Eesti korvpallihooaja alguseni jääb pisut vähem kui kuu. Läinud nädalavahetusel pidas esimesi sõprusmänge viis liigameeskonda kuuest, treenerid nägid kohti, kust king kõige enam pigistab. Eesti Meeste Korvpalliliiga alustab 26. septembril. Klubide koondise Kalevi euromängud stardivad 22. septembril Lissabonis Estrelase vastu.

Hooajal 1996/97 jäi lipulaev BC Kalev kodustel meistrivõistlustel neljandaks. Aasta varem polnud Kalev kaotanud koduses liigas ainsatki kohtumist, sügisel jagati koondislased klubide vahel ära ning ise jäädi poolkuivale. Tänavusel kevadel vedas Maarten van Gent Kalevi kogenute ja noorte toel kullani, nüüd muutub meeskond Eesti liigas veel võimsamaks.

Kalevi ridadesse kuuluvad klubide koondise kolm välismängijat ning kodustest tippudest Gert Kullamäe, Andre Pärn ja Marek Noormets. Liigast lahkunud Kameest saadi Ando Tagamets, kes oli kaasas ka Lahtis. Ülejäänud kohad hõivavad noormängijad. Mullu jõudsalt arenenud Randar Luts, Ardo Ärmpalu, Kristjan Makke ja Kaur Heinaru jätkavad õpingu– ja sporditeed USA-s, tänavu kuuleme uusi nimesid.

Kevadine hõbe ja 1997. aasta meister BC Tallinn sai lisajõudu Aivar Kuusmaa näol. Ülejäänud tuumik on jäänud samaks. Klubide koondise nimekirja kuuluvad veel Margus Metstak, Indrek Rumma ja Erki Kivinukk. Kivinukk ravib praegu põlvevigastust.

BC Tallinna murelaps jälle kokkumäng

BC Tallinna pealik Üllar Kerde jätkab endiselt mitmel kohal, loomult peab ta ennast noortetreeneriks. Tema suurimaks probleemiks paistab jälle kujunevat kahe hulga liitmine. Kuusmaa, Metstak ja Rumma harjutavad ja mängivad klubide koondisega, enne esimest liigamängu saavad nad “koduklubiga” teha ehk ainult mõne treeningu.

BC Tallinn mängib eeloleval nädalavahetusel Helsingis Emal Cupil. Kerdel oli lootus seal täisjõuga esineda, paraku unelm purunes. Neljapäeva hommikul tuli teade, et klubide koondis mängib reedel–laupäeval Vilniuses Statybaga. Homme ja ülehomme kohtub Kalev Riias Läti meistri Broceniga.

Pronksimeeskond Tartu Polaris võib jätkata kevadises koosseisus. Kuigi Marti Lasn teatas pärast hooaja lõppu loobumisest, loodab mänedÏer Arvo Põder, et kasulik eesliinimees muudab meelt. Suvel seljavigastust ravinud Tanel Tein unistab USA-sse õppima minekust, kuid veel eelmisel nädalal oli meeskonnaga Käärikul.

Jõulaagrist läks Polaris Keilasse mängima Turu Piilostega ja kaotas 60:77. Seejuures suutis Polaris esimese poolaja mõne punktiga võita.

Tartlastel seisab ees rida rahvusvahelisi kohtumisi. Nädalavahetusel sõidetakse Tamperesse, kus lisaks kohalikule meeskonnale mõõdetakse võimeid Norrköpingi klubiga. Nädal hiljem toimub Tartus sõpruslinnade turniir, kus loodetakse näha ka Kalevi eurosarja vastast Kaunase Atletast.

Välismängija veel vaid Nybitis

Ainus “lihtsurelik” Eesti klubi, kes haarab abi välismängijalt, on Nybit. Tõmmunahaline Mike Edwards (25, 204) on viimastel aastatel USA madalamas liigas EBA visanud mängus 17–18 punkti ja võtnud 8–9 lauapalli. Treenerid ootavad profilt eeskuju mitte ainult oskustes, vaid ka vaimses mõttes, kaaslaste sütitajana. Kameest tuli Nybitisse Erko Linnas.

Täiendust läheb eesliini vaja, sest mullu Kalevist laenatud Noormetsa enam ei rendita, Priit Ilver viibib Ameerikas. Ta tutvub sealse kooliga, kuid ei saa treener Priit Teniste sõnul hetkel harjutada.

Lähipäevadel otsustatab Nybiti juhtkond, kas tagaliin täieneb viimased hooajad Baltikas veetnud Valdo Lipsuga. 28–aastane playmaker peaks kuni 25–aastastest koosnevat meeskonda vajalikel hetkedel kainestama.

Keila meeskonda treenib Kameed juhendanud Ants Vändrik, kes on mitu endist hoolealust uude klubisse kaasa võtnud. Meeskonda tugevdavad aastaid Baltika ridadesse kuulunud Andrus Nagel, Ivo Saksakulm ja Margus Tint, Nybitist saadi Mark ·ein ja Svjatoslav Avdejev.

Õnnetuimas seisus tundub olevat Baltikalt koha saanud Jüri Basket. Meeskond pole veel pidanud kontrollmänge, mänedÏer Arvo Lill ei osanud nimetada ka võimalikku koosseisu.