Andrus Nilk

Eesti korvpallikoondmeeskond mängib täna 1999. aasta Euroopa meistrivõistluste poolfinaalturniiri kolmandas voorus Vilniuses Leeduga.

Leedu pealinna sõitsid eile Rauno Pehka, Gert Kullamäe, Margus Metstak, Indrek Rumma, Andre Pärn, Erki Kivinukk, Jaanus Liivak, Sergei Babenko, Tanel Tein ja Andrus Renter. Koju jäi Marek Noormets, kellele teeb jälle valu Achilleuse kõõlus.

"Laupäevane kohtumine Islandiga tegi jala nii hellaks, et pühapäeval ei saanud kõndidagi," ütles Tallinna Kalevi ja Nybiti keskmängija Noormets. "Achilleuse kõõluse ja kanna kinnituskoht vaevasid mind juba eelmisel hooajal. Sügisel, kui koormus tõusis, tuli valu tagasi. Olen haiget kohta ravinud kreemide ja elekterraviga, külastanud ka sensitiive. Eile sain ka süsti, kuid põletik pole taandunud."

Peamise tööandja Nybiti juhtkond soovitanud Noormetsal aeg maha võtta. "Nybit maksab mulle suure osa palgast, ma ei või riskida, et kevadel pole minust üldse mängumeest," selgitas Noormets. "Kõige parem on anda jalale rahu ja elada normaalse inimese elu. Aga hooaja keskel ei saa niisugust luksust lubada."

Laupäevases Eesti liiga kohtumises ei osale Noormets kindlasti. Ka teisipäevasest Kalevi kohtumisest eurosarjas Skopjega jääb ta suure tõenäosusega eemale.

1997. aasta EMvõistlustel kuuenda koha saanud ja pileti MMile lunastanud Leedu esinduse raskerelvastuse moodustavad eesliinimängijad Arturas Karnishovas Euroopa tippklubist Pireuse Olympiakosest ja Gintaras Einikis Saraatovi Avtodorozhnikust.

Avavoorus teenisid leedulased kodusaalis häbistava kaotuse Bosnialt 66:69. Teises voorus tümitas Leedu võõrsil Hollandit 89:57. Viimases kohtumises mängitas peatreener Jonas Kazlauskas algviisikus Karnishovast, Einikist, Virginius Prashkeviciust (Kaunase Atletas), Darius Lukminast (Saraatovi Avtodorozhnik) ja Tomas Pacesast (Odessa BIPA Moda).

Ajalehe Lietuvos Rytas ajakirjaniku Regina Mundrite sõnul täitis Pacesas väga hästi mängujuhi rolli. "Kazlauskas igatseb temasugust meest hädasti ka Zhalgirisse," märkis ta. Hollandis ei käinud Masiulis ja Vaishvila. Mundrite arvas, et peatreener valib kohtumisele Eestiga ühe neist meeskonda.

Leedu

Arturas Karnishovas 1971 204

Gintaras Einikis 1969 208

Tomas Pacesas 1971 190

Darius Lukminas 1968 194

Virginius Prashkevicius 1974 208

Eurelijus Zhukauskas 1973 216

Saulius Shtombergas 1973 204

Mindaugas Timinskas 1974 200

Dainius Adomaitis 1974 202

Darius Maskoliunas 1971 205

Tomas Masiulis 1975 205

Rytis Vaishvila 1971 194

Peatreener Jonas Kazlauskas