“Peale suurt kaotust teisipäeval, kus mul polnud jalgades jõudu ollagi, tundsin, et mul pole midagi kaotada ning tahtsin näidata, et mind ei tohi sel tuuril veel maha kanda,” ütles ratturite seas lihtsalt Vinoks hüütav Kasahstani rattur pärast finišit.

Vahepeal üksi eest ära sõitnud 31-aastane Vinokurov tuli lõpusirgele koos kolumbialase Santiago Boteroga, kuid “kugistas” ta viimastel meetritel alla.

Teisipäeval Armstrongile enam kui viis minutit kaotanud kasahh otsustas seekord mitte midagi juhuse hooleks jätta. Kuigi etapi alguses Jaan Kirsipuu meeskonnakaaslane Thor Hushovd ning Ag2r-i sõitja Samuel Dumoulin peagrupil eest ära sõita üritasid ning Hushovd vahe isegi kolme ja poole minutiliseks venitas, püüdsid kuus jälitajat nad esimesel superkategooriasse kuuluval Col de Madeleine tõusul kinni. Jälitajate seas olid ka Vinokourov ja Botero.

Otsutavaks sai seekord Col du Telegraphe’i nimeline 1566 m tõus, millel Vinokourov ja Botero tegid teistega vahe sisse.

Kuigi päeva raskeimal Col du Galibier' (2645m) tõusul suutis Vinokurov Boteroga vahe 41-sekundiliseks venitada, sai kolumbialane ta laskumisel kätte ning viimased 30 kilomeetrit finišini sõideti koos.

Tombak jätkab

Lõpuspurdis Boterost Vinokurovile vastast ei olnud. T-Mobile rattur passis Phonaki sõitjat, kuni mehed olid 300 meetri kaugusel finišist ning lükkas siis viimase käigu sisse. Botero samaga vastata ei suutnud ja etapivõit kuulus Vinokurovile, kes tõusis kokkuvõttes 12. kohale.

Kollane liidrisärk jäi siiski edasi Dicovery sõitja Lance Armstrongi selga, kes ületas lõpujoone peagrupis, kaotades võitjale 1.15. Etapivõitja Vinokurov tõusis 12/ndaks ning kaotab rekordilist seitsmendat järjestikkust Tour de France’i üldvõitu jahtivale Armstrongile kokkuvõttes 4.47.

Mäekuninga mummuline särk jäi Rabobanki taanlase Mickael Rasmusseni selga, kes on üldarvestuses teine, kaotades Armstrongile vaid 38 sekundit.

Üldarvestuses on kolmas eilselgi etapil kolmanda koha saanud Prantsusmaa sõitja Christophe Moreau.

Eesti rattur Janek Tombak sai mägietapil 115. koha, lõpetades liidrist hiljem 39.46. Kokkuvõttes on Cofidise rattur eelviimasel 166. kohal ning jääb Armstrongist maha juba kaheksa minutit üle kahe tunni.

Tombakul läks veel hästi, sest tuuri pidi katkestama veel teisipäevasele etapile kollases liidrisärgis startinud Jens Voigt, kes kaotas võitjale eile nii palju, et ei mahtunud ajalimiiti.