Sarnaselt eelmistele aastatele saavad võistlussarjast osa võtta nii professionaalid kui harrastussportlased. Igal etapil toimub põhi-, matka- ja lastesõit. Jätkatakse ka populaarseks saanud perede sõidutulemuste arvestuse pidamist.

2004. aastal võttis võistlussarjast osa üle 5000 ratturi. Tänu rattasõidu harrastajate hulga pidevale kasvule on loota 2005. aastal rekordilist osavõtjaskonda. Juba praegu on Elion Estonian Cup kasvanud osavõtjate arvult suuremaks Soome samalaadsetest üritustest.

2005. aasta olulisemaks uuenduseks on eraldi võistlusarvestuse loomine U-23 vanuseklassi ratturitele. Peakorraldaja Allar Tõnissaare sõnul on uue võistlusklassi avamine tingitud peamiselt rahvusvahelisest praktikast. U-23 vanustele noortele peetakse rahvusvahelisi tiitlivõistlusi ning sama vanuseklassi arvestus Elion Estonian Cupil annab võimaluse välja selgitada parimad Eesti mägiratturid omavanuste hulgas.

Võistkonnad, mis soovivad registreeruda Elion Estonian Cupile võistlusarvestuses, peavad olema neljaliikmelised. Vähemalt üks liige neist peab olema naisterahvas, juunior (sõitja klassis M18) või veteran (sõitja klassis M40 või vanem). 2005. aastal loodavad korraldajad näha stardis rohkem kui 100 võistkonda, kelle seas on esmakordselt täisjõududega ka Kalev Chocolate - Classic Bicycles Team. Kindlasti löövad kaasa eelmiste aastate edukamad Arctic Sport, Hawaii Express ja Alexela Pro Team.

Elion Estonian Cup sarja senised meesteklassi üldvõitjad on Sigvard Kukk (2001), Allan Oras (2002) ja Alges Maasikmets (2003 ja 2004).

Eesti tugevamatest mägijalgratturitest osalevad 2005. aastal rattamaratonide sarjas eelmiste aastate üldvõitjate kõrval ka Raido Kodanipork, Helmet Tamkõrv, Priit Raudsepp, Erki Kukk, Allan Aulik jt. Naiste arvestuses stardivad sarja eeldatavate peasoosikutena eelmiste aastate võitja Grete Treier ning Maaris Meier.

Elion toetab rattamaratonide sarja peasponsorina eelkõige seetõttu, et tegemist on suurüritusega, mis pakub eale ja vormile vastavat ühist sportimisvõimalust nii rahva- kui tippsportlasele. Elioni juhatuse esimehe Valdur Laidi sõnul on Elion Estonian Cup Rattamaratonide sari hästi korraldatud üritus, mis võimaldab koos pere või sõpradega sportlikult nädalalõppu veeta. Samuti on sarja etapid noortele sportlastele innustavaks võimaluseks startida koos Eesti tippratturitega - näiteks eelmisel aastal osales paaril rattamaratonide sarja etapil ka Jaan Kirsipuu.

Elion Estonian Cup 2005 võistluskalender:

I etapp

5. Mulgi Rattamaraton, pühapäev, 15. mai (Viljandi)

II etapp

8. Kõrve Rattamaraton, pühapäev, 5. juuni (Aegviidu)

III etapp

7. Haanja Rattamaraton, pühapäev, 19. juuni (Haanja)

IV etapp

5. Elva Rattamaraton, pühapäev, 10. juuli (Elva)

V etapp

6. Otepää Rattamaraton, laupäev, 30. juuli (Otepää)

VI etapp

5. Rakke Rattamaraton, pühapäev, 14. august (Rakke)

VII etapp

6. Rakvere Rattamaraton, Pühapäev 4. September (Rakvere)

Kõigi põhisõitude start on kell 12.

Iga Elion Estonian Cupist osavõtja stardirahast läheb 10 krooni Lennart Rooti nimelise noorte ratturite toetamise ühingule. Hooaja lõpus jagab ühing toetusi projektidele, mille eesmärgiks on edendada noorte rattaspordi Eestis.