“Mu unistus on mängida kunagi elutselise pallurina Inglise kõrgliigas – Derbyga ühinedes astun suure sammu unistuse täitumise suunas,” ütles Briti klubi noorteakadeemia täieõiguslikuks liikmeks saav 16-aastane Ojamaa, kelle kõrval peavad kontrahtile alla kirjutama ka tema ema Ülle ja isa Heikki.


Derby County noortesüsteemi kuuludes on palluril suur võimalus teenida hiljem klubiga profileping – mullu pakuti kuuest akadeemia lõpetajast koguni neljale elukutselise palluri staatust. “Aga ma loomulikult mõistan, et see on ikkagi minus kinni,” ütles Ojamaa. “Järgmisel kahel aastal tuleb endast kõik anda.”

Ojamaale lisab usku Derby akadeemiast sirgunud Inglismaa U-21 koondise liikme Tom Huddlestone’i näide, kes pallib praegu Tottenham Hotspuris.

“Akadeemia ja esindusmeeskonna vahel on tugev side – harjutatakse kõrvuti väljakutel,” ütles Ojamaa. “Samuti on võimalik, et akadeemia pallureid kaasatakse vahel põhimeeskonna treeningutesse ning sealt edasi karikamängudesse. Mõned poisid mängivad juba reservi eest.”

Hüpe iseseisvasse ellu

Noormängija leping Derbyga tagab eile koos vanematega Inglismaale reisinud Ojamaale tasuta majutuse, toidu, õppimise ja treenimise. Lisaks kätkeb stipendium igapäevast elamisraha. Ründaja ja ründava äärepoolkaitsjana mängivast FC Flora kasvandikust saab ühtlasi nüüd teine eestlane pärast Mart Poomi, kes pääsenud jalgpalli sünnimaa kõrgliigaklubisse.

“Perekonnast eemalolek mõjub esialgu kindlasti raskelt,” tunnistas alates homsest, kui vanemad Inglismaalt koju naasevad, iseseisvasse ellu sukelduv Ojamaa. “Kuid arvan, et saan hakkama.”

Kümmekond akadeemia liiget, kes pole pärit Derbyst, elavad üheskoos suures eramus. Nende toidulaua eest hoolitseb vanem paar. “Sealt viiakse meid hommikul bussiga trenni ja õhtul tuuakse tagasi,” rääkis Ojamaa. “Kahe välismaalase, mullu akadeemiaga liitunud austerlase ja slovakiga saan juba päris hästi läbi.”

Äsja Tallinna prantsuse lütseumis 10. klassi lõpetanud Ojamaa haridustee jätkub Derbys spordikallakuga kolledžis.

“Aga kogu elu hakkab kulgema siiski jalgpalli ümber,” selgitas nooruk. “Koolis hakkan käima vaid pooleteisel päeval nädalas – kolmapäeviti on meil täispikk koolipäev, neljapäeval istume õhtuti tundides. Akadeemias on ka inimene, kes hoiab poistel silma peal, et nad õppimises maha ei jääks.”

Ojamaa hakkab mängima Derby noorteakadeemia U-18 meeskonnas, mida juhendab Kevin Thelwell. Suuremate Inglise vutiklubide järelkasv võistleb nn akadeemiate liigas.

“Üks meeldiv kohustus on akadeemia poistel veel – tuleb käia Pride Parkil vaatamas kõiki Derby põhimeeskonna mänge ning ässade tegutsemisest õppust võtta,” märkis Ojamaa.

Koju lubatakse akadeemia noori kolm korda aastas: jõuludeks, lihavõteteks ja paariks kuuks suvel puhkama. Reisikulud katab Derby County.

FC Flora’90 noortemeeskonnast tuule tiibadesse saanud ja tänavu FC Flora II hingekirja kuulunud Ojamaast hakkas Derby tõsiselt huvituma mullu sügisel, kui klubi noorteakadeemia skaut Alan Travise oli käinud Tallinnas jälgimas Ojamaa etteastet Eesti ja Hollandi U-17 koondiste EM-valikmängus.

