Salumäele käisid pinda sagedased laagrid ja kauane kodust äraolemine. Ta viis oma kodu Soome, astus Puijon Hiihtoseurasse ja kasutab klubi liikmena olusid, kus harjutavad Matti Hautamäki mõõtu mehed.

“Mul kippus sagedane äraolek juhtmed kokku laskma. Mõtle ainult, kuidas kaugemale hüpata, kiirusta uuesti mäele ja tee nagu tükitööd. Tahan rahulikke olusid ja kvaliteetset juhendamist. Üürisime Kuopios elamise, maksin 600 eurot hüppemägede ja saali kasutamiseks. Kui Aiki ka Kuopios erialast tööd saab, oleme kodus, mida Eestis nagu polnudki,” arutleb Salumäe.

Ässadega koos

Eesti hüppemehed harjutasid varem sagedasti Lahtis. “Tegime kannapöörde ja treenime nüüd Puijo mägedel. Sealsete suusajuhtide ja treeneritega on kujunenud hea koostöö. Janne Väätäinen on Soome A-koondise üks treenereist, B-koondist juhendab endine tippmees Ari-Pekka Nikkola. Sellest koostööst lihtsalt peab kasu olema,” kinnitab hüppajate treener Hillar Hein.

“Kuopio oludesse sisseelamine võttis pisut aega, nüüd kahetsen, et suvi nii lühike oli. Mind juhendab Kuopios peamiselt Pasi Huttunen, ent saan nõuandeid teisteltki. Ja hüppan sageli koos ässadega,” kiidab Salumäe, kes eesmärkide osas hoiab meelega madalat profiili. “Kui pääsen Torinos 30 sekka, olen rahul. Ei taha laialt lubada.”

“Jensil on kindlasti väike eelis. Olen isegi Soomes töötanud ja teinud hüppeid selle kõrvalt. Usun, et saan kodus ja koondise laagrites sama töö tehtud,” kõrvutab suusahüppajate teine olümpiamees Jaan Jüris.

Trend minna Soome paremaid olusid otsima näib valitsevat. “Kaks noort õpivad Kuopio kutsekoolis (ammattikoulu) tisleriks ja tegelevad suusahüpetega tõsiselt. Üks poiss on veel minemas. Elamine ja lõunane toidukord on tasuta, kui vanemad Eestis keskmisel järjel, saavad poisid seal hakkama,” lisab Hein.

Eesti kahevõistlust esindab Torinos Tambet Pikkor. Selle ala juhid on suusaliidus uued, uus peatreener Toomas Nurmsalu on lubaja mees: “Tambeti treeningumaht ja intensiivsus on kõvasti tõusnud. Usun, et ta võib väljakutse esitada kellele tahes maailma tippudest, kui ainult psüühika vastu peab.” Pikkor ise sihib Torinos kohta 20 parema hulgas. Tema tiitlivõistluste parim koht (18.) on pärit Trondheimi MM-ilt kaheksa talve tagasi.