„Häda on selles, et ühe hea hobusega ei jõua veel kuhugi, see on rohkem õnnemäng. Eestlastel pole erilist võimalust osta kokku juba valmis olümpiahobuseid, meie majanduslik olukord lihtsalt ei võimalda seda,” rääkis Hääl.

Seetõttu on Hääle abilised, ratsasportlased Rein Pill ja Tiit Kivisild nüüd juba mitu kuud läbi kamminud Lääne-Euroopa ho­busetalle ja kaupmehi, lootuses leida andekaid suksusid, keda annaks tippratsudeks treenida.

Hääle sõnul otsitakse kahte tüüpi hobuseid – umbes seitsmeaastasi ratsusid, kes peaks võistlusvalmid olema paari aasta pärast, ning alles kolm-neli aastat vanu tulevikulootusi. Kokku ta­haks Hääl leida neli kuni kuus seitsmeaastast ja kümmekond noort hobust.

Üks peaaegu ka­heksa-aastane mära on juba ka ostetud, kahe noorema suhtes on Hääle sõnul kaup sisuliselt koos. „Kolme-nelja aasta vanuste hea sugupuuga hobuste hinnatase on oluliselt madalam, seega õnnestub sama investeeringu juures osta oluliselt rohkem ho­buseid. Loodetavasti leidub nen­de seas ikka ka mõni pärl,” rääkis Hääl.

Puhas hüpe, kuum loom

Hääle praegune ainus ost, kaheksa-aastane kõrb mära pole just särava sugupuuga isend, kuid sellegipoolest paljulubav hobune.

„Korralik väljakutse,” iseloomustas uut tallielanikku Pill, kelle Belgia tallis hobune elab ja treenib. „Tal on suurepärased võimed, puhas, võimas hüpe, kuid ta on veel vähe treeninud.”

Hääl on siiski kindel, et Pill saab kuumaverelise ratsuga hak­kama. „Hobuse algharidus on konarlik ja näeme, et ta vajab veel tööd, kuid olen veendunud, et see õnnestub,” ütles ta.

Seni V-evaldi nime kandnud mära saab endale uue, suupärasema nime, mida praegu pole veel välja valitud. Esimesele võistlusele võtab Pill ratsu kaasa juba jaanuaris. Hääle sõnul ei saa välistada, et uut Eesti lipu all võistlevat hobust võib näha ka juba märtsis Saku suurhallis maailmakarika Kesk-Euroopa finaali raames toimuvatel võistlustel.

„Eks näe,” kostis Pill. „Ei taha teda kohe liialt sundida. Hakkame esialgu väiksematest võistlustest pihta.”

Uute hobuste hankimiseks ku­luv raha on üks Big Boy pärandusi – müügist saadud summa suunab Hääl uute ho­buste ostmiseks ja kasvatamiseks.