Valust ei hooli

Jevgeni Pljuštšenko esinemistehnika ning näitlejameisterlikkus on konkurentide omast valgusaastate kaugusel. Tervelt kaheksa üheteistkümnest kõrgeimast skoorist, mis uue hindamissüsteemi ajal tehtud, sealhulgas seitse parimat tulemust, kuulub Pljuštšenko nimele. Samuti on venelane üks väga üksikutest meesuisutajatest, kes suudab teha Spielmanni spinni ehk ümber oma telje pöörlemise asendis, kus uisutaja hoiab pea kohale sirutatud jalga mõlema käega.

Pljuštšenko ütleb, et Spielmanni sooritamine ei ole nii hõlbus kui nooremas eas. “On olnud kõikvõimalikke selja- ja jalavigastusi, mis segavad. Ei saa öelda, et see oleks raskem – lihtsalt valusam.”

Volgogradist pärit Pljuštšenko alustas uisutamist ema initsiatiivil nelja-aastaselt. Kui ta oli 11-aastane, suleti Volgogradi jäähall ning väike Jevgeni läks edasi harjutama Peterburi, kus töötas treener Aleksei Mišin, kes on värske olümpiavõitja treener tänase päevani.

Tunnustatud Mišin oli ise maailmameistrivõistluste hõbe paarissõidus ning sama treeneri käe all uisutas ka Aleksei Jagudin. Salt Lake Citys kulla võitnud Jagudin lahkus 1998. aastal harjutama USA-sse Connecticuti, sest pani Mišinile pahaks Pljuštšenko eelistamist temale.

Kui Shakespeare

Selge see, et Mišin on Pljuštšenko oskustest sisse võetud, kui võrdleb uisutajat Shakespeare`iga: “Ainult veel Shakespeare oli võimeline peegeldama inimesi tundmas armastust, kurbust, pettumust ja pühendumust. Jevgenist saab Shakespeare, nad on kaks sama kraadiga talenti.”

Pljuštšenko võlgneb Mišinile palju. Kui ema pidi varsti tagasi Volgogradi pöörduma ning niigi vaesest perekonnast pärit Pljuštšenkol polnud millestki elada, siis Mišin võimaldas noorele poisile toidu ja muu vajaliku. Heades tantsuoskustes tuleb samuti Mišinit “süüdistada”, sest karmi distsipliiniga treener käskis Pljuštšenkol uisutamise kõrvalt Maria teatri balletikoolis käia. “Ilma temata oleksin mitte keegi,” on Pljuštšenko öelnud.

Mišini poolt sisseharjutatud režiimist kinnipidamine on Pljuštšenkot elus edasi kandnud. Kuigi peale uisutamise poleks tal vaja millegipärast muret tunda, on Pljuštšenko võtnud ette õpingud Vene kehakultuuri akadeemias ja tal on Vene armees ohvitseri auaste.

Kahtlemata on Pljuštšenko Venemaa kuulsaim ja arvatavasti ka kõige rikkam iluuisutaja. Ta on tunnistanud, et raha ei ole tema jaoks enam probleem ning varandusest on osa saanud nii vanemad kui ka sugulased. Lisaks võttis Pljuštšenko eelmise aasta juunis naiseks 20-aastase Peterburi ülikooli sotsioloogiatundengi Maria Jermaki, kellega koos kuulsust nautida.

Kuigi Vene meedia kartis, et Pljuštšenko tähelepanu koondub uisutamiselt kõrvalistele asjadele, suhtus kogenud treener Mišin sündmustesse külma rahuga.

“Ega abielu pole mingi sääsehammustus.” Ei olnudki.