Härrasmees sõrmeotsteni oli Keres eeskujuks nii inimesena kui maletajana võrsuvale põlvkonnale N Liidus, riigis, kuhu Keres pärast luhtunud põgenemiskatset oma rahva hulka elama jäi. Ja sattus seetõttu aastateks KGB huviorbiiti.

Allajäämine Botvinnikule

“Alati, kui me Pauliga kusagil N Liidus kohtusime, olid ta silmad kurvad. Ja vastandina, välismaal viibides kiirgas ta lõbusust ja vaimukust,” jätkas Spasski.

Juri Averbahh kinnitas, et nagu kunagi Jose Raul Capablancal oli raske mängida Aleksander Alehhiniga, sattus Keres malevälistel põhjustel raskustesse ühes 20. sajandi suurimas vastasseisus Mihhail Botvinnikuga. “Keres ja Capablanca tundsid end ebamugavalt omalaadse vaimse puudega kokku puutudes. Sest võrreldes Keresega tundis Botvinnik end kodus psühholoogilise sõja vallas, tema taga seisid kõikvõimsad ringkonnad,” leidis Averbahh.

Teaduste Akadeemia saal poleks mahutanud kõiki huvilisi. Seepärast ei teinud korraldajad kollokviumile reklaami. Harva on maailmas koondunud ühele ruutmeetrile niisugune malekuulsuste kontsentratsioon. Eliitsuurmeistri ja särava isiksuse 90. sünniaastapäev oli arvatavasti viimane võimalus vähemalt kahe põlvkonna kuulsuste kohtumiseks.

Keresest ja tema osast muutuvas maailmas rääkisid teiste seas FIDE ekspresident islandlane Fridrik Olafsson, Saksamaa suurmeister Wolfgang Unzicker, venelane Mark Taimanov ja rida eestlasi eeotsas Riigikogu spiikri Ene Ergma ja ekspeaministri Mart Laariga.

Malekuulsused lõunatasid koos peaministri Andrus Ansipiga ja kohtusid õhtul president Arnold Rüütliga. Osa neist istub täna õhtul malelaua taha. Koos kutsutud Anatoli Karpovi, Rustam Kasõmdžanovi, Aleksei Širovi ja Vassili Ivantšukiga soovis Kerese mälestusturniiri peaturniiril mängida ka 74-aastane Viktor Kortšnoi. Sooviga nõustusid korraldajad innukalt.

Oma viimases raamatus häbiväärsustest males vitsutab KortsŠnoi ägedalt malesuurusi. Pääsevad üksnes Keres ja Olafsson.