Turniiri võõrustaja Ghana mängib homme avakohtumises Guineaga. Ghanas sündinud, ent siis Prantsusmaale kolinud ja seal juba 1998. aastal koondisega maailmameistriks kroonitud Desailly on loomulikult suurim sünnimaa fänn. Siiski arvab ta, et võitjaks kroonitakse natuke vähem kui kuu aja pärast Cote d'Ivore koondis. "Cote d' Ivore on kõige ühtsem meeskond - nende mängustiil on ka kõige euroopallikum," sõnas Desailly antud intervjuus Briti telekanalile BBC.

16. meeskonna vahel toimuval Aafrika turniiril on mitmetel eeldavatel favoriitidel meeskonnas ka tõelised Euroopa tasemel tähtmängijad. Ghana võib uhkustada poolkaitsja Michael Essieniga, kes mängib klubijalgpalli Chelseas. Ühes peafavoriidis Cote d'Ivores mängib seevastu ründaja Didier Drogba, kes on samuti pikaaegne Chelsea mängumees. Kameruni meeskonna suurimaks relvaks on kahtlemata FC Barcelona ründestaar Samuel Eto'o. Viimasel kahel Aafrika turniiril on võitjaks jäänud korraldaja meeskond - Tuneesia triumfeeris aastal 2004 ja Egiptus samuti võõrustajatena kaks aastat hiljem. Seda rida üritab kindlasti jätkata ka Ghana meeskond, kel oma võimalused on kahtlemata olemas, nagu ka peafavoriidil Cote d'Ivore'l.

Nigeeria koondis ei ole turniiri enam peale 1994. aastat, mil nad finaalis 2:1 Sambia alistasid, võitnud. B-grupis mängival meeskonnal on aga 16. meeskonna seas hetkel üks suurimatest reitingutest, mis neilegi omamoodi lootusi püstitab. Üks meeskonna võtmemängijaid on endine Arsenali ja praegune Portsmouth ründaja Nwankwo Kanu, kel aga vanustki juba 32-aastat. Kaks aastat tagasi MM-turniiril palju kõneainet pakkunud Togo meeskond turniirile 16. parima hulka ei jõudnudki, mis on kindlasti omamoodi kergendus Londoni Arsenali meeskonnale. Mängib ju Gunners'ite meeskonnas Togo ründaja Emmanuel Adebayor, kes on kahtlemata üks Premier League selle hooaja suurimaid staare. Temast ilma jäämine ligi kuuks ajaks oleks puna-valgete seisu veelgi raskendanud, niigi jäid nad tänu sellele turniirile kolmest mängijast ilma.

Desailly lisas veel antud intervjuus turniiri kohta üldiselt: "Aafrika jalgpalli tase on viimaste aastatega kõvasti tõusnud. Terve turniiri korraldus tundub olevat suurepärane, ilmselt tuleb sellest fantastilise atmosfääriga turniir. Selle kõrget taset ja huvi kinnitab ju ka meedia suur huvi terve selle Aafrika karika kohta. Sellest tuleb ilmselt võimas turniir," arvas Desailly lõpetuseks.

22. päevaga toimuval turniiril peetakse kokku 32 mängu, turniiril osaleb kokku 16 meeskonda, nelja jaotatud alagrupis. Mängud peetakse neljas Ghana linnas: Accras, Kamasis, Tamales, Sekondi-Takoradis.

Urmo Tubala,
Soccernet.ee