Hiina suuremates linnades avati täna, Pekingi olümpiamängude avamise esimesel aastapäeval, oksjonid, kus huvilised saavad endale muretseda esemeid, mis otseselt või kaudselt Pekingi mängudega seotud. Saadaval on 1500 nefriidist valmistatud trummi, mida löödi mängude avamisel, olümpiatõrvikud, mööbel ja majakraam, mida kasutasid kõrged olümpiakülalised.

Oksjoni kõige kallim ese on ROK-i aupresidendi Juan Antonio Samaranchi autogrammiga olümpiatõrvik, mille alghind on 40 000 dollarit. Saadaval on ka varasemate olümpiamängude tõrvikuid, näiteks 1980. aasta Moskva mängude tuletõrvik maksab 25 000 dollarit.

"Oksjonid toimuvad kõigis Hiina suurlinnades. See on hea võimalus veidigi tagasi teenida olümpiamängude korraldamiskulusid ja võidelda ülemaailmse rahanduskriisiga," sõnas mängude korralduskomitee aseesimee Cao Yan.

Järgmistel oksjonitel pannaks müügiks auto, millega Pekingis liikus ringi ROK-i president Jacques Rogge ja voodi, millel puhkas olümpiapäevil Hiina korvpallikoondise supertäht Yao Ming. Eritellimusel valmistatud voodi pikkus on kolm ja pool meetrit. Kui palju tulu oksjonilt saada tahetakse, selle korraldajad pole avaldanud. Eelmine sarnane enampakkumine tõi sisse 17 miljonit dollarit.