Maailma jalgpalli üks suuremaid tähti, 34-aastane inglasest poolkaitsja David Beckham peab tõenäoliselt unistusest osaleda neljandal järjestikusel MM-finaalturniiril loobuma, sest vigastas pühapäeval vasaku jala Achilleuse kõõlust. Intsident juhtus AC Milani 1:0 võidumängus Chievo üle olukorras, kus Beckham liikus segamatult palliga keskväljal ja varises ühtäkki valudes murule pikali.

Eile lendas inglane Soome Turusse, kus teda opereeris doktor Sakari Orava, kes on varem jalule aidanud kergejõustiklased Haile Gebreselassie, Merlene Ottey ning jalgpallurid Didier Deschamps’i ja Josep Guardiola.

„Uuesti palli lööma võib ta hakata kolme kuu pärast, maksimaalse soorituseni koos tugevate löökide ja hüpetega võib minna veel kuu. Seega ei saa ta ka kerget jalgpallitreeningut teha kuni neli kuud,” ütles viimased 20 aastat AC Milaniga koostööd teinud Orava BBC-le.

Kuigi vigastus võib ohustada kogu Beckhami edasist karjääri, usub Orava, et ta tuleb juhtunust lõpuks tervena välja. „Pole vahet, kas oled 25- või 35-aastane, ikka kulub taastumiseks kolm kuni viis kuud. Kuid enamik sportlastest patsiente saab täiesti terveks, isegi tippjalgpallurid,” oli Orava optimistlik.

Soomlane loodab veel isegi väiksele imele. „Minult küsiti MM-i kohta ja ma vastasin, et tõenäoliselt ta selleks ajaks korda ei saa, kuid vahel on juhtunud, et jalgpallurid paranevad sarnastest vigastustest vaid kolme kuuga,” lisas Orava.

Inglismaa koondise peatreener Fabio Capello on Beckhami eemalejäämisega MM-ilt juba arvestanud. „Peame ära ootama täpsemad uuringud, kuid tundub, et tal pole MM-ile asja,” lausus itaallane. „Tean, kui väga ta turniiri nimel tööd tegi, kujutan ette, milline tagasilöök see talle on.”

Achilleuse kõõlusega oli Beckhamil probleeme ka 2006. aasta MM-i veerandfinaalis Portugali vastu, kuid toona paranes ta  vigastusest nii kiiresti, et ta sai juba kaheksa nädala pärast Madridi Reali eest platsile joosta. Kuid siis oli tegemist vaid kõõluse rebendiga, nüüd aga on vigastus kordi tõsisem.

Kole vaatepilt

AC Milani asepresident Adriano Gillardini hindas pärast mängu riietusruumis nähtu põhjal Beckhami paranemisele kuluvat aega viiele kuni kuuele kuule. „Nägin, kuidas ta kannatas. Ütlesin talle riietusruumis, et kui ta tahab, võib ta meiega ka järgmisel aastal mängida,” lisas Gillardini.

AC Milani kaitsjale Ignazio Abatelegi jääb pühapäeva õhtu veel kauaks meelde. „David oli pisarates ega rääkinud palju – see pilt vapustas meid kõiki,” sõnas Abate.

Beckhami tõsisemad vigastused

2002. aasta 10. aprillil murdis Beckham Manchester Unitedi särgis män­gides Meistrite liiga mängus Depor­tivo La Coruna vastu vasa­ku jala pöialuu, mis jättis ta kõrvale kogu ülejäänud hooajast. Speku­leeriti, et argentiinlane Al­do Duscher võis teda meelega vi­gas­tada, kuna Inglismaa ja Ar­gentina loositi selle aasta MM-il ühte alagruppi. Ometi naases Beckham juba maikuus palliplatsile.

2006. aasta MM-i veerandfinaalis Portugaliga vigastas inglane Achilleuse kõõ­lust, mille väljaravimiseks kulus kaheksa nädalat. Inglismaa kao­tas veerandfinaali penalti­tega, päev hiljem loobus Beckham kaptenipaelast.

2007. aasta suvel oli Beckham kimpus pahkluuvigastusega, mis sai alguse 6. juuni mängust Eestiga.