Mullu noorteklassi maailma 14. numbrina selja taha jätnud Jaak Põldma nime aasta hiljem täiskasvanute ATP edetabelist ei leia. Ons siis noor mängija nii maha käinud?

Teine küsimus, kas Kadriorus on aeg seisma jäänud? Tenniseväljakute tulemustetahvlil on ikka üleval mulluste Eesti meistrivõistluste tabelid, kus Põldma võitis finaalis põnevusmängus Jürgen Zoppi.

“Enda arust ei ole maha käinud. Valisin lihtsalt teise tee ja veetsin aasta USA-s, kus mängisin üliõpilastennist,“ õigustab Põldma naerdes. “Nüüd üritan alama astme profiturniiride kaudu murda ATP edetabelisse ja seal võimalikult kõrgele ronida.“

See ronimine on vaevaline, nagu tõestab Põldma Audentese kooli ea- ja õpingukaaslaste kogemus. Zopp, Vladimir Ivanov ja Mikk Irdoja paiknevad ikka edetabeli teise tuhande esimestes sadades. Otse öeldes: pole pildile pääsenud.

“Poisid olid sügisel Prahas tenniseakadeemias end täiendamas ja alustasid turniire alles uuel aastal,” osutab Põldma põhjusele. “See peaks ju täiesti võimalik olema, et murda end aastaga isegi esimeste sadade sekka. Mu noorteaastate paarismängupartner Ivan Sergejev Ukrainast on kolmandas sajas, belglane Ruben Bemelmans sama kõrgel,” arutleb Põldma.

Eestlasel on ka uut. “Löön nüüd tagakätt ühe käega. Randmevigastus sundis ümber õppima. See polnudki nii vaevaline. Valdan nii rebitud kui ka lõigatud tagakätt, tundub, et tasemele pole halvasti mõjunud. Ja peamine, randmevalust olen lahti.”

Pesapaik olemas

Põldma pole mõtteid mängijakarjäärist põõsasse heitnud. Nagu ka soovi saada korralik haridus. Sestap valmistas ta endale Californias ette pesapaiga, õppides aasta Lõuna-California ülikoolis meediapoliitikat ja - õigust.

“Mängime koos selle kandi mainekaima kooli, California ülikooliga üliõpilasliiga kõrgeimas divisjonis, konkurentideks teiste seas Stanford ja Berkeley. Kaotasime veerandfinaalis UCLA-le 2:4. Olin kuuemehelises meeskonnas kolmas reket ning kaotasin teisel semestril vaid ühe mängu,” kinnitab Põldma. “Minu ülikooli õppemaks on 24 000 dollarit semestris, mida ma kanda ei jaksaks. Sellepärast mängin tennist, mis sobib ka minu plaanidega. Olud on suurepärased: asukoht peaaegu Los Angelese kesklinnas, oma väljakud ja treenerid. Suur ülikool, 23 000 tudengit,” lisab Põldma.

Eestlane läheb sügisel tagasi ning sõlmib lepingu mõneaastaseks õppepausiks. “Üritan tõsiselt tennises läbi murda. Taganemistee on olemas.”

Saabunud aprilli lõpus suvevaheajaks tagasi Eestisse, mängis Põldma Norras Gausdalis ITF-i turniiril, murdes läbi valikturniiri põhitabelisse, kus täna on teise ringi mäng. “USA üliõpilastennise tase on tugev. Eelmise aasta lõpetanutest on John Isner ja Kevin Anderson juba esisajas, Jesse Levine on sellele lähedal. Kavatsen suvel agaralt võistelda,” lubab Põldma.

Jaak Põldma

Sündinud: 16. mai 1988

•• Õpib: Lõuna-California ülikool

•• Saavutused: jõudis maailma noorte edetabelis 14. kohale, mängides edukalt mitmel suure slämmi noorteturniiril nii üksik- kui paarismängus.

•• Karjäär: kuulus ITF-i nn juunioride koondisse, saades tasuta koolitust nimekate treenerite käe all