Mitu kosilast

Kuigi Ojamaa pidi koos kaaslastega leppima 1:5 kaotusega, suutis nooruk Derby vaatleja oma oskustega ära võluda. Ja mitte ainult tema, vaid ka Londoni Chelsea ja PSV Eindoveni talendiotsijad!

Sügisesel koolivaheajal käis Ojamaa nädala Derby noortemeeskonna treeningutel ja kuna Inglismaa-reis oli juba ette võetud, külastas pärast seda ka superklubi Chelseat. Kevadise vaheajanädala veetis ta taas Derbys.

“PSV tahtis mind ka Hollandisse treeningutele kutsuda, ent Derby oleks sel juhul tehingust loobunud,” avas Ojamaa võõrsile siirdumisega kaasnenud tagamaid. “Ma pidasin aga just Derbyt parimaks valikuks – eelkõige meeldiva õhkkonna pärast. Derby võtab noori tõesti selleks, et koolitada neist põhimeeskonna mängijaid. Rikkad klubid nagu Chelsea ei pruugi hiljem nii paljudele kasvandikele profilepingut pakkuda, sest võivad endale osta, keda tahavad.”

FC Flora ja Derby jõudsid Ojamaa Inglismaale siirdumises kokkuleppele juba talvel, kuid maikuus sündinud pallur pidi isikliku lepingu sõlmimisega ootama 16-aastaseks saamiseni.

Derby County FC – eestlaste klubi

•• Henrik Ojamaast saab teine eestlane pärast rahvuskoondise raudvara Mart Poomi Inglismaa klubis Derby County.

•• Poom veetis Derbys oma karjääri hiilgeaja, kuuludes klubisse aastail 1997–2002, enne kui siirdus Sunderlandi. 2000. aasta kevadel valiti Poom Derby hooaja parimaks mängijaks.

•• Derby County on asutatud 1884. aastal, klubi hüüdnimi on The Rams ehk Jäärad.

•• Inglismaa meister 1972 ja 1975, teine koht 1896, 1930 ja 1936, Inglismaa karika võitja 1946.

•• Derby esindusmeeskond peab kodumänge üle

33 000 pealtvaataja mahutaval Pride Parki staadionil.

•• Esindusmeeskonna peatreenerina töötab alates 2006. aasta juunist Billy Davies.

•• Pärast kõrgliigast väljakukkumist 2002. aasta kevadel tõusis Derby viie esiliigas veedetud hooaja järel tänavu taas eliitseltskonda, alistades esiliiga play-off’i finaalis West Bromwich Albioni 1:0.

Mart Poomi abita Derbysse

Mart Poom, Derby County viimase kümnendi armastatumaid mängijaid, on Derbys endiselt suure au sees.

“Kui puutusin kokku Derby põhikoosseisu meestega ja nad kuulsid, et tulen Eestist, asusid kohe uurima Mardi käekäigu kohta,” meenutas Ojamaa oma varasemaid reise Derbysse. “Ise ma kahjuks Marti ei tunne.”

Uskuge või mitte, aga Ojamaa siirdumises Derby ridadesse polnudki Poomi käsi mängus. “Kui käisime mõni aasta tagasi FC Flora’90-ga Inglismaal ja Šotimaal, hakkasin silma praeguseks Derbyst lahkunud noortetreenerile Glyn Salmonile. Tema saatiski sügisel oma skaudi Tallinna mind vaatama,” selgitas Ojamaa.

Ojamaa eriline tänu kuulub aga emale, kes ei läinud Tartu ülikooli õigusteaduskonna cum laude lõpetanuna mitte tööle, vaid keskendus laste kasvatamisele. “Ta viis mind koos vanema venna Harriga kogu aeg trenni ja tõi pärast koju,” ütles noor pallur. “Saime tänu ema pühendumusele väga hea kasvatuse.”

