“Nii see kindlasti ei ole,” vaidleb poksiliidu peasekretär Innar Mardo resoluutselt vastu. “Seoseid maffiaga võib leida mõnede endiste sportlaste puhul, aga seda leidub teistelgi aladel. Lisaks on paari viimase aastaga oluliselt suurenenud eesti noormeeste huvi ala vastu,” kinnitab Mardo.

Poksiliidu uus juhtkond, mida presidendina juhib alates eelmise aasta suvest Kalev Kallo, on asunud energiliselt taastama poksi mainet eestlaste silmis.

EESTLASTE OSAKAAL KASVAB. Eestis on poksijaid 2500, registreeritud klubisid 26, enam kui viiekümnest atesteeritud treenerist on pooled eestlased. Alaliidu uus juhtkond on seadnudki prioriteetideks kandepinna laiendamise, meisterlikkuse tõusu ja iidse olümpiaala taasteadvustamise eestlaste silmis.

Poksis on möödunud aegadel silmapaistvalt esinenud paljud tuntud kultuuriinimesed (Peeter Saul, Eri Klas, Uno Loop jt), mistõttu ala on nimetatud ka sügavalt loominguliseks tööks nii sportlasele kui treenerile. Kunagi Eestis veriseks spordiks nimetatud ala julmuse kohta on öelnud Voldemar Panso: “Niikaua, kui sõnaga võib haiget teha, isegi tappa inimest, seni ei ole poks julm.”

EESTLASED PEAVAD ERALDI TREENIMA. Mitmekordne Eesti meister Konstantin Primakov, kellel 1968. aasta Mexico olümpial jäi käimata käevigastuse tõttu, on nüüd oma poksiklubi Juni president. “Valdavalt on meie klubis eestlased. Aastate jooksul olen saanud kinnitust arusaamale, et eestlastel on sel alal läbilöömiseks suuremad eeldused kui venelastel. Vaid teatud taseme ja vanuseni ei tohi eri rahvusest noormehi koos treenida. Selles peitubki võtmeküsimus, sest eesti poisid ei ole noorest peast nii julged ja agressiivsed,” ütleb Primakov.

Töö selle nimel, et poks taas ka eestlastele meelepärasemaks muuta, käib usinalt. Mardo sõnul tahetakse taastada Nigul Maatsoo ja Roman Kuura mälestusvõistlused ja taaselustada Balti mat‰.

MM-ILE VIIS POKSIJAT. Praegu Tallinnas harjutavaid Eesti koondislasi ootavad lähiajal ees suured jõuprooovid. A-koondis võistleb aprillis Soomes esinduslikul Gee-Bee turniiril. 21. aprillil toimub maavõistlus Iirimaaga. Kalevi 100. juubelipäevadel korraldatakse Tallinna spordihallis esinduslik rahvusvaheline turniir.

Aasta tähtsaim jõuproov on 2. – 11. juunini Belfastis toimuv MM. Eestit esindavad seal viis meest: Roman Pavlenkov (Narva Energia, -57 kg), Sergei Melis (Narva Paemurru SK, -60 kg), Albert Starikov (Karl Lemani PK, -63,5 kg), Andrei Jeremejev (POKO, -67 kg) ja poksiliidu juhatuse eriotsusega Daniel Sternfeld (Tallinna Politsei PK, -81 kg).

“Meie eesmärk on jõuda Ateena 2004 olümpiaringi. Sinna jõudmine või EM-võistluste medal tooksid poksi varjust välja,” usub Mardo.