“Yokozuna ehk profisumo kõrgeimal astmel asuv mees on Jaapanis jumal. Praegu on selleks meheks ainsana Asashoryu. Minul on sinna veel pikk tee,” märkis Baruto, kellel eilne päev pärast turniirivõitu kulus auavalduste vastuvõtuks.

Veel enam pälvis neid Asashoryu, kes võitis paralleelselt samas peetud kõrgliiga turniiri.

“Ma julgen nüüd Asashoryu poole üles vaadata,” tundis Baruto uhkust. Ülima tõenäosusega tõstetakse Baruto nüüd profisumo kõrgeimasse divisjoni Makuuchisse, kus maadlevad selle ala 42 vägevamat meest. “Loodan ka, kuigi minu suhtes ei muutu sellest õigupoolest midagi. Mihogaseki tallis olen niigi hierarhias esimene mees. Matšid lähevad muidugi raskemaks, Makuuchis pole loota tervet rodu võite,” lisas Baruto.

“Baruto näitas, et ka asjatundjad eksivad. Osaka turniiril paigutati ta 11. reale. Sellelt kohalt pole veel keegi täiseduga turniiri võitnud,” sõnas Eesti sumo maaletooja Riho Rannikmaa, kes saatis Höövelsoni kaks aastat tagasi veebruaris Jaapanisse profisumos ametit õppima.

Baruto debüütturniir toimus 2004. aasta mais. Sellest peale on ta rekordiliselt lühikese ajaga tõusnud profisumo alumiselt astmelt Jonokuchist kõrgeimasse Makuuchisse, kus tema “auastmeks” saab Maegashira.

Eestlasest sumoproff on oma lühikese karjääri vältel saanud 78 võitu ja ainult 12 kaotust. Jumalal Asashoryul (mongol, kodanikunimi Dolgorsuren Dagvadorj) on skoor 445/123. 25-aastase Asashoryu debüüt oli 1999. aastal, Makuuchisse jõudis ta jaanuaris 2001. Yokozuna on ta alates jaanuarist 2003. Tähis Baruto jaoks!

Höövelsoni esimesel treeneril Rannikmaal tuleb kodus vastu võtta õnnitlusi. “Ilus, kui meeles peetakse. Aga rõhutan ikka, et Laekvere poiss Höövelson pole teerajaja. Karl Lõõbas, Kaido Tamme, Madis Õunapuu ja Aap Uspenski, kes Eesti sumo maailma viisid, on teenimatult unustuses,” väitis Rannikmaa.

Eile tähistasid Rannikmaa, Höövelsoni ema Tiina Pudel ja kohalikud fännid Vinnis Baruto võitu.

“Fännidel on soov teha vabaks jäänud korvpallibaarist Baruto baar, sest kindlasti ei jää pühapäevane suurvõit viimaseks,” informeeris Rannikmaa.

Siinse sumomentori missioon on vilja kandnud. “Internetikommentaaridest selgub, et õige paljud huvilised on endale sumo üllatavalt hästi selgeks teinud. Rõõm näha. Tahaks nende meestega tuttavaks saada, paraku on kommentaarid anonüümsed,” muigas Rannikmaa.

Baruto teeb oma järgmise turniiri mais.