Iluuisutamise MM-i viimasel alal, naiste üksiksõidus hoiab lühikava järel liidrikohta ameeriklanna Mirai Nagasu, Jelena Glebova läheb vabakavale vastu 22. kohalt. Glebova kogus 47,72 punkti, mis on kehvem summa, kui kodustel Euroopa meistrivõistlustel Tallinnas (50,10) või olümpiamängudel Vancouveris (50,80). „Suuri vigu ma ei teinud, raskete hüpete ja piruettidega jään rahule, kuid tasemeid hinnati väga rangelt,” sõnas Glebova, kellele tegi veidi tuska seegi, et hinne artistlikkuse eest oli hooaja üks madalamaid. Kui enne Torinosse sõitu kartis Glebova, kuidas ta võistlusjääga harjub – sai ta seal ju harjutada vaid kuue minuti pikkuse soojenduse jooksul –, siis tegelikkuses probleeme ei tekkinud. „Tundsin end vabalt, kiirus oli hea, ebaõnnestunud axel’ile minnes jõudu jagus, kuid tõukasin valel ajal,” lausus Glebova Eesti Televisioonile. Kõige suurema üllatuse serveeris aga suurfavoriit Yu-Na Kim (Korea), kelle rohkete vigadega kava ei andnud enamat seitsmendast kohast. Olümpiavõitja punktisumma – 60,30 – oli ligi 18 punkti kehvem kui Vancouveris.

Joubertile 15. medal

Meeste üksiksõidus võitis Jaapanile läbi aegade esimese MM-i tiitli Daisuke Takahashi, keda kohe kohalikus meedias „ajalooliseks meheks” kutsuma hakati. „Minu soovid ei ole sellega lõppenud, tahan igal juhul tiitlit kaitsta aasta pärast kodusel Tokyo MM-il,” rääkis Takahashi Reutersile. Hõbemedali võitis kanadalane Patrick Chan ja pronksi Brian Joubert (Prantsusmaa), kellele see oli juba 15 tiitlivõistluste medal. „Üldkokkuvõttes annaksin oma esinemisele väga kõrge hinde, tegin vabakavas küll paar viga, kuid samas rõõmustan kahe neljakordse hüppe üle,” rääkis Joubert, kes põrus olümpiamängudel, kus ta sai vaid 16. koha. „Vajasin head võistlust, et taas endasse uskuda. Pärast Vancouverit ma enam ei teadnud, kas suudan endisel tasemel võistelda. Nüüd sain küsimusele vastuse,” rääkis rõõmus prantslane.

Kas MM-i on olümpia-aastal vaja?

•• Olümpia-aastal tõuseb ikka ja jälle päevakorda teiste tiitlivõistluste teema. Näiteks, kas kolm nädalat pärast olümpia lõppu on mõtet pidada iluuisutamise MM-i? Tõsi küll, maailmavõistlusele pääseb märksa rohkem uisutajaid kui olümpiajääle, ent medalid jagavad ikka need, kes troonisid tipus ka kolme nädala eest. Seejuures mitmed tipptegijad, Vancouveri medaliomanikest koguni viis, ei leidnud jõudu ega tahtmist MM-il võistelda. Nemad loobusid. „Küsimus kerkib seetõttu, et MM ei paku olümpia-aastal piisavat rahuldust,“ rääkis 1984. aasta olümpiavõitja Scott Hamilton New York Timesile. „Mitmed võistlejad ei osale, inimesed on väsinud ja endast kõik andnud – ja mitte ainult sportlased, vaid ka pealtvaatajad on tüdinenud. Saan täiesti aru, miks MM oma sära kaotab,“ lisas Hamilton.

•• Esialgu näib siiski, et ka aastal 2014 peetakse nii olümpia kui ka MM.