Woodsi mänedžerid pole varsti kahe aasta jooksul hankinud staarile ühtegi tulusat reklaamilepingut, suur tšempion – ikkagi 14 suurturniiri võitu! – ise pole selle aja jooksul võitnud ühtki profiturniiri, maailma edetabelis on ta vajunud kõigutamatu liidri seisusest 15. kohale.

Häda põhjustas meistri seksiskandaal ja peatselt järgnenud abielulahutus. Aga raha hoidub Woodsi ligi nagu liimitult. Pole põhjust kahelda, Woods võib olla esikohal ka Forbesi järgmise aasta edetabelis.

Statistikud nendivad, et Woodsi rünnakuis kõigi aegade menukaima golfari Jack Nicklausi rekordile tuli tõrge sisse. Nicklaus on võitnud 18 major-turniiri ja osalenud 154 suurturniiril järjest. Woodsil tuli nüüd esimest korda oma karjääri jooksul US Openist kõrvale jääda. Põhjuseks põlvevigastus ja kannakõõluse trauma. Woods pidi juba kuu aja eest players championship’i pooleli jätma, sest jalg ei pidanud vastu.

Keegi ei arva, et 35-aastase Woodsi karjäär on läbi. Kuid meister on tõsises kriisis. Mullu jagas Woods, kellele kõik näpuga näitasid, US Openil enda kohta ülimalt tagasihoidlikku 19. kohta, nüüd loobus sootuks.

„Olen ülimalt pettunud,” kuulutas Woods, kui tuli välja teatega loobumise kohta. „Kuulasin arstide nõuandeid ja pean mõtlema tulevikule,” põhjendas ta.

Kes võidab?

Eelmisel sügisel võttis Woodsilt esimängija nimetuse inglane Lee Westwood, tänavu võttis selle omakorda temalt üle sakslane Martin Kaymer. Varsti läks liidrikoht tagasi Westwoodile, enne US Openit hõivas ülemise rea teine britt Luke Donald.

Kuningas on tahapoole tõrjutud, õiget valitsejat pole. Teine tendents, mida selle ala asjatundjad rõhutavad: USA hegemoonia golfis olla lõppenud. Kena lõpp küll, edetabeli esikümnes on neli ameeriklast, teises veel viis! Tõsi, ameeriklasi on tipus rohkem olnud.

Kes homme Marylandis Bethesda radadel algaval US Openil võidab? PGA kolumnist Rob Bolton analüüsis jõujooni enne US Openit ja tõi välja kümne soosiku nimed.

Esimene neist on Westwood. „Lähen välja hea enesetundega, sest tean, et soodsa klapi korral võin olla paremate hulgas. Kuid muidugi ei luba midagi,” seletab Westwood (38), kes on oma viimasel 11 tippturniiril viis korda olnud esikolmikus, ent pole elus ühtki major-turniiri võitnud.

Teine soosik on kogenud Phil Mickelson, kolmas Dustin Johnson (mõlemad USA), neljas edetabelijuht Donald. Bolton on asetanud favoriitide sekka ka põhjaiirlase Rory McIlroy. 22-aastane golfi suurim tulevikulootus põrus võidu lävel olles US Mastersil. Seepärast lisab Bolton tingimuse: kui McIlroy on kollapsist toibunud…

Pühapäeva öötundideks on selge, kuidas hiirte pidu Bethesdas lõppes. Ja kas US Open Woodsi eemalejäämisest kaotas või võitis.