistlustel. Seejärel algab tõsisem vormi teritamine, mis tipneb Moskva regatiga juuni esimesel nädalavahetusel (võimalik nii kahesel koos Taimsooga kui ka neljasel) ja MK-etapiga Müncheni olümpiakanalil (kahesel Taimsooga).

„Millises paadis istun aga Poznani MM-il, jätan esialgu lahtiseks, sest ei taha asjadest ette rutata,” nentis Raja. „Kindel on vaid see, et ühepaadile ma tänavu veel ei mõtle – seal on ees omad gurud. Seega tuleb valida kahese ja neljase vahel. Otsustavaks saab, kummas paadiklassis saame MM-iks kokku medalivõimelise koosseisu. Katsevõistlusel liikusime Kaspariga kahesel nii, et võiksime 2012. aasta Londoni olümpialt medalit loota, aga on ju teisigi häid mehi,” lisas ta.

Raja teadmatust MM-i suhtes süvendas 43-aastase igiliikuri, kahekordse olümpiahõbeda Jüri Jaansoni altminek katsevõistlusel. Vanameister lõpetas oma eelsõidu alles neljandana ning katkestas ühepaadi poolfinaali.

„Eks Jürka teab ja tunneb ennast hästi, aga mõtteainet pidi ometigi saama – eeldan, et nii hullu esinemist ta ei oodanud,” arutles Raja.

Jüri Jaansoni abikaasa ja treener Tatjana Jaanson ütles, et mees koges katsevõistlusel planeerimatult suuri probleeme. „Tõenäoliselt ei suutnud Jüri eelnevatest treeningutest taastuda,” selgitas juhendaja. „Jätkame samm-sammult. Jüri algne plaan oli startida Müncheni MK-etapil ühepaadil. Vaatame, kas nii ka läheb.”

Tults ei näinud end alles otsiva Jaansoni katkestamises midagi dramaatilist.  „Tema lihased olid pärast Belgia-laagrit tühjad ja mees nägi ära, et pole mõtet pusida. Praegune olukord on selline, et vaid Allar Raja on üksinda ees, kõik teised seisavad aga alles ühel joonel.”

Raja: „Mina ei võta ju kelleltki võimalusi ära. Kordan taas, et ootame Müncheni MK-etapi ära. Seal peaks selguma, kuidas ka teised liiguvad ning kas Eesti hakkab MM-il medalit sihtima kahe- või neljapaadil.” 

Sõudjad MK-sarjas

Eesti sõudjad ei osale 29.–31. maini toimuval maailmakarikasarja ava­teapil Hispaanias Banyolesis, vaid alustavad MK-hooaega 19.– 21. juunini peetaval teisel etapil Saksamaal Münchenis. Katsevõistluse põhjal koondise esinumbriks tõusnud Allar Raja võist­leb Münchenis koos Kaspar Taimsooga paarisaerulisel kahepaadil. Ühestel löövad kaasa And­rei Jämsä, Igor Kuzmin ja Jüri Jaanson ning võib-olla ka Vladimir Latin, kui ta ei stardi kellegagi paariskahesel. „Neljast me hooaja alguses kokku ei pane – see tekib aja möödu­des niikuinii,” ütles sõudeliidu peasekretär Jaan Tults. Pekingi olümpial koos Jaansoniga kahepaadis hõbemedali pälvinud Tõnu Endrekson võttis tänavu tippspordist vaheaasta.