Mäesuusatamises jagatakse kümme medalikomplekti. Kõige põletavamad küsimused enne suurvõistlust on järgmised. Mitu kolmekümnest medalist võidavad austerlased? Kas Lindsey Vonn jätkab superhooaega? Ning mida suudab Bode Miller, kes seekord läheb olümpiale võistlema, mitte pidutsema?

Miller, kellele viimased aastad ei ole sportlikus mõttes erilist rõõmu pakkunud, teatas, et soovib Vancouveris osaleda kõigil viiel alpialal. Ameeriklasega on kahe olümpia vahel toimunud üsna oluline muutus. Mäletatavasti teenis ta Torinos tähelepanu rohke pidutsemise ja ärplemisega, kuid suusarajal jäi sootuks medalita. Pärast olümpiat eraldus ta USA koondisest, soovides tõestada, et ka omaenda tarkuse ja uue tiimiga saab tipus püsida. Ometi, käesoleva hooaja alguses liitus ta uuesti rahvuskoondisega.

„Külma sõja periood asendus sulaga,” kirjutas sel puhul Los Angeles Times. Tänavu juba 33. sünnipäeva tähistav ja vahepeal väikese tütre isaks saanud Miller on ilmselgelt rahunenud ja soovib seekord olümpial rohkem silma paista poodiumil kui baarileti ääres.

Vahepealsetel aastatel näitas Ühendriikide koondis, et suudab kasvatada uue staari – Lindsey Vonni – ega jää Millerit taga nutma, kuigi kaks tähte oleks muidugi veel parem. Miller jällegi tõdes, et üksi suurt tiimi ülal pidada on ikka põrgulikult kallis. Nii tundus uue olümpia eel igati loogilise otsusena sõita Vancouverisse ühise löögirusikana.

Jaanuar keskpaigas võitis Miller üle kahe aasta taas MK-etapi. „Vägev, tavaliselt hakkab sel ajal mu vorm allamäge minema, aga sel aastal sain alles uuel aastal esimese võidu – näib, et Vancouveris on lootust,” sõnas sportlane New  York Timesile.

Ameeriklased ei saa Millerist, kes on karjääri jooksul võitnud 32 MK-etappi ja neli MM-i tiitlit, niisama lihtsalt mööda vaadata. Eriti nüüd, kui arutletakse teemal, kas tõesti on elumees muutunud.

„Bode on staar,” tunnistas koondisekaaslane Steven Nyman ja lisas: „Ta on kogu aeg kiire, temaga koos treenimine tuleb tiimiliikmetele vaid kasuks.”

Mitu kulda Raichile?

Pärast olümpiat kavatseb keskkooli ajal agaralt tennist mänginud Miller vana armastuse juurde tagasi pöörduda. Nimelt on ta võtnud eesmärgiks jõuda US Openile. Teatavasti mängitakse USA-s mitme kuu jooksul turniire, mille võitja pääseb wild card’iga US Openi kvalifikatsiooniturniirile. Miller arvab, et saab sellega hakkama. Mida suudab ameeriklane olümpial, selgub õige pea. Meeste kiirlaskumine on kavas juba mängude esimesel võistluspäeval, 13. veebruaril.

Austerlased, kellest MK üldarvestuses kuulub esikaheksasse kaks meest, ilmutavad ajalehtedes karjuvaid pealkirju kiirlaskumise kriisist. Hooaja kaheksast kiirlaskumisest on kuus peetud, ent kordagi pole triumfeerinud Austria supermeeskonna tähed. Selline hirmus lugu juhtus viimati 1992. aastal.

„Meile on viimasel ajal tõesti survet avaldatud,” tunnistas Michael Walchhofer, kes on koos Mario Scheiberi ja Klaus Kroelliga koondise suurim lootus kiirematel aladel. Kroell seevastu arvas, et kriisist rääkimine on esialgu veidike ülepingutatud. „Tõepoolest, meil ei ole mitme varasema korraga võrdväärset väge välja panna, kuid kõik mehed on võimelised võitma, tiimi sisekliima on üks aegade mõnusamaid ning usun, et võrreldes eelmise aastaga oleme vaid paremaks läinud,” sõnas Kroell.

Märksa parem seis on austerlastel slaalomis ja suurslaalomis, kus tiitlit kaitseb praegune MK-sarja liider Benjamin Raich. „Paljud arvavad, et ma peaksingi kogu aeg võitma,” arutles Raich. „Aga kas te ei leia, et see on veidi ebaviisakas suhtumine konkurentidesse?”

Šveitslaste üks suuremaid lootusi Didier Cuche toibub pöidlaoperatsioonist. Nädal tagasi parema käe pöidlaluu murdnud Cuche alustas neil päevil taas treeninguid, kätt on ehtimas spetsiaalne tugi.

Cuche pole enam sugugi esimeses nooruses, käesoleval aastal tähistab ta juba 36. sünnipäeva. Ent just paaril viimasel hooajal on ta tõusnud suurepärasesse vormi. Varem on ta olümpialt võitnud ühe pronksi, sellegi tosina aasta eest Naganos. Vancouveris on ta favoriitide seas mõlemal kiirel alal.

Vonncouveri olümpia

Naiste ägematel aladel kiirlaskumises ja supersuurslaalomis hoiab kindlat favoriidiseisust MK-sarja üldvõidu juba kindlustanud Lindsey Vonn. Nii nagu Cuche, korraldas temagi fännidele kuu aja eest ehmatuse, kui tegi haiget oma käele.  „Käsi läheb iga päevaga pa­re­maks. Kõige keerulisem on slaalomit sõita, kuid teistel aladel ei tohiks probleeme tekkida,” rääkis Vonn, kes vigastas end ka nelja aasta eest nii tõsiselt, et medalid Torino mängudelt jäid vaid unistuseks.

Vonn tunnistas, et hooajal, mil ta on naiste mäesuusatamise kindel liider, ei tasu pead liiva alla peita ega väita, et ta ei ole favoriit. „Muidugi on ootused kõrged, eelkõige mul endal,” sõnas ta. „Kuid tean, et pean suutma end kokku võtta, tunnen ju kogu aeg, kuidas konkurendid tahavad just mind võita.” Enne mänge, küllap õpetuseks paljudele, tahab Vonn ennekõike puhata ja rahulikult valmistuda – viimase hetke „tõmblemine” annab aluse vaid ületreeninguteks. Seejuures on Vonni sõbrad olümpialinna juba Vonncouveriks ristinud. Suurfavoriidile lähedaste mõt­tevälgatus meeldib. „Armas ju, lõbus slogan,” kommenteeris ta.