Eurosport on suurim üle-euroo­paline sporti näitav telekanal, mida vaadatakse ka Põhja-Aafrikas ja Edela-Aasias kokku 59 riigis. Kanalit Eurosport 2 teatakse kui uue põlvkonna telekanalit. Mõlemad kanalid on suures osas Euroo­pa riikides nähtavad kõrg­eraldusliku HD-kvaliteediga.

„Eestis saavad Eurosport 2 näha juba enne jõule ka Starmani ja Zuum TV kliendid,” ütleb firma piirkondlik arendusdirektor.

Kust tuleb sissetulek?

Netis jälgib iga kuu 9,9 miljonit kasutajat võrgulehekülge üheksas eri keeles. „Eurosport Mobile pakub teenuseid mobiilioperaatoritele üle Euroopa, Eurosport Events on eraldi osakond, mis tegeleb rahvusvaheliste spordivõistluste korraldamise, juhtimise ja reklaamiga, näiteks FIA World Touring Car Championship või snuukeri World Series on meie ettevõtmised,” tõdeb Duault. „Kuigi tehnoloogiline areng on spordimeedia tööstusharu põhjalikult muutnud, on meie põhifilosoofia alati samaks jäänud – pakkuda võimalikult sportlikku meelelahutust kõigis meediakanaleis. Teenusepakkujate seas on Eestis Elion, Starman, STV ja Zuum TV,” rõhutab Duault.

Eurosport on viimase neljateistkümne aasta jooksul olnud juhtiv – eespool CNN-ist, MTV-st või BBC-st – maksuline telekanal Euroo­pas, väidab autoriteetne EMS-i uuring. Eurosport on kättesaadav 117 miljonile majapidamise­le üle Euroopa, kanalit vaatab iga päev 22 miljonit vaatajat, mis teeb kanalist juhtiva temaatilise telekanali.

„Eurospordi kanalid on kommertskanalid, neid finantseeritakse nii tasulistest liitumistest (70 %) kui ka reklaamituludest (30 %),” lausub Duault, kes märgib, et otsustamine, missugust ülekannet osta või mida jätta, on äärmiselt vastutusrikas.

„Meil tuleb tunda oma vaatajat eri riikides,” selgitab Duault. „Muidugi, ka raha pole väheoluline. Meie pluss on üle-euroopaline identiteet, tänu millele saame õiglase hinna eest ülekandeõiguse üle-euroopalistel võistlustel. Meid tuntakse ja meil on kogemused. Siiski ei saa mõnda võistlust – nagu näiteks vormel 1 etappe –  näidata Eurospordis, sest neid müüakse ainult riiklikul tasandil ning pole saadaval üle-euroopalisel tasandil. Mõnda teist võistlust ei saa kajastada eksklusiivselt ning seetõttu pole mõtet seda osta. Osa võistlusi on tõesti ka nn minitasuga kanali jaoks nagu Eurosport liiga kallid. Ainult Premium-tasulised telekanalid või suured kommertskanalid võivad endale lubada ülekandeid, mille ülekandeõiguste tasu on vahel mitu korda suurem kui Eurospordi aastane käive!” jätkab Duault.

Head suhted tähtedega

Eurospordi piirkondlik juht rõhutab, et otsustamine, mida osta, on peen mäng: „Lähiminevikust leidub firmasid, kes käisid ülekandeõiguste eest välja liiga palju või usaldasid ärimudelit, mis polnud jätkusuutlik. Meenutagem Setantat Suurbritannias või Kalev Sporti Eestis,” ütleb prantslane.

Kas Euroopa Liidul on mingi mõjuvõim erakanalite üle? „Eurospordi kanalitel on Prantsusmaa ülekandeõiguste litsents, mis kehtib kogu Euroopas. Järgime nii Prantsuse kui ka EL-i seadusi,” osutab Duault.

Eurosport teeb koostööd rahvusvahelise olümpiakomitee ja rahvusvaheliste alaliitudega, aga ka võistluste korraldajate ning spordiagentuuridega. Eurosport on olnud olümpiamängude ametlik ülekandja 1992. aastast saadik.

„Üldjuhul me mitte ainult ei kanna võistlusi üle, vaid teeme ka tihedat koostööd ülekandeõiguste omanike ja spordialaliitudega. Selle tulemusena võime pakkuda haruldast ja täpselt viimistletud spordisisu, eksklusiivseid intervjuusid ja programme kaadri tagant,” sedastab Duault, kes eritleb edu saladust: „Parima sportliku sisuga meelelahutuse pakkumiseks peab minema kaugemale tavalise võistluse ülekandest, et tuua kogu võistlust ümbritsev melu ja erutus vaatajani. Valmistame ka 2010. aastaks spetsiaalseid programme, ajakirju, sõusid ja intervjuusid, et need annaksid ülekandele lisaväärtust. Eurospordil on head suhted maailma suurimate tähtede ja klubidega.”

Uuel aastal televaatajal lai valik

Eurosport saab 2010. aastal pakkuda laia valiku otseülekandeid, mida vaadatakse ühel ajal Lissabonist Vladivostokini ja Istanbulist Reykjavikini.

•• Sealhulgas on Vancouveri taliolümpia täies mahus;

•• kõige rikkalikum talispordiülekannete pakkumine otseülekandes, kaasa arvatud

MM-id, MK-etapid, EM-id 11 eri talialal, kokku rohkem kui 1200 tunni ulatuses (sealhulgas iluuisutamise EM Tallinnas);

•• tennis – kolm suure släm­mi turniiri, pluss ATP ja WTA turniirid, kus paljudel osaleb ka Kaia Kanepi;

•• suveolümpiaalade võistlused – eriti suurt rõhku pane­me ujumise, kergejõustiku, tõstmise ja sõudmise tiitlivõistlustele;

•• mootorisport – FIA WRC, Dakar, 24 tunni Le Mans, FIA WTCC, IRC, Superbike’ide

MM;

•• jalgrattasport – kõik suuremad tuurid nagu Giro d’Italia, Tour de France, Vuelta, samuti trekisõidu MM ja paljud suured klassikud nagu Paris– Nice, Milano – San Remo, Flandria velotuur jne;

•• jalgpall – Aafrika rahvuste karikas, alla 17-aastaste, 19-aastaste ja 20-aastaste EM- ja MM-turniirid, naiste EM;

•• snuuker – kümme tippturniiri, kaasa arvatud MM;

•• võitlusspordialad.