Kreeka-rooma maadluse EM-il Vilniuses polnud Eesti matimeeste edukaim mitte eksmaailmameister Heiki Nabi, vaid eile kehakaalus kuni 84 kg pronksimatši kaotanud ja viiendaks jäänud 21-aastane Eerik Aps.

„Ühelt poolt rõõmustan. Teiselt poolt teeb tuska, sest pronksmedal oli käeulatuses,” selgitas nooruke Aps maadlusklubist Nelson. Apsi treener on endine koondise juhendaja ja praegune abitreener Henn Põlluste, kes treenib ka seitsmenda koha saanud Nabi ja kümnenda koha saanud Anar Zeinalovit.

Mullusel EM-il Soomes oli Aps seitsmes, kuid kaal kergemate, 74- kiloste meeste seas. „Indu andis nüüdne viies koht kindlasti. Ja kui päris aus olen, siis sellist kohta ei oodanud ka. Minu aeg peaks olema ikka Londoni olümpia-aastal,” hindas Aps.

Õpilast toetas ka treener. „See oli nüüd maitse asi, et otsustav võte loeti ukrainlase Vitali Lišinski arvele. Kohtunikud uurisid videot ja leidsid, et Eeri kattis võtte jalaga. Meie uurisime ka, kuid seda ei märganud,” kommenteeris Põlluste, kes jäi Apsi maadlusega väga rahule.

Kuulsuste vastu kindel

„Mulle imponeeris see, et Eerik maadles mitme kuulsusega ja hakkas tõsiselt vastu, Pekingi olümpiahõbedat ungarlast Zoltan Fodori koguni lohutusringis võitis. Üks selle kaalu suuri nimesid, Ateena olümpiavõitja ja maailmameister Aleksei Mišin ei tuuseldanud noort Apsi sugugi, vaid võitis alles tõsise maadluse järel,” märkis Põlluste.

Et Mišin pääses finaali – ja tuli ka Euroopa meistriks –, sai Aps jätkata lohutusringis. Pisut meie mehel ka vedas: esimeses ringis oli Aps loosi tahtel vaba.

Eeriku isa Toivo Aps oli poja esimesi treenereid. „Kirun ennast, et Leetu vaatama ei sõitnud. Poiss tegi hea turniiri ja maadles hästi. Saab positiivse impulsi, et Londoni olümpiaks valmistuda,” sõnas Toivo Aps.

Rootslane Lidberg peatas Nabi

Heiki Nabi võitis esi­mes­tes matšides ungarlase Balasz Kissi ja poo­laka Andrzej Debemy, kuid kaotas veerandfinaalis vanale rivaalile Jimmy Lidbergile Rootsist.

„Heiki laskis vea läbi ja kogenud Lidberg kasutas selle ära. Ma ei tõreleks Heikiga. Seitsmes koht on hea, liiati pole tal kodus sparringupartnereid ja tal kulus aega sisekaitseakadeemia lõputöö peale,” hindas Põlluste.

Zeinalov (55 kg) sai ühe võidu, Erkki Alak (74 kg) piirdus ühe matši ja kaotusega.