Uus jõud tekkis korvpallikaardile spordiseltsi Tallinna Kalev, Tallinna tehnikaülikooli spordiklubi ja Pirita palliklubi poolt allkirjastatud kolmeaastase koostöölepingu tulemusel.

„Kuna TTÜ meeskond võitles möödunud hooajal välja osalemisõiguse Balti liiga eliitseltskonnas, panime pead kokku ja leidsime, et üksinda seda koormat me kanda ei suuda,” selgitas TTÜ spordiklubi juhatuse esimees Heino Lill. „Kolme jõu ühendamisel paraneks meeskonna finantsolukord ja suureneks mängijatevalik.”

Kuigi TTÜ ja Tallinna Kalev mängisid möödunud hooajal eraldi võistkondadega nii Eesti meistrivõistlustel (TTÜ sai seal neljanda ja Kalev kuuenda koha – toim) kui ka Balti liigas, ei jää nende ühinemisel meistriliigas ühte kohta vabaks. Uus ühendklubi moodustab oma tiiva alla ka duubelmeeskonna (kelle nimi on veel lahtine – toim), et anda meistriliigas mänguvõimalus kuni 22-aastastele palluritelegi. Lisaks peab Kalev/TTÜ läbirääkimisi spordiklubiga Rim, et alustada ühiselt noortepüramiidi ehitamist.

Kerde ei taha kaotada

Kalev/TTÜ esindusmeeskonna peatreeneriks sai Eesti koondise eksjuhendaja Üllar Kerde, kelle abilistena alustavad tööd Margus Metstak ja Indrek Reinbok. Viimane on ühtlasi ka meistriliigas pallima hakkava duubelmeeskonna peatreener, samuti peaks vastutama noortetöö eest Rimis.

Kalev/TTÜ igapäevatööd hakkavad juhtima Lill ja Kalle Klandorf, klubi mänedžeriks sai Priit Ilver ning mängude korraldamise eest hakkab vastutama Toomas Lubi. Tegevjuhtkonnast kõrgemal seisab kuueliikmeline nõukogu, kus leidub esindajaid nii Pirita klubist, Kalevist kui ka TTÜ-st. Klubi kodusaaliks on TTÜ spordihoone.

„Pärast tänast (eilset – toim) päeva hakkame aktiivselt tegelema mängijate ja staff’i lepingute allkirjastamisega,” tõdes spordiseltsi Kalev juhatuse esimees Klandorf.

Kerde, kelle sõnul sai Ka­lev/ TTÜ-st talle juba kaheksas meistriliiga klubi juhendada, vaatab koosseisu komplekteerides esmalt üle kõik möödunud hooajal nii TTÜ-s kui ka Kalevis pallinud mängijad. Kuu lõpuks peaks koosseisu „kondikava” selge olema, sest augusti algu­seks plaanitakse ühistreeninguid.

„Selleks ajaks peaksid olema mängijate lepingud vormistatud,” märkis Kerde. „Lisaks omadele meestele peame hankima mõned välismaalased, kuid ostame ainult sellised mehed, keda meil tõesti vaja on. Meile on esmatähtis võõrleegionäri sulandumine meeskonda ja mänguoskused, mitte see, et kui odavalt ta kätte saame.”

Kerde ei teinud eesmärkidest rääkides suuri sõnu. „Olen alati lubanud vaid seda, et mängime Eesti liiga play-off’is,” lausus ta. „Samamoodi nüüdki. Aga lisan nii palju, et kuna olen laisk ini­mene, siis ma ei taha kaotada.”

Klandorfi sõnul peaksid pooled klubi esindusvõistkonna pallureist olema tudengid ja 75 protsenti duubelrivistuse mängijaist kuni 22-aastased. Lill lisas, et kuna Eesti korvpalli probleem on just liiga kergekäeline loobumine oma noortest mängijatest, ei soovi Kalev/TTÜ sama reha otsa astuda.

„Kõige kujukam näide on Kalev/Cramo tsenter Viljar Veski, kes on mängu alguses 215 cm pikk, aga poolajaks vaid 190-sentimeetrine, sest vajub varumeeste pingil aina rohkem kössi,” ütles Lill.

Kerde loodab, et tal tekib hooaja jooksul võimalus ülendada mitu pallurit klubi duubelrivistusest esindusmeeskonda. „Soovime, et saaksime kevadel rääkida mitmest meie duubelkoosseisu mehest kui uuest Rain Veidemanist,” lisas Klandorf.

Eelarve 4–5 miljonit

Ühendklubi hooajaeelarveks kavandatakse nelja kuni viit miljonit krooni, millega loodetakse ülal pidada koguni mõlemat meistriliiga meeskonda. „Tänaseks on meil kate neljale miljonile olemas,” kinnitas Klandorf. „Kõik, mis tuleb üle selle, on eriti hea. Loodame siiski viis miljonit kokku saada.”

Peaaegu poole eelarvest moodustab TTÜ ja tema partnerite toetus, lisaks teeb ühendklubi lobitööd, et saada toetust Tallinna linnalt.

Kui Lill tõi pressikonverentsil tabava võrdluse, et Kalev/TTÜ eelarve on täpselt „nelja Kanguri” suurune (Eesti praegune parim korvpallur, äsja Itaalia klubiga Varese Pallacanestro ühinenud Kristjan Kangur teenib aastas üle miljoni krooni – toim), pidas Klandorf vajalikuks lisada: „Kui mõistlikult majandada, pole seda raha väga vähe. Arvestagem, et meil pole ju võlgu!”