Võisteldes MM-võistlustel Östersundis alles esimest talve oma ala vägevatega, polnud 22-aastane Kadri Lehtla ühelgi MK-sarja etapil jõudnud punktikohale 30 parema sekka.

Ja nüüd ühtäkki MM-konkurentsis sprindi 20. koht. Staar valmis?

Kadri raputab sellele peale pead. “Tunnen end lõpuks laskesuusatajana. Ma pole ju veel kahte aastatki selle alaga tegelnud. Olin murdmaasuusataja, kes pidi 2006. aasta kevadel äärepealt üldse spordi jätma.”

Miks ta ei jätnud? “Sõbrad ja tuttavad käisid peale. Näiteks mu praegune klubitreener Tõnu Pääsuke. Aga saan küsimuse tagamõttest aru. Ma olin ilmselt edutu murdmaasuusataja. Lõpetasin Audentese Otepää filiaali, kuulusin Merko tiimi, mis on ju Eesti noortekoondis. Aga murdmaas jäi i-le täpp peale panemata,” jääb Lehtla enda vastu ausaks.

Kuivõrd edunäljane võib ühel alal ebaõnnestunud sportlane teisel edu kohates olla, annab märku verivärske sissekanne Lehtla blogis. “20. Kadri Lehtla, 21. Kati Wilhelm” märgib Lehtla pealkirjas ja tunnistab samas tahtmist uhkustada.

Miks ei võikski. Tundmatu laskesuusataja lööb MM-konkurentsis suurt staari. Lehtla tunnistab, et spordis ei tohi selle sõnaga liialdada. Eestis sünnib telestaar enne, kui mõni piiga on jõudnud oma esimesegi saatega eetrisse pääseda. Sport on halastamatu ega lase end petta. Ei ennast ega teisi.

“Kui keegi tahab mind nüüd staariks pidada, lasku käia. Ma ise küll ei pea,” arvab Lehtla.

Eesti laskesuusapiigadel Eveli Sauel ja Kadri Lehtlal on ühine ja vahva ajaviide. Mõlemad peavad blogi. Mõlemad väljendavad end vabalt, lahedalt ja teravmeelselt, on vahetud ja otsesed. Kuivõrd kumbki pole veel avalikkuse tähelepanust rikutud, pole nad ka edevad.

Või kui, siis õige natuke, just noorele naisele sobival viisil. Tänase loo peategelane Lehtla pole suu peale kukkunud. MM-il ajakirjanike piiramisrõngas küsis kolleeg raadiost, Erik Lillo –

viidates Lehtla 156-senimeetrisele kasvule –, kuidas too poiss-sõbrale läheneb: kas redeliga? “Kui vaja, siis redeliga!” pareeris neiu nükke.

Päkapikukasvu ei võta Lehtla kui takistust. Pigem suhtub sellesse naljaga pooleks. “Kui teised teevad ühe, siis mina samal ajal viis sammu. Ja teen ära kah,” tunnistab Lehtla, kes on laskesuusatajate seltskonnas juba veidi kodunenud.

Lehtlast polnud enne MM-i Eesti meedias ilmunud ühtki pikemat käsitlust. Kellel on kodus internet olemas ja harjumus selles sobrada, saab Lehtlast ajaveebi kaudu rikkalikuma pildi, kui mõni lehemees seda praegu iganes anda suudaks.

Eveli ja Kadri näitavad eeskuju

Lehtla hakkas blogi pidama alles paar nädalat tagasi. “Üldsuse nõudmisel,” sõnab ta, pidades silmas lähemaid sõpru ja tuttavaid. Ja lubab lahkesti oma kirjapandut tsiteerida.

Tõsisema poole pealt annab väärt vihje koondise vanemtreener Hillar Zahkna. “Kõva tahtmine peaks igale sportlasele iseloomulik olema, kuid Kadril on see ebaharilikult suur. Kui ta eile hommikul kuulis, et teeme treeningu asemel kerge jalutuskäigu, nõudis ta kohe: “Miks täna treeningut pole?” No ei ole, sest järgmisel päeval on ju võistlus,” kommenteerib Zahkna.

“Eks ma teen õhtu poole veel ühe jalutuskäigu. Sõidan tunnikese kergelt klassikat,” lubas Lehtla treenerite kuuldekaugusest eemal olles. Küsija ei saa aru, milleks laskesuusatajale klassikaline sõiduviis. “Rahustuseks ehk,” arvab Lehtla, kes läheb tänases segateatesõidus rajale esimeses vahetuses.

Kadri hindab laskesuusatamises vahetut võitlust. “Seda ma naudin. Murdmaas võisteldi rohkem kellaga, laskesuusatamises ollakse paljus hammas hamba vastu. Hakkan sellest alast juba aru saama. Tean, mis on mis. Ja kes on kes. Igatahes püssi ma niipea varna ei riputa,” lubab Lehtla.

“Mina see patune olen, kes Kadri laskesuusatajaks meelitas. On inimesi, kellele ei istu suusatamine või laskmine. Kadrile istusid mõlemad, seda oli algusest peale näha,”” meenutab Pääsuke, kes tundis Lehtlat Nõmme klubis juba varem, kui Kadri veel murdmaaneiu oli.

Mullu tegi Lehtla kaasa ühe MK-etapi, üks sõitudest polnudki kõige halvem. “Pakkusin Zahknale tänavuse hooaja eel: võta ta koondise juurde, las sõidab

MK-d. Hillar vastu: “Kes see Lehtla sul selline on?” jätkab Pääsuke. Milline lugu: eelmisel hooajal ei tundnud Lehtlat meie selle ala asjatundjadki!

Koondise peatreener Kristjan Oja võib peenikest naeru pidada. Paari nädala eest oli üksnes Eveli Saue. Nüüd on naiste koondises kaks konkurenti.

Eluloolist

Kadri Lehtla

suusaneiu

•• Sündinud: 13. mail 1985 Tallinnas

•• Pikkus: 156 cm, kaal: 51 kg

•• Lõpetanud: Audentese Otepää filiaal (2005)

•• Esimesed murdmaasuusatamise treenerid: Kaja Remmelg ja Tiit Idarand, Külli Hallik

•• Praegused treenerid: klubis Tõnu Pääsuke, koondises Kristjan Oja ja Hillar Zahkna

•• Armastab: lugeda, ujuda, joonistada, rokkmuusikat kuulata

•• Lemmikraamat:

Joseph Murphy “Teie alateadvuse jõud”

•• Blogi:

kadrilehtla.wordpress.com