Sakslane Jürgen Schult elab järgmised kaks nädalat nagu sütel. Kettaheite maailmarekordimees on ju tunnistanud, et ootab 1986. aastast enda nimele kuuluva tipp­margi 74.08 ületamist just Kanterilt, kes nimetas kolme USA-s peetavat võistlust World Record Challenge’iks ehk väljakutseks rünnata maailmarekordit.

Siiski teadis olümpiavõitja enne teisipäevast etteastet Californias Chula Vistas, et raskest jõutreeningutest väsinud ja tuimad lihased ei luba 70 kuni 71 meetrist enamat.

„Võistlus vastas ootustele, sain aru, et väga kaugele pole võimalik veel heita,” ütles teisel katsel hooaja tippmargi 70.84 teinud Kanter. „Hinges küll lootsin, et äkki saan kettale pihta.”

Ei saanud! Neljandal katsel sai Kanter kirja kõrgetasemelise 69.05, kuid ülejäänud sooritustel lagunes tehnika.

Abitreener ja füsioterapeut Indrek Tustit pidas võidukatset Kanteri kõige koledamaks 70-meetriseks heiteks.

12. aprillist Californias harjutav Kanter püüab uuesti maailmarekordit 5. mail ja 12. mail Salinases, kust pärinevad tema 2007. aasta ning 2008. aasta tippmargid – 72.02 ja 71.88.

„Vähemalt kolm päeva läheb tugevatest jõutreeningutest taastumisele, et lihased muutuksid elastseks ja pehmeks,” ütles islandlase Vesteinn Hafsteinssoni hoolealune, kes püstitas treeningul jõuharjutustes isiklikud tipptulemused.

Eneseusk tugevnes

24-tunnise täpsusega sportlase tippvormi ajastav Hafsteinsson ütles juba eelmise nädala lõpul, et treeningukava eeldab Kanterilt pikimaid heiteid 12. mail peetaval võistlusel.

„Etteaste tugevdas eneseusku,” lausus Kanter. „Salinase heitering ja sektor meeldivad mulle tunduvalt rohkem.”

Elu parima hooaja alguse tegi ka Märt Israel, kes sai 64.86-ga kuuenda koha. „Mõtlesin võisteldes Uno Ojandi (kodune treener – toim) soovitusele: „Kes­kendu tehnikale, mitte tulemusele.” Järgmisel võistlustel püüan ületada isikliku tippmargi 66.56,” lausus Israel.

Teise koha sai isikliku rekordiga 65.61 hollandlane Erik Cadee. Ka teised Hafsteinssoni hoolealused olid heas hoos: nii egiptlase Omar El-Ghazaly 65.18 kui ka rootslase Niklas Arrheniuse 65.00 on hooaja tippmark.

„Esmakordselt täitsid neli Vesteinni õpilast ühel võistlusel MM-võistluste A-normi,” ütles Kanteri mänedžer Raul Rebane. „Kõhutunne ütleb, et see on alles algus.”

Tugevasti motiveerituna hooajaks valmistunud Kanteri kolme esimese võistluse võiduheited annavad keskmiseks tulemuseks 70.02.

„See on tavaliste hooaja alguse etteastetega võrreldes kaks ja pool kuni kolm meetrit rohkem,” ütles Rebane.

Võistlus USA-s, Chula Vistas

1. Gerd Kanter 70.84 (hooaja tippmark)  Vaata heidet SIIT
2. Erik Cadee, Holland 65.61 (isiklik rekord)
3. Jarred Rome, USA 65.43 (HT)
4. Omar El-Ghazaly, Egiptus 65.18 (HT)
5. Niklas Arrhenius, Rootsi 65.00 (HT)
6. Märt Israel 64.86 (HT).