Tartu maratoni tegevjuht Indrek Kelk jälgis laupäevalt rahulolevalt, kuidas 442 osalejat lõpetasid 40-kilomeetrise Alutaguse suusasõidu. Kõrvemaa 38-kilomeetrise teekonna lõpetas 281 suusatajat.

Tartu maratoni rada on valmis, pisut tuleks kõpitseda finišieelset osa, ent muidu võivad 63-kilomeetrisele distantsile registreerunud üle nelja tuhande suusasõbra end kindlalt tunda. Talv pole taeva jäänud ja kõige mainekam suusavõistlus saab 15. veebruaril peetud.

Kellele võistlus, kellele pidu, mis peaks eeskätt rõõmu ja naudingut pakkuma.

„Suusatajad, kes esikümnesse ei pürgi, peaks võtma lipukirjaks tervena finišisse jõudmise,” ütles doktor Mihkel Mardna, kes on innukas harrastussportlane. „Kui keegi natuke ette jääb, pole vaja tema kallal õiendada ja parema koha eest võidelda. Kaassõitjate suhtes sobiks olla viisakas. Läheme ju nautima ilusat talvepäeva looduses, mitte ennast ja teisi lõhkuma.”

Alutaguse maratonil tegi kaasa ka Iisaku gümnaasiumi direktor ja kohaliku suusaklubi eestvedaja Margus Rajas. See oli paras kondiproov enne pühapäevast suursõitu.

„Normaalne pingutus, liiga ma endale küll ei teinud,” lausus 46-aastane Rajas. „Maratonil sõidan nii, nagu ettevalmistus lubab. Ei pressi ninast verd välja, kuid ei lähe ka lonkima.”

Viimastel aastatel pole Rajas maratonil osalenud, kuid ürituse kuld­aegadel tegi kümmekond korda kaasa. Koos õpilastega Põhja-Soomes Levil treeningulaagris käies suusatas ligi viissada kilomeetrit, mis on korralik ettevalmistus.

„Kooli juures on 2,5-kilomeetrine rada, mida püüame jõudumööda korras hoida,” lausus Rajas. „Meil on parajal hulgal suusavarustust, suusatunnid saavad tehtud. Eelmine talv oli väga nukker. Kui väikesed lapsed nõlvadelt alla lasta ei saa ja lumes möllamisest mõnu ei tunne, on raske suusahuvi äratada.”

Rajas võib ka järelkasvu arendamise üle rõõmu tunda – Iisakus suusameheks sirgunud Rauno Avel kuulus juunioride MM-il 4 x 5 km teatesõidus kuuenda koha saanud Eesti võistkonda.

Ei pea hullult suruma

Kuigi kõige kuulsam maraton on veel suusasõpradel sõitmata ja auhinnad jagamata, tituleeris Kelk Alutaguse maratoni pressiteates kõige tuntumaks harrastussportlaseks Priit Pulleritsu. Aunimetused on muidugi maitse asi, kuid pole kahtlustki, et Pullerits võtab oma suusatreeninguid tõsiselt. Mine tea, võib-olla liigagi tõsiselt.

Doktor Mardna, kellega Pullerits tahab maratonil konkureerida, ütles, et suusatamine moodustab tema harjutuskavas vaid ühe osa.

„Harjutan töö kõrvalt nii palju kui võimalik, see on eeskätt tervisesport,” lausus reedel neli artroskoopilist operatsiooni teinud ja nädalavahetusel Reval Hotels Cupil osalejatele meditsiiniteenust osutanud Mardna.

Siiski on nii ujumisest, rattasõidust kui ka jooksmisest lugu pidav Mardna sel talvel suusatanud üle 600 kilomeetri.

„Ettevalmistus peab olema piisav, et ei peaks mitu tundi kannatama, vaid saaks sõidust mõnu tunda,” lausus ortopeed. „Olen ennast pidevalt liigutanud ja üldine vorm pole halb.”

Pulleritsu vormi kohta peaks midagi ütlema 67. koht Alutaguse sõidul. Ta kaotas võitjale Ilmar Udamile ajaga 22.31,3 – igal kilomeetril üle poole minuti.

„Kes tahab maratoni läbida, kes võistleb nii-öelda naabrimehega. Ükski eesmärk ei tohiks pead segi ajada,” pani spordiarst Mardna kõi­gile südamele.

Arvamus

Andrus Nilk

(...)Tahtsin 23-aastase vaheaja järel taas Tartu maratonil osaleda, aga sain olmetrauma ja lebasin reedel doktor Mihkel Mardna operatsioonilaual. Nüüd hoian arstile pöialt, et ta 63 km pikkusest sõidust mõnu tunneks.