Sõudja Jüri Jaanson juhatas võistlushooaja sisse tavapärase esikohaga Emajõe regatil. Veel lehekuu lõpul ootavad märksa vihasemad vastased. "Usun märkide põhjal, et olen tugevam kui mullu," ilmutab viimastel MM-võistlustel C-finaaliga leppinud Jaanson murendamatut võitlejahinge. "Nimelt liigub paat ladusamalt kui eelmisel kevadel." 1990. aasta maailmameister ja 1995. aasta hõbe veenab ennast ja teisi, et pole matnud usku tõusta Sydneys olümpiavõitjana pjedestaalile.

MK-sarjas tuleb jõuda esikaheksasse

Jüri Jaansoni rahvusvaheliste võistluste seeria algab 29.-31. mail Münchenis MK-sarja esimese etapiga. Teine etapp sõidetakse 19.-21. juunil Hazewinkelis ja kolmas 10.-12. juulil Luzerni Rotseel.

"Et suvi algab kohe MK-sõitudega, püüan prognoosidest hoiduda. Enesetunde järgi arvan, et peaksin finaalivõimeline olema," räägib maailma karika kahekordne võitja. "Ma lihtsalt pean end MK-l esikaheksasse sõudma, et taastada kodune A-grupi sportlase stipendium. Alles siis võin keskenduda MM-võistlustele, täpsemalt — kulla võitmisele."

MM peetakse 6.-13. septembrini Kölnis ning praegu usub Jaanson, et kõik tema viimase aja tugevamad konkurendid püsivad rivis: "Näiteks sain hiljuti t‰ehh Vaclav Chalupalt faksi, milles ta teatas, et ettevalmistus kulgeb hästi."

Chalupa kirjaridade peaeesmärk oli siiski veel kord vabanda Tallinna talviselt ergomeetrivõistluselt kõrvalejäämise pärast — tervis vedas alt. Ühtlasi aga juhtis Chalupa tähelepanu tõsiasjale, et üksteise ettevõtmisi toetavate tippude hooaeg ei lõpe tänavugi MMiga. Möödunud sügisel osales Jaanson edukalt nii Chalupa auhinnavõistlustel kui Iztok Copi jõesõudmisel Sloveenias, nüüd kinnitab ta valmidust uusi kutseid vastu võtta.

"Ettevalmistusperioodi ülesanded suutsin täita, ent kuigi kõrgelennulisi plaane ei saanud ju rahanappuses tehagi," seletab pärnakas, keda endiselt abistab treener Mihkel Klementsov. "Märtsis harjutasin Hispaanias, see jäigi ainsaks lõunalaagriks. Aprillist treenisin Tartus Emajõel, valida võinuks ka Narva, kuid see on veel kaugem koht. Pärnu jõgi oli lihtsalt jääs," neelab Jaanson vapralt kibedust.

Olümpiakuldasid vermitakse lõunas

33-aastane äss kiidab sponsorfirmat ABB, kes pole teda kahe "krõbekehva" suve järel hüljanud. MM peab näitama, kas taolise valmistumisega võib maailmas läbi lüüa. Sydney-projekt saaks tuule tiibadesse, kui enne kaht järgmist suve õnnestub lõunas harjutada nii sügisel kui kevadel, korra ka talvel.

"Minuvanusel ei teki mingit isu nullikraadises õues lõdiseda ja ilmakapriise kaasa mängida," vangutab Jaanson pead. "Selle talve elasin küll tõsisemate haigusteta üle, kuid õnn ei pruugi korduda. Ja eks vaimgi kulu iga aastaga."

"Kui raha napib, on juhuslikkuse osakaal suur," lahkab kogenud mees. "Soojas paigas saab mahtu pisut suurendada, kuid mis olulisem — treeningute kvaliteeti ühtlustada." Kui A-grupi stipendiaadi staatus taastub, tahab sõudja järgmist treeninguhooaega alustada 1. detsembril Sevillas.