Tänavu tähistab Eesti lauatennis 70. sünnipäeva, Estonia mälestusturniir taheti korraldada juubelile kohane. Barcelona olümpiavõitja, neljakordse maailma- ja üheksakordse Euroopa meistri Waldneri kaasamise nimel hakati higi valama juba poole aasta eest, lõpuks jõuti tänuväärt eesmärgini. Nähtud vaev tundus kutsujatele harjumatult kopsakas, kuigi päevakangelane ise ütles, et ei kahelnud hetkegi otsuses Tallinna tulla.

Avaringis moodustati sümboolne paar Waldner - Alar Tamming. Endine lauatennisist, nüüdne firmajuht Tamming oli tiitlitega pärjatud Waldneri Eestisse meelitamisel autor nii mõtte tekkimisel kui teostamisel.

Mõistagi ei tasunud sellest ega Waldneri järgmistestki kohtumistest suurt pinget loota. Rootsi kuulsus ei loovutanud oma viiele vastasele ettearvatult settigi, võttes Maarjamaal peetud kõigi aegade tugevaimal lauatenniseturniiril veenva esikoha.

Solopov kaotas soomlasele

Poolfinaali pääses lisaks Waldnerile Eesti esireket Igor Solopov ning soomlased Joni Aaltonen ja Mika Räsänen. Kui siiamaani piisas edasipääsemiseks kahest setivõidust, siis finaalipilet lunastus juba süsteemi "parem viiest" järgi.

Waldneril oli Räsäneni vastu kergeid raskusi vaid settide avapunktide mängimisel, sellele vaatamata tuli võit kindel - 21:17, 21:19, 21:12.

Solopovilt ootas Florasporti kogunenud arvukas publikkond Aaltoneni vääramatut põrmustamist. Ometi kulges nädala eest 20aastaseks saanud põhjanaabri ründemäng tõrgeteta ja ta võitis 21:12, 21:19, 21:13.

"üldiselt ei meeldi mulle kaitsestiili harrastajatega mängida," sõnas rõõmsameelne Aaltonen. "Solopovigi vastu oli mul ainult üks võidutee - pidevalt ja aktiivselt rünnata. Teadsin, et minu ainsagi nõrkusehetke kasutab ta tekkinud mõõna ületamiseks. õnneks kulges kõik ladusalt lõpuni, sain väärt võidu," hindas Euroopa 38. numbri seljatanu.

Hiljuti Soome B-koondisest põhiseltskonda arvatud Aaltonen elas kohtumise ajal üle ka äreva hetke. "Seni piisas kahest setivõidust, nüüdki asusin 2:0 edu järel kätt sirutama. Vaatasin: Solopov kõnnib rahulikult, pea maas, minust mööda ega mühatagi. Alles siis saabus selgus," pajatas Aaltonen.

Solopov analüüsis kaotust sarnaselt teda võitnuga. "Aaltonen surus oma stiili peale ja eksis ootamatult vähe. Ta mängis tõesti väga hästi, ei andnud mulle võimalustki õlekõrrest haarata."

Barcelona olümpial käinud, kuid Atlanta mängudest kõrvale jäänud Solopov elab viiendat aastat Rootsis. "Suurem osa elust ja harjutamistest möödub ikka Rootsis, aga äsja käisin ka prantslaste treeningulaagris. Sain koos tugeva koondisega trenni teha, teiste hulgas Jean-Philippe Gatienilt malli võtta.

Minu Rootsi-klubil Boo KFUM läheb üsna hästi, üritame esiliigast kõrgemale tõusta. Pole võimatu, et lahkun Boo KFUM-ist, igatahes üks eliitliiga võistkond jäi minu testitulemustega rahule. Aga midagi kindlat on veel vara öelda," valgustas Solopov tegemisi.

Waldner lavastas finaalist paeluva show

Finaalile oma ala suure meistriga saatis õpipoiss Aaltoneni "üks suur pabistamine". "Närveerin kohutavalt," tunnistas noormees enne viimast matshi. "Jumaldan Waldnerit, mu toaseintel ilutsevad tema plakatid. Tean ette, et sellest mängust ei sünni võitlust, aga juba temaga mängimine on suur väärtus."

Otsustava lahingu aegu pakuti pealtvaatajatele parajalt nalja. Peaasjalikult etendas tsirkust ikka Waldner, aga tema vastanegi kippus mitmel puhul näitemänguga kaasa minema. Suurimad naerupahvakad läbisid saali, kui maailma edetabeli neljas number paar punkti platsipiirdeid edasi-tagasi ületades mööda saatis.

Waldner vormistas edunumbriteks 21:15, 21:18, 21:18 ning tunnistas hiljem avameelselt, et tahtis teda kaema tulnutelegi vaatamisväärset pakkuda.

Aaltonen aga sai tulevikuks tubli portsu eneseusku. "Tont polnudki nii hirmus. Mõistsin, et Waldner lõbustab rahvast, püüdsin end sellest mitte häirida ja oma mängu jätkata. Nägin, et maailma tipp ei terendagi väga kaugel, sinna on võimalik jõuda. Täna võinuks Waldneri vastu setigi võita, ei enamat."

"Tal on tohutult palju eeskujulikke mängijaomadusi, aga minule tungis kõigist enam esile suurepärane pallitunnetus," lausus Aaltonen õpetaja kohta.

Naiste turniiril valitsesid leedulannad

Nõrgema soo lauatennisistide jõuproov pälvis paratamatult kasinama tähelepanu. Ja ega kodune spordisõber oma sportlasele eriti kaasa elada saanukski, sest leedulannad tegid platsi puhtaks. Parimate eestlannadena küündisid Kadi Kallast ja Merje Aas veerandfinaalini, Katrin Marks võitis lohutusturniiri.

Poolfinaali jõudnud kolmest Leedu pallurist on nimekaim ka Atlantas osalenud Ruta Garkauskaite. "Nädala eest hõivas ta Austraalias üliõpilaste MM-il hõbemedali, magas ühe öö kodumaal ja tuli kohe Tallinna. Kahjuks ei saanud tulla koos Garkauskaitega paarismängus kaks EM-pronksi võitnud Jolente Prusiene, teda sidus kohustus esindada Poola klubi," teavitas Eesti Lauatenniseliidu peasekretär Sirje Lubi.

Garkauskaite alistas poolfinaalis Ina Josepsone 21:15, 21:14, 21:18 ning finaalis Kristina Totilaite 21:17, 21:17, 21:19.

Meeste lohutusturniirilgi jäi esikoht Eestisse, kõik mängud võitis Sergei Petrov.

* * *

Päev enne Estonia mälestusturniiri peeti Eesti - Soome maavõistlus. Meie rahvusmeeskond (Raini Tsäko, Jüri Martin, Jaanus Allikoja) alistas põhjanaabrid 4:0, -naiskond (Kallast, Emilia Väli) kaotas aga 0:3.

Eilseks jõudis lauatennisekaravan juba Viljandisse, kus selgitati parimad Suure Auhinna 3. etapil, Sakala GP-l.

ANDRES VAHER