Eestis veel seni üsna tundmatu ala on kõvasti populaarsust võitnud asraabia maades. Dubais treenib ja võistleb ka eestlanna Kaja Tuisk, kelle ülemus Ali Mohammed Al Muhairi hoiab kestvusratsutamise maailma edetabelis esikohta. Al Mu­hairi, kes kuulis Tuisu kaudu eestlaste huvist korraldada Võ­rumaal rahvusvaheline võistlus, otsustas ulatada oma abikäe.

„Araabia Ühendemiraatides on kestvusratsutamine rahvuslik spordiala ning neil on omakorda suur huvi seda laiemalt tutvustada, et pääseda olümpiaalade nimekirja,” selgitas araablase teo tagamaid Anne Rohtla. Võistluse korraldamine Eestis läheb esi­algsete plaanide järgi maksma umbes 300 000 krooni, enam kui poole summast katab Al Muhairi toetus. Erilise maiuspalana saabub Võrumaale võistlema ka eksootiline araabia ratsaproff ise. „Kuna Al Muhairi oli valmis abistama korraldamisega, otsustas ta ka ise koos kahe kaaslasega osa võtta. Lisaks oleme võistlust reklaaminud Soomes, Rootsis, Norras ja Leedus, et osalejate arvu võimalikult suureks kasvatada,” rääkis Rohtla.

Võistlus toimub 23. mail ning esialgsete plaanide kohaselt lä­bitakse kaks distantsi – 80 ja 120 km. „Ega see ala suur publikumagnet ole – alustatakse ju hom­mikul kell kuus ja võisteldakse 12 tundi järjest, kuid kuna rada läheb Rõugest läbi, saavad inimesed ratsanikke näha ja ka veterinaarpunktides on huvitav askeldamist jälgida,” arvas Roht­la.

Teine maiuspala

Kestvusratsutamine ehk rännak on Eestis veel nii vähe tuntud ala, et praegu on siinmail vaid neli hobust, kel olemas FEI vastav kategooria, mis lubab neil 120 km pikkust võistlust kaasa teha.

Tuleva aasta märtsikuus peetakse Tallinnas Saku suurhallis teinegi suur ratsavõistlus – maailmakarika Kesk-Euroopa liiga finaal takistussõidus koos rahvusvahelise sisehalli koolisõiduvõistlusega. Finaalist võtavad lisaks Eesti tippratsanikele ja hobustele osa ligi 70 Euroopa ratsasportlast enam kui 160 hobusel.

„Tegu on suurima ratsaspordisündmusega meil ja lähiümbruses,” sõnas võistluste peakorraldaja Siim Nõmmoja. „Kindlasti jagub seal huvipakkuvaid võistlusi ja ilusaid hobuseid nii teismeliste tüdrukute kui ka nende tõsise ellusuhtumisega vanemate jaoks.”

Kestvusratsutamine

Kes taastub kiiremini

•• Võistlusala, kus võisteldakse pikema vahemaa läbimises aja peale. Distantsi pikkuseks võib olla 25–160 kilomeetrit, mis on jagatud etappideks. Iga etapi järel on puhkepaus ning toimub veterinaarne ülevaatus.

•• Võistlust lubatakse jätkata ainult veterinaar kontrolli läbi­nud hobustel. Finaalis peavad ho­buste vereringe ja hingamise näitajad taastuma ettenähtud aja jooksul. Seega pole võitmisel oluline vaid distantsi läbimise kiirus, vaid ka oskus hobuse jõuvarusid hinnata.

•• Ülekaalukalt edukaimaks hobu­setõuks sel alal on araabia hobune.