Lausa sensatsiooniks aga ei maksa Kreeka võitu siiski pidada, sest valikturniiril said nad ju esikoha ei kellegi muu kui oma järgmise vastase Hispaania ees.

Kreeka 2 Portugal 1

Turniiri avavärava lõi juba 7. minutil Milano Interi poolkaitsja Giorgos Karagounis, kes kasutas oskuslikult ära Paulo Ferreira valesöödu.

“Oleme saavutanud midagi enneolematut. Tulime platsile võitlema ja kasutasime kodumeeskonna närvilisuse oskuslikult ära,” rääkis Karagounis. “Me ei piirdu selle võiduga, sest kolm punkti ei vii veel edasi.”

Õnnetult algas Portugalile ka teine poolaeg. Vahetusest Simćo asemel platsile tulnud Christiano Ronaldo jooksis oma karistusalas jalust maha Yourkas Seitaridise ja kohtunik Pierluigi Collina näitas kõhklemata penaltit, mille Angelo Basinas kindlalt realiseeris.

“See on Kreeka jalgpalli ajaloo suurim võit,” ei häbenenud sakslasest peatreener Otto Rehhagel rõõmu varjata.

“See võit ei tee meist jalgpalli suurmaad, kuid see näitab, et me ei pääsenud EM-finaalturniirile juhuslikult,” lisas Kreeka kaitsja Mihalis Kapsis.

“See oli unelmate algus. Kes oleks võinud kujutada, et saame oma esimesed kolm punkti Portugal vastu,” rõõmustas Kreeka poolkaitsja Stelios Giannakopoulos.

“Sellisel tasemel võidab see, kes teeb vähem vigu. Meie tegime kaks viga ja see maksis kaks väravat,” tunnistas Portugali suurim täht Luis Figo.

“Mängijad on masenduses ja mina ka. Palun meie mängu pärast vabandust,” rääkis Portugali brasiillasest peatreener Luiz Felipe Scolari. “Esimene mäng oli tähtis, nüüd on teine mäng meile elu ja surma küsimus. Peame võitma esmalt Venemaad ja siis ka Hispaaniat.”

Hispaania 1 Venemaa 0

Teises avapäeva kohtumises alistas Hispaania Venemaa 1:0. Mängu ainsa värava lõi 60. minutil Juan Carlos Valeron, kes vahetusest tulnuna oli jõudnud platsil viibida vaid pool minutit.

“Meil ei olnud lihtsalt õnne, et esimesel poolajal jäi värav löömata. Kuid me suutsime lõpuni üritada ja saime vaeva eest tasutud,” rääkis Valeron.

“See mäng ei olnud jalgpalli klassika nagu selliste turniiride esimesed mängud ikka,” tunnistas Hispaania peatreener Inaki Saez. “Otsisin abi vahetustest, vajasin ette palli hoidvat mängijat ja Valeron tegi just seda, mida temalt ootasin.”

Venemaa koondise poolkaitsja Aleksandr Mostovoi arvas, et Hispaaniale allajäämise põhjuseks olid liiga rängad treeningud enne turniiri. “Ma ei usu, et hispaanlased nii rängalt trennis rügasid. Olen vihane ega usu, et võime veel edasi pääseda,” kurjustas Mostovoi.

“Enamik meist ei uskunud, et suudame Hispaania peatada. Kaotuse peamine põhjus oli meie närvilisus,” lisas Dmitri Alenitšev.

Horvaatia 0 Šveits 0

B-grupi avakohtumine andis tulemuseks turniiri esimese väravateta viigi. Horvaadid olid esimesel poolajal teravamad. 35. minutil avanes Niko Kovacil samasugune võimalus nagu Tallinnas Eestile väravat lüües, kuid seekord läks tema pealöök tagapostist mööda. Vaid paar minutit hiljem eksis ·veitsi kaitse suluseisu tekitamisel, kuid Josip Simunici pealöögi tõrjus väravavaht Jörg Stiel ning tõrjest palli saanud Ivica Olic tabas latti.

Kui teise poolaja alguses sai Johann Vogel teise kollase kaardi ning ‰veitslased jäid kümnekesi. Paraku ajas võimetus oma ülekaalu realiseerida Horvaatia mängijad närvi ning hoopis ohtlikuma mulje jätsid ‰veitslaste mõned harvad vasturünnakud.