Ometi ei mõista Giacopelli tänini Eesti esitennisisti paari nädala tagust käitumist. „Sain 4. septembril Kaialt telefonisõnumi, et ta sõidab Jaapanisse üksi ega vaja enam mu teeneid,“ nentis ta telefonitsi USA-st.

Veebruaris Kanepit juhendama asunud ja hoolealuse märgatava arenguhüppeni aidanud Giacopellile tuli sportlase äärmuslik otsus nagu välk selgest taevast.

„Spordis tuleb sageli langetada igasuguseid otsuseid, mis ei pruugi kõigile meeldida, kuid paar nädalat tagasi US Openilt Tallinna jõudes ei osutanud miski minu ja Kaia koostöö kohesele lõppemisele,“ tõdes treener. „Vastupidi – olime mõlemad väga motiveeritud, et üheskoos edasi minna.“

Mis siis ikkagi juhtus?

„3. septembril, kui USA-turnee järel esmakordselt Tallinnas treenisime, nägin Rocca al Mare tennisekeskuses rõõmsat ja toredat Kaiat. Ta oli enne turniire Aasias hakkamist täis ning pakatas võitlusvaimust,“ meenutas Giacopelli.

„Järgmisel päeval kohtasin paraku teistsugust inimest – magamata silmadega, äärmiselt negatiivses meeleolus Kaiat. Tundus, et ta oli eelmisel õhtul kellegagi kohtunud, mis oli teda väga kõvasti mõjutanud. Näiteks polnud Kaia enam vastupidiselt varasemale rahul üldkehalise ettevalmistuse treeneriga, keda soovisin Aasiasse kaasa võtta,“ jätkas Kanepi maailma edetabelis 80. kohalt esineljakümnesse ja 370 000 auhinnadollarini aidanud juhendaja.

Giacopelli šokk oli seda suurem, et ainult mõned päevad varem New Yorgis oli ta koos Kanepi, mänedžer Enn Pandi ning üldfüüsilise ettevalmistuse treeneri Gabriel Thompsoniga pidanud maha pika ja sisutiheda koosoleku, kus pandi paika sihid lähikuudeks.

„Kindlasti ei langetanud Kaia meie koostöö lõppemise otsust ise, millest on eriti kahju,“ tõdes Giacopelli. „Tagantjärele tundub, et keegi püüdis meievahelisi suhteid, mis olid kogu aeg väga head ja professionaalsed, pidevalt lörtsida. Kaia sattus seetõttu erakordselt suure pinge alla. Tundsin seda juba varem, näiteks koos temaga turniire valides ja minu töötasust rääkides.“

Kes lõi kiilu?

Giacopelli ei oska pakkuda, kes tema ja Kanepi koostöösse kiilu lõi. „Raske öelda, sest ma ei sorinud kunagi Kaia eraelus. Ei pärinud temalt kirikus käimise ega boyfriend’ide kohta, sest meie koostöö kätkes vaid tennisemängu ehk professionaalset lävimist,“ kinnitas treener.

„Päris kindlasti polnud Kaia mõjutajad Enn Pant ega tema pressisuhtlust korraldav Urmas Liiv,“ jätkas Giacopelli. „Näiteks Urmas palus mul pärast Kaia üllatuslikku otsust veel paariks päevaks Tallinna jääda, öeldes: „Pablo, ootame veel, võib-olla ta muudab siiski meelt.“

Ei muutnud. Giacopelli meenutas, et kui tema esimesele telefonisõnumile koostöö lõppemise järel Kanepi veel põgusalt vastas, siis kahele viimasele SMS-ile pole praegu Jaapanis mängiv eestlanna reageerinudki.