Veerpalu rahvusliku põlve saaga sai eile Tartus uue peatüki, kui Tein tegi koos Soome ortopeedi Hyvärineniga kahekordsele suusatamise olümpiavõitjale artroskoopilise operatsiooni, mille käigus põlveliigesest loputati nii öelda välja seal pesitsenud põletikuline kolle.

Pool päeva väldanud Veerpalu visiit Medexi erakliinikusse algas aga veel ühe lõikusega – enne põlve kallale asumist tegid doktorid artroskoopia kuulsat patsienti samuti pidevalt vaevanud valulikule hüppeliigesele. Probleemne parem jalg, mis sundis suusatajat eelmise hooaja sisuliselt vahele jätma, vajab nüüd paranemiseks kuut kuni kaheksat nädalat.

“Jäin lõikustega rahule,” ütles aastaid Soome mäe- ja vigursuusatajaid abistanud Hyvärinen, kes kuulub ka rahvusvahelise suusaliidu meditsiinikomiteesse. “Kuid panen Andruse fännidele südamele, et ärgu nad nüüd liiga positiivselt mõtlema hakaku... Andrust vaevavad siiski keerulised probleemid ning selliselt, nagu ta oli 25-aastaselt, ei saa me teda enam kunagi tagasi.”

Samas avaldas Hyvärinen lootust, et Veerpalu saab pärast õnnestunud lõikusi tulevikus tõhusamalt harjutada, kui eelmisel hooajal, ja võib karjääri jätkata kuni 2010. aasta taliolümpiani.

“Loomulikult võidab ta Vancouveris oma kolmanda olümpiakulla!” põrutas soomlasest spetsialist, kuid lisas: “See oli muidugi naljaga pooleks öeldud, sest ühegi lõikuse järel ei saa anda garantiid, et probleem on täielikult kõrvaldatud. Kuid olen Andruse suhtes väga positiivselt meelestatud ning võin lubada, et ta saab tänavu mullusest paremini harjutada.”

Põlv jättis hea mulje

36-aastane Veerpalu jäi pärast paar tundi väldanud lõikusi veel mitmeks tunniks kliiniku palatisse, kust väljus õhtul karkude toel. Karkudega tuleb tal liikuda vähemalt kümmekond päeva. “Kargud on vajalikud just hüppeliigese pärast, et ta sellele ei toetuks,” selgitas Tein.

Viimase poole aasta jooksul jalaprobleemidele nii Horvaatias, Saksamaal kui ka Austrias erinevate asjatundjate juures leevendust otsimas käinud Veerpalu lahkus kliinikust tunduvalt lootusrikkamalt, kui oli sinna sisenenud.

“Arstid arvasid, et mu jalast saab asja ega öelnud midagi halba,” märkis ta. “Tahan sportlaskarjääri jätkata.”

Nii Tein kui ka Hyvärinen tõdesid, et Veerpalu teada-tuntud põlvehädast hoopis suurem probleem oli seotud hüppeliigesega. “Kõõlus oli katki,” tõdes Tein. “Võtsime luutükke välja, mis seda katki hõõrusid. Nii saime kõõlusele rohkem liikumisruumi – nüüd liigub see jälle vabalt.”

Hyvärinen rääkis, et Veerpalu vaevatud hüppeliiges võis avaldada mõju ka põlvele. “Sealt võis minna ebanormaalseid signaale ka muudesse jalapiirkondadesse,” selgitas ta. “Hüppeliigesega seostuv oli puhtalt kirurgiline probleem, põlvehäda aga mitte.”

Mõlemad doktorid kinnitasid justkui ühest suust, et Veerpalu põlve sisemusest avanes optimismi sisendav vaatepilt.

“Põlv jättis üldiselt hea mulje,” möönis Tein. “Seda ei häiri mitte niivõrd sportlik tegevus kui kusagil organismis pesitsev krooniline põletik, mis kahjustab ka põlveliigest. Põletikust vabanemiseks alustas Andrus paar päeva tagasi antibiootikumikuuri. Samas olid liigesekõhred üllatavalt heas korras, mida kompuuteruuringud polnud nii täpselt näidanud.”

Tein ei tea, mis on Veerpalu põlve ahistava põletiku taga, kuid ta tõi lihtsa näite: “Põhjus peitub tõenäoliselt mõnes varem põetud haiguses. Miks tekib inimestel liigeste reuma? Seetõttu, et kurgumandlid on haiged olnud.”

Paari nädala pärast võib Veerpalu alustada kerge harjutamisega. “Näiteks veloergomeetril või jõusaalis,” ütles Hyvärinen. “Kui paranemine kulgeb normaalselt, siis tohib ta kuue nädala möödudes taas joosta ning rullsuuskadega sõita.”

Veerpalu jõudis viie operatsioonini

•• Andrus Veerpalu jalgu on opereeritud nüüd viis korda.

•• Pärast eilset on suusaässa parema jala põlve lõigatud kolm korda ja vasakut põlve korra, hüppeliiges vajas kirurgilist sekkumist esmakordselt. “Meeleolu on vaatamata viiendale lõikusele normaalne,” poetas Veerpalu eile pärastlõunal Medexi kliiniku palatist.

•• Eilsete operatsioonide kulgu sai Veerpalu jälgida monitorilt. “Natukene oli ka tunda, et midagi tehakse,” lausus ta.