„Eesti meistrivõistluste hõbe oli küll üllatuseks. Suutsin ennast kokku võtta,” meenutas Kaia ise teda laiemale publikule tutvustanud võistlust, kus särasilmne neiu hüppas uueks isiklikuks tippmargiks 6.14 ning jättis Grit Šadeiko nelja sentimeetriga selja taha.

Käesolev hooaeg ongi 17-aastasele Kaiale tähendusrikas, kuna tänavu sai ta esimest korda jagu kuuest meetrist. Esmakordselt juhtus see mai keskel Moskvas toimunud noorte olümpiamängude kvalifikatsioonivõistlusel, kus ta hüppas eelringis täpselt kuus meetrit. Pärast seda on neiu korduvalt maagilise piiri ületanud ning nüüd on ta isiklikuks margiks noorte olümpiamängudel Singapuris hüpatud 6.15, mis andis talle neljanda koha. Pronksmedali saanud ameeriklannast LeTristan Pledgerist jäi puudu vaid kaks sentimeetrit. „Muidu jään hooajaga väga rahule, ent need kaks sentimeetrit jäävad kripeldama. Isiklik rekord suurel võistlusel on küll alati hea, ent siiski… Usun, et mul oli vajalik varu medali võitmiseks olemas,” rääkis Kaia.

Väga edukalt kulgenud hooaeg pole siiski veel lõppenud. Täna võistleb Kaia Rakveres Eesti juunioride ja noorte karikavõistlustel ning nädal pärast seda on neiu võistlustules Itaalias, kus toimuvad Euroopa juunioride klubide karikavõistlused. „Kuulume teise liigasse, kust siis kaks edukaimat pääsevad kõrgemale ja kaks viimast langevad allapoole. Mina võistlen Rietis kaugushüppes, sprindis ja teatejooksus,” lausus Nõmme kergejõustikuklubisse kuuluv Soosaar.

Lahedad trennikaaslased

Kuidas Kaiast kaugushüppaja sai? „Kergejõustikuga olen tegelenud neli-viis aastat ja algul tegin kõike – mitmevõistlust, kõrgushüpet. Kuna kaugushüppes läks mul alati hästi, siis nii see põhialaks jäigi. Samas teen ka praegu lisaks veel tõkke­sprinti ja 100 ning 200 meetri jooksu,” rääkis Kaia.  

Septembris algas Kaia jaoks ka uus kooliaasta, kui ta läks Rocca al Mares 11. klassi. Neiu sõnul pole siiani sport ja kool teineteist segama hakanud ning koolinädala ja kuue trenni kõrvalt jääb aega muudekski tegevusteks. „Vabal ajal ma kas loen või kuulan muusikat. Enamik aega olen aga koos trennipundiga, kellega mul on väga vedanud. Käime näiteks koos kinos,” rääkis Kaia. Kõledal septembripäeval toimunud intervjuu ajalgi ootasid trennikaaslased Kaia vapralt ära, et siis koos Nõmme metsa jooksma minna.

Vaatamata edukale hooajale pole Kaia aga veel otsustanud, kas oma elu lõplikult spordiga siduda. „See kujuneb aja jooksul välja, vaatan, kuidas kõik edasi areneb. Kindlasti plaanin ka ülikooli minna,” rääkis neiu oma tulevikuplaanidest. Kas Kaial on aga ka juba mõni kindel eriala mõtteis? „Teatud mõtteid mul on, ent need jätan hetkel enda teada,” lausus neiu kavalalt.

Kommentaar

Epp Maasik

treener

Tean Kaiat juba esimesest klassist, ent tõsisemalt olen teda treeninud viis aastat.

Olen temaga väga rahul, sest tulemused on arenenud järjepidevalt. Kaia on hästi tubli treenija, kes suudab ennast võistlustel väga hästi kokku võita. Talle meeldib võita ja ta ei taha kaotada. Allajäämiste korral on tema esimene reaktsioon hästi tugev ja äge, ent see läheb kiiresti üle.

Iseloomu ja võitlejaloomuse poolest suudaks Kaia kindlasti ka tippspordis läbi lüüa.