Endine Eesti koondise peatreener Jelle Goes asub 10. augustil tööle Venemaa kõrgliigaklubi Moskva CSKA juurde. Hollandlane võtab klubis üle noortetöö arendusdirektori koha – sisuliselt tähendab see, et tema hooleks jääb kogu CSKA järelkasvu treeningute korraldus ja ka talendiotsing.

“Hakkan tegelema kõige andekamate mängijate otsimise ja valikuga nii Venemaal kui ka välisriikides,” ütles Goes Eesti Päevalehele. “See ei tähenda sugugi mingit kabinetis istumist. Vastupidi – töö hakkab käima mänguplatsil ja treengingutel. Kui vaja, hakkan ka ise noori juhendama,” lausus hollandlane, kes seisis Eesti meeskonna tüüri juures 2004. aasta sügisest tänavu juunikuuni. 

Kaudselt tuli eelmine töökoht Goesile uue ametiposti leidmisel kasukski. Nimelt vahendas pakkumist talle Eestiga ühes Euroopa meistrivõistluste valikgrupis olnud Venemaa koondise peatreener, Goesi kaasmaalane Guus Hiddink. “Hiddink on Venemaal tõsiselt käsile võtnud jalgpalli infrastruktuuri ülesehituse. Ta helistas mulle ning küsis, kas oleksin sellisest töökohast huvitatud.”

Eelkõige kohalikud poisid

Goes viibis eelmisel nädalal neli päeva Moskvas, kus tutvus põhjalikult CSKA töö ja elukorraldusega. Nähtu avaldas talle nii piisavalt muljet, et mees ei kõhelnud pakkumist vastu võtmast – kuigi tööle oli teda kutsunud ka Hollandi jalgpalliliit. “CSKA on tõeliselt professionaalne klubi, ootan pikisilmi, millal saan tööga pihta hakata. Mulle meeldib tuleviku nimel töötada.”

See ei tähenda siiski seda, et automaatselt avanevad suurklubi uksed Eesti noortele, kelle taset Goes hästi teab. “Kõigepealt tegeleme Venemaa enda mängijatega – klubi palkas mind just selleks, et aitaksin arendada nende oma talente,” selgitas Goes. “Aga kui eestlased näitavad end piisavalt heast küljest, siis küllap avanevad neilegi tulevikus võimalused.”

Goes sõlmis CSKA-ga lepingu esialgu pooleteiseks aastaks, võimalusega soovi korral kontrahti aasta jagu pikendada. Tema põhitöökoht hakkab olema Moskvas, kuhu mees varsti kolib – paraku taas pereta, kes jääb Hollandisse.

Moskva CSKA samm klubi arendusse investeerimisel pole üllatav. Mullu lõpetasid nad Venemaa meistrivõistlused esikohaga, kuid sel aastal on mõõna langetud. Praegu asub meeskond 22 punktiga liigatabelis alles 7. kohal ning pole võidurõõmu maitsnud viimases viies liigamängus.