Pärnu Eesti sõudmismeistrivõistlustel Pärnus krooniti neljakordseks võitjaks Jüri Jaanson ja Kalli Meriste. Nemad võitsid ülekaalukalt ka ühepaadil. Medalid jagatud, nimetati Eesti koondis 6.-13. septembrini Kölnis toimuvateks MM-võistlusteks. Sõelale jäid üksnes Jaanson ja kergekaalu ühepaadimees Roman Luto‰kin. Noored esinesid hiljutisel kuni 22-aastaste MMil küll üle ootuste hästi, kuid nende koondisse edutamiseks pole aeg küps.

Jaanson otsib jälle sõidurütmi

Jaanson alistas ühepaadil vastuhakku kohtamata nii Luto‰kini kui Kreekas kuuendaks tulnud Andrei ·ilini. Ent MMile mõeldes Jaanson ülemäärast optimismi ei ilmutanud.

“Sõuan hirmus ebastabiilselt,” tõdes eksmaailmameister. “Korralikult tulid välja Müncheni MK-etapi B-finaal ja Amsterdami regatt. Kaks MK-etappi läks täielikult aia taha.

Ebastabiilsuse täpset põhjust ei söanda nimetada, aga nii või teisiti on see seotud vaimse väsimusega. Vaim on kulunud treenimisvõimaluste otsimisele, nii tekib stress. Minu sõudmine sõltub suuresti rütmist, väsinuna ma seda ei taba. Eelmise aasta hilissügisel leidsin ilusa sõidutehnika, talvel see kadus, sest veetreeninguisse tuli kolmekuine vaheaeg.”

@:Lootust annab Jaansonile tunne: jõud pole kadunud. Amsterdami ajaga 6.43 on ta maailma tänavuses edetabelis kolmas — kuid aeg sõudmises eriti palju ei maksa. Jaanson teab, et MMi eel oleks ideaalne otsida hingerahu ja lihvida vormi tugevas koondises, kus kõik probleemid lahendatud. Siis saaks sõudmisele keskenduda. Nüüd tuleb kaheliikmelise koondise arvatava esinumbrina Viljandi laagrist maksimum võtta.

Paariskahene põrus

Paarisaerulistelt kahepaatidelt eeldati nende võistluste üht põnevaimat heitlust. Favoriitideks pakuti Pärnu kalevlasi Jevgeni Popeli‰init ja Roman Luto‰kinit, kes pretendeerisid kergekaallastena kohale MM-koondises, aga samuti ühepaadimehi Jaansonit ja ·ilinit ning 22-aastaste MMil kaheksandaks tulnud Tõnu Endreksoni ja Silver Sonntakit.

Paraku jäi Popeli‰ini ja Luto‰kini paat eelsõidu stardijoonele hiljaks ning finaali lubati mehed vaid MMi silmas pidades väljaspool medaliarvestust. Vastastest küll puhanumatena jäid nad neljandaks, kullakonkurentsis alistas Jaansoni paat rahulikult Endreksoni oma.

Sõudeliidu juhatus otsustas pühapäeva õhtul, et paariskahesel pole MM-võistlustele esialgu asja.

Naiste troonile tõusis Kalli Meriste

Aastaid õrnema soo hulgas valitsenud, maailmataseme vahetusse lähedusse tõusnud ning kodustel meistrivõistlustel nelja- või viiekaupa kuldmedaleid võitnud Piret Jamnes startis kõikides klassides nüüdki. Ent profist asjaarmastajaks taandunu osaks jäi vaid üks tiitel. Ühepaadil võimutses Kalli Meriste, kes muudest paatidest veel kolm kulda noppis.

Eelmisel suvel üritas Jamnes koos Katrin Hermiga paariskahesel, kuid luhtunud MM-start jäi hinge. Ju jäi ka seltsilisele, kes nüüd Katrin Karotamme nime all samuti kõrgetest spordisihtidest lahti on öelnud.

Suurte sõudmisriikide tase ühe-kahe ässa loobumise all oluliselt ei kannata, Eesti naiste sõudmine aga sai seks korraks peaaegu kabelimatsu. Meristel, Egle Trumpil, Katrin Otsal ja teistel uutel pürijatel tuleb Jamnese hiljutisele tasemele tõusmiseks veel tükk tööd teha.