Holland loodab, et 2006 on nende aasta

Suur jalgpalliriik Holland osaleb käesoleval suvel MM-finaalturniiril kaheksandat korda. 1934. aastal kaotati avaringis 2:3 Å veitsile ja neli aastat hiljem tuli samas faasis tunnistati  lisaajal TÅ¡ehhoslovakkia 3:0 paremust. Järgmist osalemiskorda tuli Tulpidemaa poegadel oodata tervenisti 36 aastat ning siis jäeti endast kahel korral järjest kustumatu, ent paraku kurvavõitu mälestus.

1974. aastal alustas Holland, kelle liidrid olid Johan Cruyff ja Johan Neeskens, turniiri alagrupi võitmisega. Selleks alistati Uruguay 2:0 ja Bulgaaria 4:1 ning viigistati Rootsiga 0:0. Teises ringis säras peatreener Rinus Michelsi juurutatud "totaalne jalgpall? oma täies hiilguses. Argentina purustati 4:0, Ida-Saksamaa alistati 2:0 ja valitsev maailmameister Brasiilia samuti 2:0.

See tähendas finaali, kus vastaseks oli korraldajariik Lääne-Saksamaa. Holland läks kohtumist juhtima enne, kui ükski sakslane oli saanud palli puudutada - 2. minutil määrast inglasest kohtunik John Taylor Hollandi kasuks penalti, mille Neeskens realiseeris. Vaheajale mindi aga juba sakslaste eduseisus - 25. minutil realiseeris omakorda penalti Paul Breitner ja 43. minutil oli täpne Gerd Müller. Teisel poolajal Holland küll ründas, kuid viigini ei jõutud.

Neli aastat hiljem sai Hollandist esimene koondis, kes kaotanud kaks MM-finaali järjest. Alagrupis alistati Iraan 3:0, viigistati Peruuga 0:0 ja kaotati Å otimaale 2:3 ning see viis nad kaheksa parema sekka. Seal alistati Itaalia 2:1, Austria 5:1 ja viigistati Lääne-Saksamaaga 2:2, mis tähendas finaalikohta, taas korraldajariigi, seekord Argentina vastu. Mario Kempes viis võõrustajad 38. minutil ette, kuid 82. minutil Dirk Nanninga viigistas. Lisaajal lõid argentiinlased aga kaks vastuseta väravat ja Holland pidi MM-tiitlist taas suu puhtaks pühkima.

Järgmine kord osales Holland MM-finaalturniiril 1990. aastal, kuhu sõideti valitsevate Euroopa meistrite ja suurfavoriitidena. Nende teekonna lõpetas aga 1/8-finaalis hilisem maailmameister Saksamaa, mängides tulemusega 2:1 üle koondise, kuhu kuulusid Ruud Gullit, Ronald Koeman, Frank Rijkaard ja Marco van Basten.

1994. aastal jäädi veerandfinaalis alla Brasiiliale 2:3 ja sama koondis alistas Hollandi ka 1998. aasta finaalturniiri poolfinaalis - 1:1 lõppenud normaal- ja lisaaja järel olid lõunaameeriklased penaltiseerias täpsemad. Holland jäi ilma ka lohutusauhinnast, sest pronksimängus kaotati Horvaatiale 1:2. 2002. aasta MM-ist jäädi kõrvale, sest valikgrupis suutsid hollandlasi edestada Portugal ja Iirimaa.

2004. aasta EM-finaalturniiril kaotati poolfinaalis 1:2 Portugalile ja seejärel vahetus koondise peatreener. Kogenud Dick Advocaati asemel võttis ohjad enda kätte endine ründeäss Marco van Basten, kelle saavutused MM-valiktsüklis olid hiilgavad. 12 kohtumisest võitis Holland 10 ja viigistas kaks, kusjuures kahel korral oldi tulemusega 2:0 parem TÅ¡ehhimaast.

Van Basten kasutas edu saavutamiseks kindlat mudelit - karastunud liidrite Ruud van Nistelrooy (pildil), Edwin van der Sari ja Phillip Cocu kõrval andis ta mänguaega uljatele noorukitele nagu Dirk Kuyt ja Hedwiges Maduro. Kui lisada sinna veel küpsesse ikka jõudvad Arjen Robben, Wesley Sneijder ja Rafael van der Vaart, siis ongi koos seltskond, kes on võimeline paremini mängima kellest tahes.

Et mehed sellega hakkama saavad, loodab kogu Holland. C-alagrupis on nende vastasteks Argentina, Cote d’Ivoire ja Serbia & Montenegro.

Sõprusmängud:

27. mai: Holland - Kamerun 1:0
1. juuni: Holland - Mehhiko 2:1
4. juuni: Holland - Austraalia 1:1

SPORTNET
Fotod: Reuters