Täna Torinos algaval iluuisutamise MM-il osaleb Eesti koondis täies koosseisus. Avapäeval uisutavad jääle jäätantsijad Caitlin Mallory ja Kristjan Rand ning paarissõitjad Maria Sergejeva ja Ilja Glebov. Kolmapäeval teeb MM-i debüüdi Viktor Romanenkov ja reedel alustab oma viiendat MM-võistlust Jelena Glebova, kes möödunud aastal Los Angeleses sai 16. koha. Torinosse läheb ta aga segaste tunnetega, sest kümnepäevane haigus röövis niigi nappi treeningaega. „Vorm ei ole hea,” põrutas Glebova otsekoheselt. „Seisund on küll märksa parem kui möödunud nädalal samal ajal, hüpped tulevad juba välja, kuid kava sõita on raske ja ma ei tunne end üldse nii kindlalt kui enne olümpiamänge,” sõnas ta.

Jääle alles võistluspäeval

Kümnepäevane treeningpaus, sel ajal läbi põetud haigus ja antibiootikumikuur on oma jälje jätnud. „Tavaliselt ma puhkan suvel 14 päeva ja hakkan siis nullist vormi laduma, nii et sellest võite järeldada, mis seisus ma praegu olen,” lisas ta. Ometi, MM-i vahelejätmine ei tulnud kõne allagi. „Palju tööd tegin ära vahetult pärast olümpialt naasmist – nii nagu koju jõudsin, kadusid kohe ka probleemid salchow’ga,” naeris Glebova. Mäletatavasti ebaõnnestusid tal olümpial kõik kolm salchow’ hüpet. „Tagantjärele mõeldes usun, et lühikavas oli mul lihtsalt ebaõnne, et sellisel kergel hüppel komistasin. Vabakava kukkumised loen aga juba psühholoogilisteks, olin ebakindel, sest ei teadnud, kas teises kavas sama hüpe õnnestub,” lisas ta. „Aga tänaseks on see ammu unustatud teema. Kuna mul oli kümme päeva aega puhata ja analüüsida, tunnen endas vähemalt suurt hulka energiat,” leidis Glebova halva juurde ka killukese head.

Kui meeste üksiksõidus on MM-il päris suured kaod, Torinosse ei sõida koguni neli meest olümpia esikuuikust, siis naistest on kõik peale olümpiapronksi Joannie Rochette’i kohal. „Usun, et rekordid sündisid pigem Vancouveris, seal olid kõik tippvormis, võib olla hinnati ka veidi leebemalt, ent kui Yu-Na Kim sõidab veel paremini kui olümpial, ei keela keegi talle ka MM-il rekordhindeid,” analüüsis Glebova. Glebova sõidab MM-i paika alles homme, harjutada saab ta vaid treeninghallis, võistlusjääle ta enne lühikava soojendust ei pääsegi. „See teadmine teeb mu natukene närviliseks, kuid reeglid on sellised, et rahvusvaheline uisuliit maksab elamise kinni vaid kaks päeva enne starti,” tõdes ta.

Hooaja viimane pingutus

•• Paarissõitjad Maria Sergejeva ja Ilja Glebov ning jäätantsijad Caitlin Mallory ja Kristjan Rand on pärast eelmisi suurvõistlusi püsinud enam-vähem tervetena, Torinosse sõidavad kaasa ka nende igapäevased treenerid Mariusz Siudek ja Igor Špilband. „Mariale tegi küll poolteist nädalat tagasi põlv häda, kuid ei midagi sellist, mille taha saaks pugeda,” tõdes uisuliidu peasekretär Gunnar Kuura.

•• „Ees seisab viimane pingutus, uisutajatel on natukene raske end kokku võtta. Hooaeg algas ikkagi juba septembris, kui pidime heas vormis olema ja endale olümpiakohad välja võitlema,” lausus Kuura, lisades, et uisuaasta on kui Eestimaa talv, mis ei taha ega taha lõppeda.