Põhjus on üsna proosaline, nimelt katsetas Veerpalu tänavu jaanuaris toimunud Otepää maailmakarikaetapil koondise suuski ning kandis seda tehes veel ka koondise dressi seljas. Sellega patustas sportlane aga maailma antidopinguagentuuri WADA koodeksi vastu. Eesti antidopinguagentuuri nõukogu liige Kristjan Port selgitas rikkumise sisu Eesti Päevalehele kevadel nii: „Reeglid ütlevad väga selgesti, et võistluskeeldu kandev sportlane ei tohi võistlustest osa võtta, nende korraldamise juures olla ega ka abimeeskonnas viibida. See, et neid reegleid ei teata, ei vabasta vastutusest.”

Piirid peal

Suusaliidu peasekretäri Margus Hernitsa sõnul pöördus FIS kevadel ka nende poole, et saada alaliidu selgitusi juhtunule. „Me saime FIS-i peakontorist info, et selline asi on menetlusse võetud, ja meile anti ühtlasi võimalus end kaitsta kas suuliselt läbi telefoni või kirja teel. Meie valisime kirjaliku viisi ja koostasime selgituse. Meie põhiline argument oli see, et Andruse puhul oli see joone ületamine natuke ebamäärane – see tähendab, et me ei kutsunud teda ametlikult kuskile, ta ei pidanud võistlustele sõitma või spetsiaalselt tulema. Otepää MK-etapp toimub ju nii-öelda tema tagahoovis, ta on nii lähedalt selle paigaga seotud,” selgitas Hernits.

Peasekretäri sõnul FIS-i otsus neile üllatusena ei tulnud. Kuigi Veerpalu on sportlaskarjääriga lõpparve teinud, on sellel otsusel tema jaoks Hernitsa teatel ikkagi väike tagasilöök. „Natuke ikka see mõjutab teda, sest ka Andruse lapsed ju suusatavad. Ta peab väga täpselt jälgima, mida tohib ja mida ei tohi teha. Oleme Eesti antidopinguagentuuriga põhjalikult konsulteerinud, kust see piir jookseb,” rääkis Hernits. „Andrus ei tohi täita ühtki ametlikku rolli, ei tohi olla treener, kuuluda klubisse või alaliitu. Küll aga võib ta viibida kohalikel võistlustel kõikjal seal, kuhu pääseb iga inimene ilma kaelakaardita – see tähendab, et raja ääres tohib ta ikka oma lapsi ergutada.”

Andrus Veerpalu ja tema kaitsetiim eesotsas vandeadvokaat Aivar Pilvega asuvad järgmisel esmaspäeval end kaitsma ka rahvusvahelises spordiarbitraažis Lausanne’is, kus tuleb arutlusele Veerpalu dopingujuhtum.