Uue Tondi tenniseklubi väljakud on valmis, ehitusjärgus on samas paiknev tennisehall. Järgmisel aastal hakatakse ehitama Kalevi tenniseklubi uut halli vana halli ja Kalevi staadioni naabruses.

„Kadriorgu oleks hädasti vaja uut halli, ka Nõmmele. Ja veel ühte Viimsi ja Pirita rahva jaoks, Lasnamäel on mänguvõimalused juba olemas,” selgitab Sõõrumaa.

Ärimehena eelistab Sõõrumaa tegutsemist ega seleta pikalt. Ta kiidab Kalevi tenniseklubi juhatust, kes oli uue halli ehitamise initsiaator. Ent tegelik eestvedaja on siiski tenniseliit.

Idee Kalevi uue tennisehalli ehitamiseks pole eilne. Varem takistasid hoo sissesaamist linnapea Edgar Savisaare ja Kalevi esimehe Peeter Kreitzbergi jahedad suhted. Kui Kreitzbergilt mingi paber tuli, läks see linnavalitsuses k(K)alevi alla. Sõõrumaalt tulevad ideed ja paberid leiavad kiiremat menetlemist.

Praegu on ettevalmistamisel linna ja Kalevi head tahet kinnitav avaldus. Vaja läheb detailplaneeringut, mis on töös. Uus hall tuleb suuremalt jaolt Kalevile maa-alale, kuid väiksemat siilu on vaja lisaks linnalt pikaajaliseks kasutamiseks. Siis võib stardipaugu anda.

Tennis ja sulgpall

Spordiseltsi Kalev peasekretär Reio Ojavere nimetab ehitust Kalevi klubi renoveerimiseks või laiendamiseks. Tenniseklubi välisväljakud jäävad paika, küll jääb uue halli ehitamisele jalgu vana klubihoone, mis läheb lammutamisele.

„Uues halli peaks olema ruumi kolmele siseväljakule. Seal saaks mängida ka sulgpalli, samas majas paikneksid klubiruumid,” selgitab Kalevi tenniseklubi tegevjuht Sven Eving, kes lisab, et äkki õnnestub nõnda planeerida, et ruumi leiduks veel poolele väljakule, mis oleks üksikmängupiiridega.

Mis lugu maksma läheb? „15 millikrooniga (Sõõrumaa väljend, tähistab miljonit krooni – toim) saaks päris kenakese asja – kui teha sama tüüpi hall nagu Tondiraba oma,” kuuldub Sõõrumaalt.

Kes kinni maksab? „Kui arvestada Euroopa Liidu tõukefondide toetusega, oleks omakapitali vaja pool. Kaasata tuleb arvatavasti erainvestoreid,” lisab Sõõrumaa. Kalevi või linna toetusega ta ilmselt ei arvesta.

Vaidlusi tekitab tulevikus arvatavasti omandiküsimus. Ojavere ei näe mingit probleemi. „Hall tuleb meie maa peale. Kalevi omandus,” sõnab ta resoluutselt, kuigi nendib, et selts halli raha ei paiguta.

Sõõrumaa leiab, et Kalevile jääb loomulikult uue halli kasutusõigus, opereerima hakkab rajatist klubi. „Ent omanik on ikka see, kelle raha mängu läheb,” väidab Sõõrumaa leebe hääletooniga.

Kui uus hall kord püsti, oleks Tallinnas esinduslik spordilinnak: staadion, kergejõustikumaneež, sportmängude hall, tennisehall koos kompleksiga. Esinduslik juhul, kui kogu maa-ala ja ehitised hoolitsetud oleks. Praegu pole.

Kalevi hall jõuab auväärsesse ikka

Kolme aasta pärast saab Ka­levi spordihall poole sa­jandi vanuseks. Projekteerimise ja ehitamise käigus tennisehallist spordihalliks moondunud auväärses eas hoone tuksub eda­si, kuigi on spordi pühapaiga maine ammu minetanud. Valmimise järel oli hallis kaks otsakuti asetsevat tennise liivaväljakut, mida ümbrites sama kattega jooksuring. Tolm tõusis taevani. Kui Kalevi klubi uus hall valmib, kolib tennis vanast majast arvatavasti jäädavalt minema.