Eestis Ameerika jalgpalli edendava Tallinna Tormi meeskonna peatreener Toomas Haidak näeb Hundis meeletut potentsiaali. Haidak jälgis täispikkuses mängu, kui Hundi kodutiim kohtus TCU Horned Frogsiga.

„Kui ei teaks, et ta pole Ameerika jalgpalli varem mänginud, võiks teda pidada keskpäraseks. Arvestades seda, et tegemist oli alles neljanda mänguga ning vastane oli küllaltki tugev, sai Hunt korralikult hakkama ega jäänud häbisse,” rääkis Haidak, kes loodab Hundi tahtele Eestis vähetuntud ala juurde püsima jääda.

„Mulle, meie klubile ja Eesti fännidele oleks see väga kasulik. Nii näeksid inimesed, et tegemist pole vaid veidra ekstreemspordialaga. Kui NFL-i (Ameerika jalgpalli kõrgliiga – toim) ühest tippründajast Michael Roosist pole eestlasel sooja ega külma, siis Hunt on ju ehtne Eesti poiss ja läheb siinsele publikule väga korda.”

NFL oleks lahe

Möödunud pühapäeval jutuajamises Eesti Päevalehega kinnitas Hunt, et eelistaks NFL-i tiitlile kindasti olümpiakulda. Samal päeval läks ta oma nädala ainsale kettaheitetreeningule Dave Wollmani juurde.  

„Vaikselt vaatame olümpia suunas. Tulemused on vähese trenni tõttu tagasihoidlikud, kuid rõõmu teeb see, et pärast kahekuulist pausi on tunnetus ja liigutus ikka veel käes,” lausus ta. „Augustis USA-sse tulles läksime meeskonnaga kohe treeninglaagrisse ning vabadel hetkedel viskasin tavaliselt jalad seinale. Nüüd käin kergejõustikustaadionil.”

Mustangsi meeskonnast pääses tänavu NFL-i 23-aastane Thomas Morstead, kes praeguseni Hundil Texases University Parkis külas käib. Kas eestlane ka ise vaikselt NFL-i draft’ist (protsess, milles mängijaid tippliigasse värvatakse – toim) unistab? „Heh, lahe ju oleks,” ütles Hunt.

Haidaki meelest võib Hundi NFL-i pääsemisele takistuseks saada vaid sportlase valik ala juurest lahkuda või traagiline vigastus. „Oleksin pigem üllatunud, kui ta tippseltskonda ei saaks,” kinnitas Haidak.

Wollmanile teeb rõõmu, et spordijuhtimist tudeeriv Hunt suudab edukas olla absoluutselt kõiges, mis ta ette võtab. „Olen vaimustatud, kuidas Margus oma elu korraldab ning kõikidest võimalustest nii klassiruumis kui ka staadionil maksimumi võtab,” rääkis treener.

„Mis iganes spordi ta ka valiks, olen kindel, et teda saadab edu. Samal ajal esindab ta suurepäraselt Eesti riiki. Praegugi juba küsitakse minult Eesti ning selle ajaloo ja laulva revolutsiooni kohta. Texase inimestele, kes Margust tunnevad, on teie maast jäänud hea mulje. Tema pere ja riik peaksid olema väga uhked.”

Publikul kõrged ootused

Kaks nädalat tagasi valiti Hunt konverentsi ja enda positsiooni parimaks mängijaks. Võidumängus East Carolina üle blokeeris Hunt lausa kaks vastase löögivärava üritust ning eestlase ühele saavutusele järgnes meeskonnakaaslase abiga touchdown, mis tõi tiimile väärtuslikud kümme punkti. Pärast seda päeva on fännide ootused Hundi suhtes kõrgeks kruvitud.

„Ei oska öelda, mis pärast auhinda muutus. Üritan sellele mitte mõelda,” sõnas Hunt, kuid osutas siiski senisest suuremale tähelepanule. „Viimasel mängul skandeeris tribüün „Block that kick!” (peata see löök – toim), mis tekitas natuke lisapingeid küll.”

Hunt tunnistas, et püüab alles võõrasse mängu sisse elada. Põhitõed on selged, vigu aga annab veel lappida.

„Kuigi ma algrivistusse ei pääse, üritan saada üha pare­maks tagavaramängijaks. Instinktid hakkavad juba välja lööma, kuid tahaksin ennast veel mugavamalt tunda,” selgitas ta. „Väljakule joostes saan treenerilt juhised, kuidas pean käituma. Kiire tempo tõttu esineb vahel ka mängujoonisest kõrvalekaldumisi, kuid kellel seda ei juhtuks?“

Tänaseks päevaks on Mustangsil koos kolm võitu ja kolm kaotust.

Ööl vastu homset mängitakse seitsmenda asetusega Houstoniga. Eesti aja järgi kell 02.30 algavat mängu kannab üle USA telekanal CBS-C.

Arvamused

USA-sse minek rikkus Marguse tehnika

Rein Ahun

Hundi esimene treener

•• Kardan, et Margus peab tegema valiku, kui ta tahab ühel alal edukas olla. Ameerikasse minek rikkus ta tehnika täiesti ära. Mõistan, et ta peab jalgpalli mängima stipendiumi pärast ja et mängus on suured rahad, kuid tõsiselt kettaheitega tegelemiseks tuleb Ameerika jalgpall lõpetada. Kooli ja jalgpalli kõrvalt läheb olümpiaks valmistumine väga raskeks. Olen kuulnud ka seda, et Wollmani treeningmeetodid on vanamoelised. Sisuliselt on ta heaks kettaheitjaks suutnud treenida ju vaid Aleksander Tammerti. Eestisse naastes peab Hunt end tõsiselt käsile võtma, sest praegu oleks ta meie kettameestest vaid kolmas või neljas number. 

Trenni peab ju igal juhul tegema

Erki Nool

Olümpiavõitja

•• Ameerika jalgpalli treeningud ei saa mõjuda halvemini kui juunioride maailmameistritiitel, pärast mida tal juhe kokku jook­sis. Trenni tuleb igal juhul teha ja minu arvates on jalgpallitreeningud füüsiliselt piisavalt rasked. Ma ei välistaks võimalust, et ta täidab jalgpalli kõrvalt kettaheite olümpianormi 63 meetrit ja lä­heb olümpiale. See oleks mui­dugi fenomenaalne, kuid kindlasti mitte võimatu. Kindel on see, et mis iganes valiku Hunt ka teeb, vaja on pühendumist ja keskendumist. Üle jala mõlema harrastamisest ei tule midagi välja. Wollmani tööd küll kritiseerida ei tohiks, ta on siinsetest treeneritest vähemalt sajand ees.

Ameerika jalgpalli ülikooliliiga

•• NCAA I divisjon jaotub kaheks konverentsiks – esimeses on kuus tippmeeskonda, teises, kuhu kuulub ka SMU Mustangs, viis nõrgemat.

•• SMU Mustangs on võitnud kolm meistritiitlit. Pärast nn Death Penaltyt (otsetõlkes surmanuhtlus – toim), mis saadi mängijatele palkade maksmise eest aastaks ajaks 1987. aastal, ehitatakse üles täiesti uut meeskonda. Ühelegi Bowlile pole tiim 20 aasta jooksul jõudnud.

•• Margus Hunt mängib oma pikkuse ja jõu tõttu vasakul kaitseliinis. Jooksumängu puhul peab ta kinni võtma palliga jooksva vastase, söödumängus jõudma mängujuhini enne, kui see palli saab.