Ligi 30 000 inimest jälgis Saksamaal Aachenis hinge kinni pidades, kuidas 25-aastane Zara Phillips startis kolmevõistluse viimasel alal, takistussõidus. Tänu veatule krossisõidule oli ta esimese päeva koolisõidu viiendalt kohalt tõusnud võistluste liidriks.

12-aastane kuninglik ratsu Toy Town tõi takistussõidu parkuuri läbides ühe lati alla, kuid hobuse ja ratsaniku ühispingutuste najal suudeti austraallane Clayton Fredericks ja ameeriklanna Amy Tryon selja taga hoida. Kuninglik võit!

“Uskumatu! See on fantastiline tulemus! Olin pinges, sest ma ei kuulnud kella ja ei saanud õigel ajal rajale,” oli värske maailmameister üdini õnnelik. Medali pühendas ta oma heale sõbrannale ja konkurendile Sherelle Dukele, kes hukkus nädal varem toimunud võistlusel.

Zara ema, Inglismaa printsess Anne, võitis 35 aastat tagasi Euroopa meistrivõistlustel kuldmedali. Kuna Vana Maailma parimaks on Zara juba tulnud, siis tänavune võit viis tütre emast vaksa jagu ettepoole.

Nagu vormelisõidus, kehtib ka ratsutamises üks surematu küsimus – kui suur on inimese roll? Keskpärane dÏoki võib suurepärase ratsuga sõites saavutada mida tahes, kuid meisterlik ratsanik keskpärasel hobusel kõrgele ei küündi. Eriti sapiseks lähevad  jutud siis, kui maailmameistriks tuleb kuninglik võsu.

“Ta on erakordselt hea ratsutaja,” ei taha ühe Phillipsi hobuse kaasomanik ja ratsutamisajakirjanik Pippa Cuckson sellist kriitikat omaks võtta.

“Zara sõit on samaaegselt elurõõmus ja distsiplineeritud. Ei mingeid ettekirjutusi hobusele, see on pigem partnerlus. Muidugi peab ratsugi hea olema, aga ratsanik samuti. Neil inimestel, kes teda ei tunne, on kerge mõelda, et talle tuuakse kõik kandikul kätte. Tean, mis toimub eesriide taga. Zara näeb kõvasti vaeva ega saa rohkem kõrvalist abi kui teised võistlejad. Temagi hoiab käes labidat ja loobib sõnnikut.”

Zara Phillipsi geenijuuri uurides ei ole tema võidud üllatavad. Printsess Anne’ist isegi edukam on olnud Zara isa Mark Phillips, kes tuli 1972. ja 1988. aastal olümpiavõitjaks meeskonnavõistluses.

Ka Sandy Phillips, kes 1997. aastal abiellus Zara isaga, on tunnustatud koolisõitja ja on oma teadmisi kasutütrele lahkelt jaganud.

Talent või kaasreisija?

Ratsutamise mitmevõistluse puhul seisneb trikk selles, et tuleb leida hobune, kes on piisavalt täpne koolisõidus, vastupidav krossirajal ja kuulekas takistusi ületades. Toy Town on seda kõi-ke.

Lisades siia kolme ruutkilomeetrise olümpiastandarditele vastavad harjutustingimused, kaheksa varuhobust, kaks täiskohaga tallimeest ja 0,5 miljoni naela suuruse aastaeelarve, saamegi kokku Pekingi mängude suursoosiku.

Enne 2003. aastat ei võtnud Zara Phillips sporti kuigi tõsiselt. Põhjuseks neiu peolembus ja rahanappus!

Ka üheainsa hobusega võistlustel käimine nõuab 20 000 naela aastas ja hoolimata oma kuninglikest sidemetest polnud Zaral seda kuskilt võtta.

Kõik muutus kolm aastat tagasi, kui neiu sõlmis oma sõbra Jimmy Blackshaw’ abiga esimese sponsorlepingu.

2004. aasta Ateena olümpia-mängud oli Zara sunnitud Toy Towni jalavigastuse tõttu vahele jätma.

Siniverelise Zara metsik elu on möödanik

•• Kui varem jõudis Zara Phillips nii mõnelgi korral voodisse varahommikul, siis nüüd on päevaplaan pea peale pööratud.

•• “Zara nautis pidusid täiel rinnal, kuid nüüd on hobused tähtsamad. Ta tõuseb iga päev kell viis hommikul üles ja läheb ratsutama,” kinnitas Jimmy Black-shaw, et Zara kuningliku mässu päevad on möödas.

•• Keele rõngastamine, rannas topless-päevitamine, benji-hüpped, Sydney ööelu ja sõbra Richard Johnsoni külge käeraudadega aheldamine – see kõik on möödanik.

•• Nagu ka Johnson, kelle asemel võib Zara käevangus näha hoopis inglise rägbistaari Mike Tindalli.

Spordiarmastus on kuningatel veres

Henry VIII

Henry VIII armastas mängida tennist. Väidetavalt toksis ta palli oma teise naise Anne Boleyni vahistamise ja isegi hukkamise ajal.

James I

Väljend “kuningate sport”, millega kirjeldati hobuste võidukihutamist, tuli kasutusele 1605. aastal, kui James I avastas, et tasane pinnas sobib selleks spordialaks suurepäraselt.

Hertsog

Edinburghi hertsog võistleb veel 80-aastasenagi innukalt nelja hobusega tõldade võidukihutamistel.

Charles

Tuntud on lugu prints Charlesi ja Camilla kohtumisest polomat‰il 1973. aastal. Ka Charlesi abikaasas Dianas olid tugevad spordiinstinktid – võitis ta ju Ludgrove’i kooli lastevanemate päeval korraldatud jooksuvõistluse 1987. aastal.