Ühe lausega:

•• Maret Ani võitis koos Uus-Meremaa tennisisti Marina Erakoviciga ITF-turniiril Itaalias Padovas paarismängu, alistades finaalis 6:4, 6:4 sakslannad Vanessa Henkese ja Andrea Petkovici, üksikmängu poolfinaalis kaotas Ani tšehhitarile Sandra Zahlavovale 6:2, 6:7, 2:6.

••  Motokrossi MM-etapil Rootsis oli Tanel Leok klassis MX1 avasõidus teine ja teises stardis viies, kokkuvõttes hoiab ta 9. kohta.

••  Eesti korvpallimeistrivõistlustel teiseks jäänud BC Kalev/Cramo vastasteks ULEB Cupil on Villeurbanne’i Asvel (Prantsusmaa), Gran Canaria (Hispaania), Ludwigsburg (Saksamaa), Ateena Panionios (Kreeka) ja Wroclawi Slask (Poola).

••  Eesti võrkpallimeister Tallinna Selver sai eurosarjas Challenge Cup esimeseks vastaseks mullu Meistrite liigas pallinud Sofia Levski Siconco, naiste Challenge Cupil kaasa lööv Viimsi VK Milstrand/EBS kohtub Las Palmase Hotel Canturiga.

•• Triatloni Euroopa meistrivõistlused Taanis Kopenhaagenis katkestas Marko Albert jooksudistantsil, Euroopa meistriks tuli hispaanlane Javier Gomez.

Üks küsimus: Heino Enden

•• Soome korvpallur Petteri Koponen valiti NBA drafti avaringis Philadelphia 76ersi poolt, kes loovutas mehe mängijaõigused kohe Portland Trail Blazersile. Kuidas kommenteerite?

Suursündmus mitte ainult Soome, vaid ka teiste Põhjamaade korvpallielus. Valik drafti esimeses ringis näitab, et NBA-s nähakse Koposes sobivat tüüpi profikorvpalli jaoks, kelle kasvatamine peaks olema iga korvpalliriigi ülesanne.

Eestis on kombeks puššida iga anne kiiresti üles, kuid rahvusvahelise korvpallituru jaoks pole jutul tähtsust. Ma pole ise Koponeni mängimas näinud, kuid ta peab igal juhul hea olema – NBA-s põrsast kotis ei osteta.

Soome korvpall on andnud toodangut: Hannu Möttölä mängis mitu hooaega NBA-s ja oli viimati Žalgirises, Teemu Rannikko on Euroopas hinnatud. Koposega seoses sobib näiteks Leedu kuulsus Šarunas Marciulionis, kes polnud meeskonnamängija, kuid kelle omadusi NBA-s kohe tähele pandi. 19-aastane Koponen võib olla just NBA-le sobiv tüüp. Aga on selge, et esimesel hooajal tal NBA-s üle miinimumlepingu loota pole.

Henrik
Ojamaa

Sündinud 20. mail 1991
Pikkus 175 cm, kaal 75 kg
Positsioon väljakul: ründaja, ründav äärepoolkaitsja
Haridus: lõpetanud 10 klassi Tallinna prantsuse lütseumis, hinded valdavalt head ja väga head.
Pere: ema Ülle, isa Heikki, õde Hanna-Leena (7), vennad Harri (19) ja Hindrek (12). Vennad mängivad samuti jalgpalli.
Treenerid: Jan Važinski, Priit Tomingas, Aavo Sarap, Priit Adamson, Zaur Tšilingarašvili, Ivo Lehtmets.
Klubid: Tallinna Jalgpallikool, FC Flora, Derby County (kaheaastane leping alates 2. juulist 2007).
Noortekoondises: esindanud Eesti U-17 meeskonda viies ametlikus mängus ja löönud ühe värava.
Suurim eesmärk: mängida Inglismaa kõrgliigas ja esindada Eesti rahvusmeeskonda.
Eeskuju: Tšehhimaa poolkaitsja Pavel Nedved (Torino Juventus). “Tal on kõik OK – kiirus, tehnika,löök, lisaks oskab suurepäraselt kaitsta,” leiab Ojamaa.