Iluuisutamise esimese ala, paarissõidu lõpplahendus läheb ajalukku õige mitmel moel. Esiteks, kaksteist järjestikust olümpiat ja 46 aastat kestnud Venemaa sportlaste võimutsemine sai järsu lõpu. Teiseks, kolm Hiina paari kuulutasid tervele maailmale, et kes iganes soovib tulevikus tiitleid koju viia, peab nendega arvestama. Kolmandaks, paarissõidu kavad on läinud nii keeruliseks, punktisummad nii lakke, et jääb üle vaid küsida – kuhu veel edasi?

Iseenesest läks Vancouveri võistlusel kõik plaanipäraselt – 31-aastane Xue Shen ja 36-aastane Hongbo Zhao otsustasid hooaja eel suurde sporti tagasi tulla ning olümpiakulla võita. Ja niisama lihtsalt kaks aastat tippkarussellist eemal olnud abielupaar oma unistuse täide viiski.

Kolmekordsed maailmameistrid, ligi paarkümmend aastat koos uisutanud hiinlased võivad lõpuks rahuliku südamega karjääri lõpetada – nüüd on neil ihaldatu käes. Kuldsete tähtedega on nende nimi raiutud ka miljardiriigi spordilukku – kunagi varem ei ole Hiina paar olümpiakulda võitnud.  

Emotsionaalse võidu tõi küll maailmarekordiline tulemus 216,57 punkti, kuigi vabakava ei tulnud perfektselt välja. Ometi, pärast muusika katkemist põlvitas Zhao jääle, suudles neile kuldmedali toonud areeni, tema abikaasa Shen patsutas mehele seljale, heldimuspisar  silmanurgas.  

„Oleme olümpiavõidust unistanud, nii palju sellest rääkinud, palju kordi olen ette kujutanud, mis tunne mind valdab,” rääkis Zhao New York Timesile. „Oleme karjääri jooksul võitnud kümneid võistlusi, iga kord, kui kuulsin Hiina hümni või vaatasin lippu masti tõusmas, soovisin, et midagi sellist juhtub ka olümpial,” juubeldas ta.

Üldse vallutasid hiinlased 14 000 pealtvaatajaskonnaga Pacific Coliseumi halli. Pärast lühikava neljandal kohal olnud Qing Pang ja Jian Tong näitasid Tango saatel vapustavalt kaunist vabakava ning tõusid 213,31 punktiga teisele kohale.

Pettunud sakslased

2006. aasta maailmameister Tong läks kaasmaalasest Zhaost veelgi kaugemale ning suudles lõputu aplusi saatel jääd. „Ma ei tea isegi, mis mulle sisse läks,” naeris Tong hiljem. „Tundsin, et jää andis mulle meeletu jõu.”

Erinevalt hiinlastest luges pronksi võitnud sakslaste näolt välja väga sügava pettumuse. Aliona Savtšenko ja Robin Szolkowy teenisid küll 210,6 punkti, kuid enamat kolmandast kohast see tulemus neile ei andnud. Ometi, tehniliselt vaadates polnud siin vaielda midagi, Savtšenko tegi kolmekordse toe loop’i asemel kahekordse, Szolkowy kukkus kahekordse axel´i sooritamisel. Seekord ei hakanud Saksamaa esipaar isegi kohtunikke süüdistama, vaid tunnistas, et hooaja tähtsaim etteaste ei õn-nestunud. „Mis siin ikka rääkida, kõik ju näevad, kui pettunud me oleme,” kommenteeris Szolkowy.

Eesti paar Maria Sergejeva ja Ilja Glebov lõpetasid debüüdi 19. koha ja 124,9 punktiga.

Kavaguti ei tulnud stressiga toime

•• Tallinnas Euroopa meistriks kroonitud Yuko Kavaguti ja Aleksandr Smirnov tundsid olümpiamängude eel selget survet. Venemaa asjamehed lootsid, et just nemad suudavad jätkata kodumaa paarissõitjate edurada, alates 1964. aastast kuni eilseni olid nad võitnud tosin järjestikust olümpiavõistlust.

•• Tõsi küll, 2002. aastal jagati esikohta Kanada paariga Jamie Sale ja David Pelletier, kuid seda kohtunike töö rehabiliteerimiseks. Kavaguti ja Smirnov ei jõudnud aga seekord medalinigi, 194,77 punkti andis neljanda koha. „Ma lihtsalt ei tulnud stressiga toime,” tõdes Kavaguti.

•• „Kahjuks näitasime olümpial hooaja kõige kehvemat vabakava. Juba alguses läks kõik segamini, õiget rütmi me enam ei leidnudki,” kurvastas Kavaguti.