Kogu hooaja hea sõbranna Lindsey Vonni varjus püsinud sakslanna Maria Reisch kerkis kahe kuldmedaliga nende mängude kuningannaks. Giuliano Razzoli tõi aga itaallastele esimese meeste mäesuusakulla pärast legendaarse Alberto Tomba koguni 22 aasta tagust võitu samuti Kanadas, Calgarys.

Razzoli teise sõidu eel Whistler Creekside’i slaalomirajal vaatas itaallasest rahvusvahelise olümpiakomitee asepresident Mario Pescantegi taevasse Neitsi Maarja suunas ja saatis teele kullasoovid. „Need mängud on seni olnud itaallastele täielik katastroof,” lausus 1980. aastal Tallinnaski käinud ja nüüdki meie pealinna sõnadega molto bella meenutanud Pescante Eesti Päevalehele.

Kõrgema võimu abi oli saapamaale neilt mängudelt üldse esimese kulla toomiseks ka tarvis: Razzoli paikneb slaalomi jooksvas edetabelis alles üheksandal kohal ja on varem võitnud vaid ühe MK-etapi – tänavu jaanuaris Zagrebis. Särtsakas ja elav 26-aastane Giuliano ei vedanud kaasmaalasest ROK-i asejuhti alt ja tunnistas sõidu järel ka ise, et Tomba saabastesse astumiseks vähemalt esimese kinniti sulgemine on itaallastele kujuteldamatult oluline. „Olin koduste ootustega väga hästi kursis, kogu riik oli seni neis mängudes pettunud, mistõttu mu medal on erakordselt tähtis.”

Sarnaselt Tombaga mitte Alpides, vaid Apenniinides oma esimesed suusakogemused omandanud Razzoli sai võidu toonud sõidu eel abi ka „La Bombalt” endalt. „Ütlesin talle vaikselt, et lasku minna, hoidku pea külmana, ja seda ta tegigi,” lausus sõumees finišis võitjat tervitades. Razzoli ise suurmeeste jälgedesse astuda ei karda, sest eks Apenniinide toit olegi just see, mis meistreid sünnitab!

Reisch varjutas Vonni

Naiste seas pidi neist mängudest kujunema Lindsey Vonni olümpia, kes superstaarile kohaselt on tuntud nii rajal kui ka selle kõrval – Vancouverisse kolme olümpiakulla järele tulnud nägus ameeriklanna poseeris vahetult mängude eel nimeka spordiajakirja Sports Illustrated esikaanel ega pidanud paljuks end ka vastavas erinumbris bikiinide väele võtta. Erinevalt aga näiteks sarnasel moel tähelepanu püüdnud tennisistist Anna Kurnikovast suudab Vonn tähelepanu püüda ka spordis.

Hooaja valitsejanna saagiks jäi pelgalt kuld kiirlaskumises ja pronks suurslaalomis. Rambivalguse röövis hoopis Riesch, kes võitis kulla alpi kahevõistluses ja slaalomis. „Uskumatu! Juba üks kuld olnuks saavutus, kuid nüüd on neid kaks!” rõõmustas 25-aastane Riesch, kes tuletas oma medalivõitude järel meelde ka selle olümpia kõige kurvemat hetke – grusiin Nodar Kumaritašvili surma.

Olümpiatähtede Maria Rieschi, Giuliano Razzoli ja Torino pettumuse maha pesnud suusamaailma paha poisi Bode Milleri kõrval andsid Whistleri radadele rõõmsat särtsu ka sloveeni Tina Maze ja horvaadi Ivica Kostelici kaks hõbedat ning noore sakslanna Victoria Rebensburgi kuld suurslaalomis. Täiega põrusid aga austerlased, kes said Torino 14 medali kõrvale Whistlerist vaid neli. Kuldmedaleid teeniti nelja aasta taguse neljaga võrreldes pelgalt üks – Andrea Fischbacher naiste suurslaalomis.

Punaseks laternaks osutus pesueht Tola

Igal suurvõistlusel on omad eksootilised staarid. Näiteks Lake Placidis alpialadel ja Sarajevos koguni „kahevõistlust teinud” ehk oma aega mägede ja murdmaaradade vahel jaganud kostariikalane Arturo Kinch või Calgarys bobiga finišisse jalutanud Jamaica Cool Runningsi mehed. Vancouveri staarideks kujunesid sellised „mäesuusaässad” nagu slaalomi eelviimane lõpetaja, gaanalasest lumeleopard ja meedialemmik Kwame Nkrumah-Acheampong. Aga müts maha, mees täitis oma olümpiaeesmärgi – mitte jääda viimaseks. Punase laterna au sai endale Erjon Tola, kes „võitis” viimase koha tänu sellele, et ei läbinud esimeses sõidus üht väravat. Tõelise olümpialasena otsustas albaanlane mitte alla anda, trampis pisut ülesmäge ja lõpetas seeläbi slaalomi esimese osa üle 46 sekundi Razzolist aeglasemalt. Razzoli aeg oli seejuures 47,79 sekundit. Kokkuvõttes kaotas olümpialane Tola raja 1.39,32-ga läbinud võitjale 1.04,56.

Eesti mäesuusataja Deyvid Oprja sai tulemuse kirja suurslaalomis, kui liugles finišisse 66. sportlasena, kaotades võitjale ligi 23 sekundit. Slaalomis ta katkestas. Meie naismäesuusataja Tiiu Nurmberg omakorda katkestas suurslaalomis, slaalomis jäi tema laeks 42. koht ja kaotus võitjale 15,1 sekundit.