„Kindlal viisil mängimine, söötmise usaldamine. Meie meeskond ei lähtu individuaalsetest võimetest, vaid kollektiivsest tahtest. Ka meil on oskusi ja andekust, ent meie mäng püsib kahe jalaga maa peal. Kutid, kellega mängisime – nende mäng on aga pilvedes,” lausus finaalseeria järel Dallase meeskonna peatreener Rick Carlisle. „Terve seeria jooksul olime tagaajaja rollis, ent me võitlesime end ikka tagasi ja jätkasime üksteisesse uskumist. See on meeskondliku korvpalli võit,” lisas võiduka tiimi suurim staar Dirk Nowitzki. Viimaste hetkedeni võitlemist ilmestab kõige paremini finaalseeria teine mäng, kus oldi seitse minutit enne lõppu 15-punktilises kaotusseisus, ent meeskond võitis 95:93, kusjuures avamängus saadud sõrmevigastusega võidelnud Nowitzki viskas Dallase viimased üheksa punkti.

Põhihooajal ülitihedas läänekonverentsis kolmanda asetuse välja võidelnud Mavericks ei olnud play-off’ide eel kindlasti peamine tiitlisoosik. Ainuüksi oma konverentsis räägiti pigem ikkagi San Antonio Spursi ja Los Angeles Lakersi võimalustest, Dallase puhul oli pigem küsimuseks, kas nad suudavad avaringis jagu saada Portland Trail Blazersist. Pärast 4:2 seeriavõitu pühiti järgmises ringis 4:0 ülekaaluga teelt eelnenud kahel hooajal tähesära nautinud Lakers, mis pani NBA eksperte rääkima, et eelnenud hooaegadega endale kohamängude äpu kuulsuse teeninud Dallas võib see aasta tõesti midagi korda saata.

Liider Nowitzki

Nimelt oli alates 2000/2001 hooajast kõigil põhiturniiridel vähemalt 50 võitu kogunud Mavericks suutnud eelnenud aastatel kõik ilusa maha mängida. Õnnetu seeria krooniks oli 2006. aasta kevad, mil jõuti küll finaali, ent pärast 2:0 algedu kaotas Mavericks Wade’i ja Shaquille O’Neali juhitud Heatile järgmised neli mängu. „Dirk ja Jet (Jason Terry hüüdnimi – toim) on pidanud nende deemonitega elama viis aastat. Tänasega (eilsega – toim) on need deemonid ametlikult hävitatud,” tuletas Carlisle pärast tiitlivõitu libastumist meelde.

„Siiani jõudmine võttis nii kaua aega. Tunne, et oleme maailma parim meeskond, on lihtsalt kirjeldamatu,” lausus üliõnnelik Nowitzki. Dallase sakslasest staar tunnistas, et varasemate aastate puudujäägid ja valusad kaotused teevad tiitlivõidu veelgi erilisemaks. Meeskonna staarmängija jaoks oli kauaoodatud unistuse täitumine isegi nii emotsionaalne, et ta lahkus hetk enne lõpuvile kõlamist platsilt ja suundus meeskonna riietusruumi, mitte ei hakanud koos võistkonnakaaslastega tiitlivõitu tähistama. „Ma pidin hetkeks eemale saama. Olin natuke emotsionaalne ja nutsin veidi,” lausus sakslane, kes naasis meeskonnakaaslaste õhutusel  väljakule meistritrofee üleandmise ajaks. Lisaks võttis 213 cm pikkune Nowitzki vastu ka finaalseeria kõige väärtuslikumale mängijale kuuluva karika.

Lisaks meeskonnamängule ja Nowitzki suurepärasele tegutsemisele hiilgas Dallas tänavuses play-off’is meeletu sihikindluse ja tahtejõuga, mida eriti tiivustas teadmine, et käesolev hooaeg võib Mavericksi tähtmängijate jaoks olla viimane võimalus tiitel võita. Meeskonna suurimal staaril täitub pühapäeval nimelt 33. eluaasta, põhimängujuht Jason Kidd on juba 38, Jason Terry ja Shawn Marion on samuti üle kolmekümnesed.

Värvikaid toone lisab veri-värskele meistermeeskonnale aga klubi omanik Mark Cuban, kes omandas Mavericksi enamusosaluse 2000. aasta alguses. Kui üldiselt võiks rohkem kui 2,5 miljardi dollari (1,74 miljardi euro) suuruse varandusega uhkustavat magnaati ette kujutada kui lihtsalt üht rikast ärimeest, kes jälgib klubi tegemisi distantsilt, siis Cubaniga on lood teisiti. Miljardär käib nimelt väga paljudel Dallase mängudel, kandes meeskonna kirjadega fännisärki ja vaadates kohtumisi tribüünidelt, mitte aga mõnest vipiloožist. „Ma arvatavasti ei pese ennast järgmised kuus kuud. Mu suurim hirm on, et mulle ei jää meelde iga väikseim detail, emotsioon ja tundmus, mida ma läbi elasin, kui mänguaeg nullile lähenes,” lausus ennegi vaimukate ütlustega kuulsust kogunud Cuban tiitlivõidu järel.