Salumets põrutab: "Usun, et poisid on näljased ja tahavad kõikide klubidega tõsiselt rinda pista - kergelt ei pääse keegi. Iseasi, kuidas pallurite kompuutrid vaimsele survele vastu peavad."

Salumets voolib täisväärtuslikku klubi

Konkurendid ongi juba trummipõrina saatel suurtest eesmärkidest rääkinud. "Arvan, et sel hooajal annavad veel tooni vana Kalevi mehed, sest vahe taganttulijatega on suur," nendib kogenud juhendaja. "Meie seame sihte rahulikult, üritame liikuda sammhaaval."

"Nybiti pallurid on sündinud hiljem kui 1970. aastal," meenutab Salumets. "Sihipärane töö viiks vähemalt neli meest rahvuskoondisse. ülejäänud võivad aga kaua mängida ja tõsta seeläbi ala keskmist taset. Samas pole mõtet rääkida, et Nybitisse on koondatud kõik andekamad noormängijad."

Salumets ihkab Nybitist voolida täisväärtuslikku meeskonda. "Praegu on kõigil ühesugused probleemid," tõdeb Salumets. "Poisid võib ju ka käsu korras treenima panna, ent mulle on hoopis tähtsam, mis mõtetega nad EMKLis platsile lähevad. Kas soovivad pelgalt osaleda või rihivad head tulemust?

Kõigepealt peab muutus toimuma ülevalpool õlavööd, alles siis võime rääkida tõsistest koormustest. Eesmärk number üks ongi see, et sportlase sisemuses toimuks nihe. Noor peab vanematele mängijatele hambaid näitama. üritan poistele selgitada, miks rohkem treenida tuleb."

Salumets sai kogu suve tegelda EMi valikturniiriks valmistunud 1976. aastal sündinud palluritega. "Pisut vanem seltskond jäi pooleteistkümneks kuuks omapead, nende tööd polnud võimalik jälgida. Kahju, et Seil, Nurja, Lokutsievski ja Hendrikson mul pidevalt peos ei olnud. Lulli nad muidugi ei löönud, aga täisteadliku tööd - nagu EMi rühm - ka ei teinud. Minu maitsele vastava ettevalmistuse läbisid vaid neli-viis meest. Jõutsükli tegid aga kõik kaasa."

Peatreener ei nuta

Salumets utsitab hoolealuseid Pirital. "Tipptreeninguteks on siin kõik hädavajalik käe-jala juures: palli- ja jõusaal, bassein, saun, taastumiskeskus ning mets, kus hea võhma koguda."

"Vastupidavustestid näitavad, et areng on normaalne," märgib Salumets. "Varem külastasid jõusaali tõsisemalt vaid üksikud."

Mullu suurt Kalevit juhendades kritiseeris Salumets töötingimusi: kokkupuuted mängijatega olid põgusad. "Tänavu olen veelgi keerulisemas olukorras," tõdeb ta. Koraci sarjas osaleb Nybit teatavasti Eesti Näituste nime all. Siis kasutatakse BC Tallinna (Raoul Suurorg, Tair Tenno) ja SK Polarise (Tarmo Kikerpill, Andrus Renter) mängijate teeneid. "Niisugune kombineerimine raskendab terviklikku ettevalmistust." EMKLis ühinevad Nybitiga suure Kalevi liikmed Marek Noormets ja Valmo Kriisa. "Korra olen neid näinud, tagataskus on neljapäevane ja reedene treening, mis kuluvad taktikaõppustele."

"Aga ma ei nuta," ütleb Salumets. "Poisid saavad ju hädavajalikke mänge. Kuus Koraci sarja kohtumist panevad mõnegi asja paika. õnneks on mehed puudustest isegi aru saanud."

DEIVIL TSERP

SK Erger Nybit

Kaido Seil 1975 191

Mark Shein 1977 186

Gert Hendrikson 1974 190

Valmo Kriisa 1974 192

Marek Noormets 1971 204

Margus Nurja 1973 202

Priit Pihela 1977 197

Priit Ilver 1976 203

Priit Lokutsievski 1972 196

Svjatoslav Avdejev 1977 196

Margus Vijard 1972 185

Rain Küttis 1974 186

Hendrik Tibar 1976 196

Kristjan Vanaselja 1981 194

Risto Laur 1979 197

Vanemtreener Jaak Salumets

Treener Priit Teniste

Esindaja Kalle Klandorf