Kui te ikka veel ei tea, kellest on jutt, siis tasub Kairit Olenko nimi edaspidi meelde jätta, sest tulevikus kuulete sellest 21-aastasest kurdist kergejõustiklasest kindlasti nii mõndagi.

Kairit on terve elu spordiga sinasõprust pidanud – tema võrkpallurist isa Vladimir Olenko võttis tütre ikka võistlustele kaasa ning Kairit peab siiamaani võrkpalli oma suureks armastuseks. Ka Porkuni kurtide koolis, kus ta lapsena õppis, pöörati spordile suurt rõhku. Korvpall, suusatamine ja lauatennis olid vaid mõned neist aladest, millega Kairit Porkunis õppides tegeles.

Porkunist tuli Haapsalu tüdruk aga õppima Tallinna kurtide kooli, mis nüüd kannab Tallinna Heleni kooli nime, ja siin hakkaski neiu treener Sergei Matvijenko käe all esimest korda tõsisemalt kergejõustikuga tegelema. Siiski – miks ikkagi kergejõustik, kui võrkpall oli Kairitile nii südamelähedane? “Mulle hästi ei sobinud võistkondlik sport,” selgitab Kairit elavas viipekeeles, mille tõlk ajakirjanikule lahti aitab seletada. “Tahtsin, et mul oleks kindel eesmärk silme ees, et võiksin midagi saavutada – siis valisingi kergejõustiku.”

Kairiti eesmärk on kolm olümpiakulda. Kahe kolmandiku ulatuses on see tegelikult juba täidetud – kaks aastat tagasi tõi neiu Austraaliast kurtide olümpiamängudelt kaks säravaimat medalit kaasa, kuid kolmas jäi tookord saamata. “Võitsin seitsmevõistluse ja 100 meetri tõkkejooksu, odaviskes tuli pronks ja kuulitõukes neljas koht,” meenutab ta.

2009. aasta septembris tulevad uued olümpiamängud Taipeis. Sealt kavatseb eestlanna kindlasti kolm medalit koju tuua. “Ikka, loomulikult!” viipleb ta innukalt. “Tõstan oma vormi kogu aeg teadlikult, rahulikult. Olümpia on ikkagi mu eesmärk ning ma keskendun sellele täielikult. Ei tee praegu tugevat trenni, harjutan tasapisi, et eesmärgini jõuda.”

Maailmarekord varises

Tema tulemused tänavu suvel toimunud kurtide Euroopa meistrivõistlustelt kõnelevad selget keelt sellest, et ta peab oma eesmärgiga sammu. Kairit võitis neilt võistlustelt kolm kuldmedalit, ikka taas oma põhialadelt. “100m tõkkejooks oli väga raske,” tunnitab ta ise finaali kohta, mis õnnestus võita hoolimata tõsiasjast, et see toimus seitsmevõistluse teise poolega samal päeval. “Mul oli tugev konkurent, ukrainlanna. Tundsin juba enne jooksu väsimust ning stardis jäin veel “magama”. Pidin kohutavalt pingutama, et seda tasa teha. Aga võitsin, sain kulla,” räägib Kairit näost särades – ning jätab tagasihoidlikult mainimata, et lisaks purustas ta ka maailmarekordi.

Tema treener on endine kümnevõistleja ja keskmaajooksja Timo Tõnisma. Varem oli Kairit harjutanud kurtide treenerite käe all. Tõsiasi, et üks on kurt ja teine kuulja, ei sega Kairiti sõnul aga koostööd absoluutselt. “Timol on väga hea kehakeel, aga kui vaja, saame pärast trenni asju arutada ka MSN-i teel või suhelda meilide, lühisõnumitega,” selgitab ta.

Treeningute kõrvalt omandab neiu ka veel kõrgharidust, õppides IT-kolledžis süsteemiadministraatoriks. Ka seal tuleb tal kuuljatele mõeldud õppekavaga hakkama saada. Osas loengutes käib tõlk kaasas. Kui see aga võimalik pole, peab Kairit ise materjalid otsima, õppima ja lugema.

Kuuljad kergejõustiklased saavad abi ja toetust muidugi alaliidult. Kes aga toetab Kairiti tegemisi? Eesti kurtide spordiliit on ikka nõu ja jõuga abiks, tunnistab neiu – kuigi muidugi alati ei saa nii palju materiaalset toetust, kui parasjagu vaja oleks. “Kõik on tegelikult rahas kinni, liidul pole selliseid võimalusi. Kurtidel pole ka nii palju sponsoreid kui kuuljatel,” selgitab Kairit.

Kurt neiu on väga edukalt osalenud ka kuuljate võistlustel ning püsinud konkurentsis. Eesti noorte meistrivõistlustel võitis ta sel suvel kuulitõuke ning lõpetas 100 meetri tõkkejooksu teisena. “Kuuljate maailmas on konkurents tunduvalt pingelisem ning saan nendega rinda pistes õige võistlustunde kätte. Pean seal rohkem pingutama, end tagant sundima – siis on ka endal eesmärgid suuremad, motivatsiooni rohkem,” räägib Kairit.


Selle aasta parim

Kairiti suvised saavutused said väärilise hinnangu eelmisel nädalal, kui Eesti paraolümpiakomitee valis ta 2007. aasta parimaks sportlaseks.

Kairit Olenko võitis Sofias kurtide EM-il kuldmedali 100 meetri tõkkejooksus (14,68 – uus

kurtide maailmarekord), seitsmevõistluses (4514 p) ja odaviskes (43,22).

Lisaks võitis noor Haapsalu kergejõustiklane EM-il pronksmedali 4x100 meetri teatejooksu naiskonnas koos Emilija Mannineni, Anette Ojastu ja Marja-Liisa Mändsooga.

2005. aastal võitis Kairit Melbourne’is toimuvatelt kurtide olümpiamängudelt kuldmedali nii 100 meetri tõkkejooksus kui ka seitsmevõistluses ning pronksi odaviskes. Esimese olümpiamedali sai ta juba 15-aastasena 2001. aastal Roomas.

Järgmised suurvõistlused ootavad Kairitit ees veebruari lõpus, kui Itaalias Genoas toimuvad kurtide Euroopa sisekergejõustikuvõistlused.

Eluloolist

Kairit Olenko

Sündinud: 21. detsembril 1985

Pikkus/kaal: 168 cm/64 kg

Haridus: Porkuni kurtide kool, Tallinna Heleni kool, IT-kolledž

Klubi: Läänemaa kergejõustikuklubi

Treenerid: Sergei Matvijenko, Merike Mändsoo, Endel Susi, Timo Tõnisma